powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή

Επιστολή στον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλο για τη μη κατάργηση του Άμισθου Υποθηκοφυλακείου Νέων Μουδανιών.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, 
Με την παρούσα επιστολή μου θέλω να σας μεταφέρω το ομόφωνο αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νέας Προποντίδας και  σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας, να μην καταργηθεί το Άμισθο Υποθηκοφυλακείο  Νέων Μουδανιών, αλλά αντίθετα να διατηρηθεί και να πληρωθεί η
κενή θέση  του Υποθηκοφύλακα. 
Το Άμισθο Υποθηκοφυλακείο Νέων Μουδανιών ιδρύθηκε το έτος 1960 και έκτοτε λειτουργεί ανελλιπώς μέχρι σήμερα, έχοντας υπηρετήσει την ανάπτυξη του τόπου  με τρόπο άψογο, απόλυτα επαρκή, οικονομικά αυτάρκη και επωφελή για το Ελληνικό  Δημόσιο. Το Άμισθο Υποθηκοφυλακείο Νέων Μουδανιών  είναι πλεονασματικό, απασχολεί  τρεις υπαλλήλους,  εξυπηρετεί χιλιάδες πολίτες, επιχειρήσεις, εταιρίες  σε όλες τους τις  συναλλαγές,  δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά αντίθετα  αποδίδει  σημαντικά άμεσα και έμμεσα οφέλη στο Ελληνικό  Δημόσιο.

Τα έσοδα που λαμβάνει το Ελληνικό  Δημόσιο  άμεσα και έμμεσα (έσοδα Κεντρικής Κυβέρνησης, ΤΑΧΔΥΚ, Ταμείο  Νομικών, ΙΚΑ)  από το Άμισθο Υποθηκοφυλακείο Νέων Μουδανιών είναι πολύ σημαντικά, παρά τη μεγάλη οικονομική κρίση που διερχόμαστε τα  τελευταία χρόνια. Όπως αποδεικνύεται  από τα στοιχεία που σας προσκομίζω συνημμένα  υπάρχει σημαντικό χρηματικό  πλεόνασμα που  αποδίδεται στο Δημόσιο. Συγκεκριμένα: 
Δικαιώματα Ελληνικού Δημοσίου:  Με το υπ’ αριθμ. 4118/9.10.2015 Σειρά  Η 8163055 διπλότυπο είσπραξης η Άμισθη Υποθηκοφύλακας  Νέων Μουδανιών απέδωσε στο Ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 2.522,62 ευρώ για δικαιώματα  από  το πλεόνασμα του τριμήνου Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου 2015. Με με το υπ’ αριθμ. 3014/8.7.2015 Σειρά  Η 7824800 διπλότυπο είσπραξης η Άμισθη Υποθηκοφύλακας  Νέων Μουδανιών απέδωσε στο Ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 13.980,17 ευρώ για δικαιώματα  από  το πλεόνασμα  του τριμήνου Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου 2015.   Σημειώνω ότι, εάν δεν υπήρχε η υποχρέωση για καταβολή αποζημιώσεων τριών παλαιών υπαλλήλων λόγω συνταξιοδότησης,  το επιπλέον ποσό των 50.000 ευρώ  που δόθηκε μέσα στο έτος 2015 για την καταβολή αποζημιώσεων θα αποδιδόταν στο Δημόσιο . Η παραπάνω υποχρέωση όμως προς τους συνταξιοδοτηθέντες υπαλλήλους είναι παροδική και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα αποδίδεται στο ελληνικό δημόσιο ολόκληρο το πλεόνασμα που του αναλογεί. 
Μισθοδοσία Υπαλλήλων: Κάθε μήνα το Άμισθο Υποθηκοφυλακείο Νέων Μουδανιών καταβάλλει χρηματικό ποσό περίπου  5.500 ευρώ για τη μισθοδοσία των  τριών υπαλλήλων που διατηρεί,   ενώ μαζί με τις αναλογούσες εισφορές, προσαυξήσεις κλπ. το ποσό  αυτό ξεπερνάει τις 7.000 ευρώ ανά μήνα. 
