powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦ. ΚΕΝΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΠΑΝΑΔΗΜΟΠΡΑΤΟΥΝΤΑΙ (ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ) ΛΟΓΩ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ


Σε επαναδημοπράτηση κι άλλων έργων, που είχαν απολύτως επείγοντα χαρακτήρα, με ανοιχτό διαγωνισμό υποχρεώνεται έπειτα από σχετικές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Γεγονός που προκάλεσε σήμερα την αντίδραση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου, οι οποίες έκαναν λόγο για «φιάσκο».

Τα νέα έργα που καλούνται πλέον να επαναδημοπρατηθούν, με όποιες
καθυστερήσεις συνεπάγεται αυτό στην υλοποίησή τους, είναι κυρίως στις περιφερειακές ενότητες Χαλκιδικής, Ημαθίας και Πέλλας (συνολικά πάντως αφορούν σε αποκαταστάσεις ζημιών από τα πλημμυρικά φαινόμενα της περσινής χειμερινής περιόδου σε όλη την Κεντρική Μακεδονία). Ανάμεσά τους και κομβικά έργα, όπως η αποκατάσταση των κατολισθήσεων που είχαν γίνει στην περιοχή του Βόθωνα Χαλκιδικής και ακόμη κρατούν κλειστό το δρόμο Νέας Φώκαιας – Αθύτου εδώ και ένα χρόνο!

Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων, Στάθης Αβραμίδης, τόνισε ότι η μέθοδος αυτή δημοπράτησης επιλέχτηκε για να γίνουν όσο το δυνατόν συντομότερα τα έργα και να αποφευχθούν χρονοβόρες διαδικασίες μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Και ενώ η Περιφέρεια προσπάθησε να πάρει απαλλαγή μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα συγκεκριμένα έργα, οι αρμόδιες υπηρεσίες καθυστέρησαν περίπου έξι μήνες...

«Από τα 10 εκ. ευρώ που είχαμε στη διάθεσή μας για παρεμβάσεις αποκατάστασης ζημιών από τις θεομηνίες, τα 5 εκ. ευρώ τα έχουμε απορροφήσει ήδη», είπε ο κ. Αβραμίδης.


Χαλκιδική



Στη Χαλκιδική το έργο στο Βόθωνα (Αποκατάσταση επαρχιακής οδού Ν. Φώκαιας – Αθύτου -θέση Βόθωνας- λόγω ολίσθησης – καθίζησης επιχώματος από καταστροφικές πλημμύρες Δεκεμβρίου 2015), προϋπολογισμού 298.000 ευρώ, η αποκατάσταση της βατότητας του οδικού δικτύου Ολυμπιάδας – Σταυρού από την πλημμύρα του Οκτωβρίου του 2014 (προϋπολογισμός 100.000 ευρώ), ο καθαρισμός των ρεμάτων της Ιερισσού από τις πλημμύρες Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2014 (προϋπολογισμός 150.000 ευρώ) και τέσσερα έργα συντήρησης του οδικού δικτύου του νομού ύψους 1,2 εκ. ευρώ.



Ημαθία



Στα σημαντικά έργα που... επιστράφηκαν στην Περιφέρεια είναι ο καθαρισμός των ρεμάτων και ενίσχυσης των αναχωμάτων της Ημαθίας, προϋπολογισμού 190.000 ευρώ, διότι χαρακτηρίστηκε παροχή υπηρεσιών κι όχι έργο...



Άλλο ένα έργο που θα επαναδημοπρατηθεί στην Ημαθία είναι η επισκευή και αποκατάσταση της κατολίσθησης στην παλιά εθνική οδό τμήμα Βέροιας – όρια Νομού Κοζάνης, προϋπολογισμού 307.000 ευρώ. Αυτό επειδή ακυρώθηκε η διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς τη δημοσίευση προκήρυξης που είχε επιλεγεί.



Πέλλα



Τα έργα της Πέλλας που θα δημοπρατηθούν εκ νέου με ανοιχτό διαγωνισμό για τον ίδιο λόγο είναι ύψους 400.000 ευρώ και πρόκειται για παρεμβάσεις στον Ασπροπόταμο (Μπέλιτσα), εργασίες αποκατάστασης του χειμάρρου «Πηγές Μαργαρίτας» και αποκατάσταση υδραυλικών έργων στο δρόμο περιοχής «Καπέλλη» στα Γιαννιτσά.





Η διοίκηση της Περιφέρειας δια των αρμόδιων αντιπεριφερειαρχών δήλωσε πως είναι αναγκασμένη να προχωρήσει αυτά τα «επείγοντα» έργα με τη χρονοβόρα διαδικασία του ανοιχτού διαγωνισμού πλέον και επισήμανε ότι η ακυρωθείσα διαδικασία επιλέχτηκε για να μη χαθεί χρόνος και να γίνουν τα έργα το ταχύτερο δυνατό, αφού πρόκειται για ζημιές από καιρικά φαινόμενα του προηγούμενου χειμώνα κυρίως, οι οποίες έπρεπε να έχουν ήδη αποκατασταθεί. Μετά τις απορρίψεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου όμως πλέον η μέθοδος ανοιχτού διαγωνισμού είναι αναγκαστική.

