powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη

Η ' Χούντα' της Ειδομένης.

Η Ειδομένη, ήταν είναι και θα είναι η ντροπή της Ευρώπης και η ντροπή της Ελλάδας.  Από σήμερα, ανοίχτηκε  και ένα νέο κεφάλαιο στην ντροπή αυτή.  Ένα κεφάλαιο που θυμίζει άλλες εποχές.  Όταν η Ελλάδα «ήταν στον γύψο» και οι εφημερίδες περνούσαν πρώτα από την λογοκρισία πριν να εκδοθούν.
Η αστυνομία απομάκρυνε τους δημοσιογράφους και τους
φωτορεπόρτερ από την ευρύτερη περιοχή της Ειδομένης, προκειμένου να εκτελέσει την επιχείρηση «σκούπα» με την οποία απομακρύνει  τους μετανάστες από τον σταθμό και τους μεταφέρει αυτή  τη στιγμή με λεωφορεία στην Αθήνα.  Από τον καταυλισμό έχουν απομακρυνθεί και όλες οι ΜΚΟ πλην των «γιατρών του κόσμου» και των «γιατρών χωρίς σύνορα».  Οι μαρτυρίες μέσα από τον καταυλισμό, λένε ότι οι περισσότεροι μετανάστες φεύγουν ήρεμα, ενώ όσοι αντιστέκονται μεταφέρονται σηκωτοί από τους αστυνομικούς.

Η αστυνομία, προκειμένου να κρατήσει μακριά τους εκπροσώπους του Τύπου και όλους τους Έλληνες και ξένους θεατές αναγνώστες και ακροατές από όσα γίνονται αυτή τη στιγμή  στην αποθήκη ψυχών της Ειδομένης,  προχώρησε στην προσαγωγή των τεσσάρων εκπροσώπων του Τύπου που βρίσκονται από τις 3 τα ξημερώματα στην  περιοχή της Ειδομένης, περιμένοντας την εξέλιξη της επιχείρησης  «σκούπα».

Εγώ, ο Κώστας Καντούρης (δημοσιογράφος associated press, Μακεδονία) και οι φωτορεπόρτερ Αλέξανδρος Αβραμίδης (Reuters, Μακεδονία), Γιάννης Παπανίκος (associated press) βρισκόμασταν στον χώρο από πολύ νωρίς.  Η αστυνομία μας είχε ζητήσει να παρκάρουμε τα αυτοκίνητα μας μακριά από τον καταυλισμό, προκειμένου να μπορούν να σταθμεύσουν τα λεωφορεία που θα μετέφεραν τους μετανάστες.  Γύρω στις 6.00 πήγαμε με το αυτοκίνητο τους δύο φωτορεπόρτερ στον καταυλισμό και επιστρέψαμε  για να παρκάρουμε το αυτοκίνητο στο χωρίο της Ειδομένης για να επιστρέψουμε με τα πόδια στον χώρο του ρεπορτάζ.  Μόλις φτάσαμε, από πίσω μας ήρθαν οι δύο φωτορεπόρτερ με αυτοκίνητο της ασφάλειας. 
 Οι άνδρες της ασφάλειας μας είπαν ότι πρέπει να φύγουμε από τον χώρο, γιατί θα εξελίσσονταν μια επιχείρηση την οποία δεν έπρεπε να δούμε.  Εμείς αντιδράσαμε, είπαμε ότι αυτή είναι η δουλειά μας και ότι βρισκόμασταν τουλάχιστον 300 μέτρα μακριά από τον καταυλισμό με αποτέλεσμα να μην δυσχεραίνουμε το έργο της αστυνομίας.  Δέκα λεπτά μετά, ήρθε ένα άλλο αυτοκίνητο της ασφάλειας, μας ζήτησαν τις ταυτότητες μας και μας είπαν ότι θα προσαχθούμε στο αστυνομικό τμήμα Ευζώνων για εξακρίβωση στοιχείων.   Ο στόχος τους ήταν  να φύγουμε από τον χώρο.  Μας  πήγαν με συνοδεία δύο αυτοκινήτων στο αστυνομικό τμήμα Ευζώνων και  μας άφησαν να φύγουμε μισή ώρα μετά.  Ο στόχος τους είχε επιτευχθεί.  Είχαμε απομακρυνθεί από την Ειδομένη και δεν μπορούσαμε να επιστρέψουμε, αφού ο χώρος  είχε αποκλειστεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.  Ουσιαστικά αυτό που ήθελε να πετύχει η αστυνομία, ήταν η φίμωση του Τύπου και  η ΦΙΜΩΣΗ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΔΕΝ ΑΡΜΟΖΕΙ ΣΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ.
δημοσιογράφος Αντώνης Ρεπανάς
aquaplanet.gr

φωτο από fb Antonis Repanas