ΙΚΑ: Κάθε τρίμηνο το Άμισθο Υποθηκοφυλακείο Νέων Μουδανιών καταβάλλει χρηματικό ποσό περίπου  4.000 ευρώ για εργοδοτική εισφορά υπέρ ΙΚΑ. 
Ταμείο Νομικών: Κάθε τρίμηνο το Άμισθο Υποθηκοφυλακείο Νέων Μουδανιών καταβάλλει χρηματικό ποσό περίπου  300 ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές υπέρ Ταμείου Νομικών. 
Αποζημιώσεις συνταξιοδότησης: Τα τελευταία  τρίμηνα,  το Άμισθο Υποθηκοφυλακείο Νέων Μουδανιών καταβάλλει χρηματικό ποσό περίπου  4.000  ευρώ για  την αποζημίωση λόγω  συνταξιοδότησης παλαιών υπαλλήλων, ενώ το ποσό αυτό κατά το τρίμηνο Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου 2015 ανήλθε  στα 42.940,59 ευρώ.  
Εξυπηρέτηση χιλιάδων πολιτών: Το Υποθηκοφυλακείο Νέων Μουδανιών κατά το έτος 2012 μετέγραψε 1249 συμβόλαια, 644 υποθήκες, 134 κατασχέσεις, 46 διεκδικητικές αγωγές.  Κατά το έτος 2013 μετέγραψε 353 συμβόλαια, ενώ κατά το έτος 2014 μετέγραψε 948  συμβόλαια, 414 υποθήκες, 98 κατασχέσεις, 47 διεκδικητικές αγωγές.
Το Άμισθο Υποθηκοφυλακείο Νέων Μουδανιών όχι μόνο δεν επιβαρύνει το δημόσιο ούτε με  ένα ευρώ, αλλά αντίθετα αποδίδει ανελλιπώς εξαιρετικά σημαντικά χρηματικά ποσά άμεσα και έμμεσα. Η περιφέρειά του ξεπερνάει τα όρια του Δήμου Νέας Προποντίδας, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος  Δήμο της Χαλκιδικής με πολλές  δεκάδες χιλιάδες μόνιμους κατοίκους και πολλές περισσότερες χιλιάδες κατόχους δεύτερης κατοικίας. Το Άμισθο Υποθηκοφυλακείο Νέων Μουδανιών εξυπηρετεί όχι μόνο τον αστικό  πληθυσμό αλλά χιλιάδες  αγρότες,  επιχειρήσεις, εταιρίες, τοπικές βιομηχανίες, βιοτεχνίες, ξενοδοχεία κλπ. Στο Δήμο μας τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις από αλλοδαπούς επενδυτές κυρίως στον τουριστικό  τομέα, ενώ το λιμάνι και η μαρίνα  των Νέων Μουδανιών αποτελεί σημαντικό  πόλο ανάπτυξης προσελκύοντας δεκάδες εταιρίες και επιχειρήσεις.  Το σύνολο των ανωτέρω  επενδύσεων (μεταβιβάσεις ακινήτων, εγγραφές  υποθηκών κλπ) εξυπηρετήθηκαν άμεσα  από το Υποθηκοφυλακείο  Νέων Μουδανιών και τους συνδεδεμένους  τοπικούς φορείς (ΔΟΥ, ΙΚΑ, ΟΑΕΔ, Τράπεζες κλπ). 
Πρέπει επίσης να έχετε υπόψη ότι τυχόν μεταφορά της έδρας του Υποθηκοφυλακείου Νέων Μουδανιών, θα σημάνει αυτόματα την απόλυση των τριών υπαλλήλων, αφού διαμένουν μέσα στα όρια του Δήμου, έχουν  οικογένειες με  μικρά παιδιά και δεν μπορούν να διατηρήσουν τη θέση εργασία τους μετακινούμενες  καθημερινά σε άλλη έδρα. 