Η αντιπολίτευση

Έντονη κριτική άσκησε η αντιπολίτευση του περιφερειακού συμβουλίου, καθώς τα 34 υποέργα στα οποία διατέθηκε το συνολικό ποσό των 10 εκ. ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες από τις περσινές πλημμύρες σε όλες τις περιφερειακές ενότητες ακυρώνονται το ένα μετά το άλλο και έτσι τελικά αντί να εξοικονομηθεί χρόνος χάθηκε...

Ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Ανδρίτσος, ζήτησε να απολογηθεί η διοίκηση για την απώλεια –αδίκως- οχτώ μηνών στην υλοποίηση των έργων και κατηγόρησε τη διοίκηση για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και ανεπάρκεια. Ο ίδιος προειδοποίησε με ενδεχόμενη απώλεια των κονδυλίων που επρόκειτο να δοθούν γι' αυτά τα έργα και για πιθανές επιπτώσεις από τη μη υλοποίηση των έργων. «Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες», συμπλήρωσε.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ελληνική Αυγή», Νίκος Χρυσομάλλης, έκανε λόγο για εμμονή της διοίκησης στον τρόπο δημοπράτησης, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος και να μην είναι προστατευμένοι οι κάτοικοι των περιοχών που είχαν πληγεί από πλημμύρες σε νέες θεομηνίες. «Οι νέες καθυστερήσεις βαρύνουν τη διοίκηση και πρέπει να αποδοθούν ευθύνες», σημείωσε. Πάντως, ψήφισε υπέρ της τροποποίησης από τη στιγμή που τα έργα θα γίνουν με ανοιχτό διαγωνισμό.

Όπως ανέφεραν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας» σε ανακοίνωσή τους, «η προσφυγή στον τρόπο αυτό δημοπράτησης είναι νόμιμη και βάσιμη όταν υπάρχει τεκμηριωμένη 'κατεπείγουσα ανάγκη' από αιφνίδια και ασυνήθη πραγματικά περιστατικά, η οποία δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί αν τηρηθούν οι προθεσμίες του τακτικού διαγωνισμού. Από τα τέλη του 2014, η Κ. Μακεδονία κηρύχτηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω των πλημμυρών, κατάσταση που εξακολουθεί να ισχύει για κάποιες Περιφερειακές Ενότητες έως 12 Ιουνίου 2016. Από τα 34 υποέργα, μόνο δύο προχώρησαν και βρίσκονται σε φάση αποπεράτωσης (Αποκατάσταση Τάφρου Ανθοφύτου προϋπολογισμού 608.850 ευρώ και Αποκατάσταση Τρωθέντων Αναχωμάτων Ποταμού Στρυμώνα προϋπολογισμού 2.200.000 ευρώ). Μετά την εμπλοκή στο Ελεγκτικό Συνέδριο, όλα τα έργα, πλην των δυο που προαναφέρθηκαν, βρίσκονται σε αδιέξοδο. Μπορεί τυπικά να έχει καταστεί ανίσχυρη η επίκληση του κατεπείγοντος, ουσιαστικά όμως η ανάγκη αποκατάστασης των ζημιών είναι επιτακτική και άμεση, ένα χρόνο ήδη μετά την εκδήλωση τους».

Μάλιστα, η «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα» προειδοποιεί: «Η αντιπλημμυρική προστασία της Κ. Μακεδονίας είναι στο έλεος των καιρικών φαινομένων. Το οδικό δίκτυο της Χαλκιδικής και των υπολοίπων Π.Ε. είναι στον αέρα. Ας αναλογιστεί ο κάθε πολίτης της ΠΚΜ, τι θα είχε συμβεί ή τι μπορεί να συμβεί αν είχαμε ή έχουμε ακόμη και μέτριας έντασης καιρικά φαινόμενα! Οι ευθύνες της διοίκησης και των διευθυντικών υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας είναι προφανείς. Διαδοχικές και αδικαιολόγητες αστοχίες, παλινωδίες, κωλυσιεργίες, ανεξήγητες διχογνωμίες, φανερώνουν στην καλύτερη περίπτωση ότι 'έχει χαθεί η μπάλα'. Είμαστε μπροστά σ΄ ένα φιάσκο της διοίκησης της Περιφέρειας. Η Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα, από τα μέσα καλοκαιριού είχε επισημάνει στη διοίκηση και στα αρμόδια αιρετά όργανα της Περιφέρειας, την προβληματική, αδιαφανή και ανεύθυνη διαχείριση των έργων. Επειδή υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή των πολιτών και την ασφάλεια υποδομών και περιουσιών, καλούμε τον περιφερειάρχη να αναλάβει –αφού πρώτα ενημερωθεί– τις πολιτικές ευθύνες που του αναλογούν και να αποδώσει ευθύνες σε όσους οδήγησαν τα πράγματα ως εδώ. Τα έργα πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο, με πλήρη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος. Οι συνέπειες της μη έγκαιρης αποκατάστασης των ζημιών –ένα χρόνο μετά– βαρύνουν τους υπεύθυνους».

«Διαχειριστική ανεπάρκεια» διαπίστωσε η επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες Μπροστά», Νιόβη Παυλίδου, που ζήτησε πάντως να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες για να αποκατασταθούν οι ζημιές.


http://voria.gr