Ο κίνδυνος μεταφοράς της έδρας του πλεονασματικού Υποθηκοφυλακείου Ν. Μουδανιών υφίσταται από τη διάταξη του άρθρου Άρθρο 51 του κατατεθέντος σχεδίου νόμου με τίτλο «σύμφωνο συμβίωσης και άλλες διατάξεις» στο οποίο τίθεται προς ψήφιση η παραπάνω προτεινόμενη διάταξη: «Άρθρο 51.  Το πρώτο εδάφιο του άρθρου 3 του Ν.Δ. 811/1971 «Περί τροποποποιήσεως και συμπληρώσεως ενίων διατάξεων του Α.Ν. 153)1967 "περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως του από 19/23 Ιουλίου 1941 Κανονιστικού Διατάγματος "περί Οργανισμού Υποθηκοφυλακείων του Κράτους"» (Α' 9) αντικαθίσταται ως εξής: «Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται έπειτα από πρόταση των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μετά από γνωμοδότηση της Ολομέλειας του οικείου Πρωτοδικείου δύναται, σε περίπτωση  θανάτου ή για οποιονδήποτε λόγο οριστικής αποχώρησης από την υπηρεσία ειδικού άμισθου Υποθηκοφύλακα, να συγχωνευθεί το άμισθο υποθηκοφυλακείο με όμορο έμμισθο ή άμισθο υποθηκοφυλακείο της ίδιας ειρηνοδικειακής ή πρωτοδικειακής περιφέρειας, ή να μετατραπεί σε έμμισθο»
Αντίθετα όμως με την ανωτέρω προοπτική συγχωνεύσεων, η οποία είναι ορθή για τα άμισθα υποθηκοφυλακεία που είναι ανενεργά, είτε σε δυσπρόσιτα μέρη, είτε είναι  ζημιογόνα για το ελληνικό δημόσιο, υπάρχει άλλη διάταξη που σας δίνει τη δυνατότητα να προκηρύξετε διαγωνισμό για την κάλυψη κενών θέσεων ειδικών άμισθων Υποθηκοφυλάκων. Συγκεκριμένα: στο άρθρο 50 του ιδίου σχεδίου νόμου ορίζεται ότι: «1. Οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 13 του ν. 2993/2002 «Τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και κατάστασης δικαστικών λειτουργών (κ.ν. 1756/1988) και του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων (κ.ν. 2812/2000) και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 58 Α΄) αντικαθίστανται ως εξής: «1. Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, προκηρύσσεται διαγωνισμός για την κάλυψη κενών θέσεων ειδικών Αμίσθων Υποθηκοφυλάκων…». 
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, 
Το αίτημα του Δήμου μας, του μεγαλύτερου Δήμου της Χαλκιδικής,  να  πληρωθεί η θέση του Άμισθου Υποθηκοφύλακα Νέων Μουδανιών και να διατηρηθεί η έδρα  στα Νέα Μουδανιά, δεν αποτελεί ένα στενό, αμυντικό – συντηρητικό αίτημα, που θέλει να κατοχυρώσει κεκτημένα της τοπικής κοινωνίας  σε βάρος  του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Αντίθετα το αίτημα του Δήμου  μας συμβάλει στην ανάπτυξη, διατηρεί θέσεις εργασίας, εξυπηρετεί άμεσα χιλιάδες πολίτες και επιχειρήσεις, δεν επιβαρύνει τον κρατικό  προϋπολογισμό, αλλά αντίθετα το Υποθηκοφυλακείο Νέων Μουδανιών  είναι πλεονασματικό αποδίδει κάθε τρίμηνο  δεκάδες χιλιάδες ευρώ στο ελληνικό δημόσιο και  στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.  
Σας καταθέτω συνημμένα τα σχετικά στοιχεία και είμαι βέβαιος ότι  θα σεις και οι συνεργάτες σας θα τα αξιολογήσετε, ώστε να καταλήξετε στην ορθή απόφαση να μην καταργήσετε το Υποθηκοφυλακείο Νέων Μουδανιών αλλά να προκηρύξετε διαγωνισμό για να  αναπληρώσετε την κενή  θέση του Υποθηκοφύλακα Νέων Μουδανιών και ο θεσμός να συνεχίσει να υπηρετεί την ανάπτυξη του τόπου και το δημόσιο  συμφέρον. 
Νέα Μουδανιά 16.12.2015 

Ο Δήμαρχος 

Εμμανουήλ