powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη

Και ο Δήμος Ν.Προποντίδας ενάντια στην Μεταλλευτική Δραστηριότητα στην Χαλκιδική.

Απόφαση έχει πάρει και ο Δήμος Σιθωνίας κατά των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων  εδώ.
Δήμος Προποντίδας ∆ηλώνουµε την κατηγορηµατική µας αντίθεση στην παρουσία τέτοιων  µεταλλευτικών δραστηριοτήτων στους ∆ήµους µας, καθώς δηµιουργούν  περιβαλλοντική, οικονοµική,

κοινωνική, πολιτική υποβάθµιση και καταστροφή. 
Στα  Νέα Μουδανιά και στο ∆ηµοτικό Κατάστηµα, την 21η του µηνός  ∆εκεµβρίου  2015, ηµέρα ∆ευτέρα και ώρα 19:00, συνήλθε σε τακτική  συνεδρίαση το ∆ηµοτικό Συµβούλιο Νέας Προποντίδας,
Εγκρίνει την έκδοση του ακόλουθου ψηφίσµατος: 
«Εµείς, οι ∆ήµαρχοι των ∆ήµων της Μακεδονίας και της Θράκης, µε αφορµή την  συνάντηση που πραγµατοποιήθηκε την 31η Οκτωβρίου 2015, στο Άγκιστρο του ∆ήµου  Σιντικής, µε θέµα των ανοιχτές µεταλλευτικές εξορύξεις χρυσού-χαλκού, που απασχολεί  τις κοινωνίες µας εδώ και αρκετά χρόνια, 
Λαµβάνοντας υπ’ όψη: 
• Τις απόψεις της Επιστηµονικής Κοινότητας για το θέµα, τόσο στην Ελλάδα όσο  και παγκόσµια. 
• Την παγκόσµια εµπειρία από τις περιοχές όπου έχουν αναπτυχθεί τέτοιου είδους  δραστηριότητες. 
• Την παγκόσµια εµπειρία από τα πολλά και µεγάλα ατυχήµατα που συχνά  συµβαίνουν ακόµα και στις πιο προηγµένες τεχνολογικά και περιβαλλοντικά  χώρες. 
• Τις αποικιοκρατικού τύπου πρακτικές των εξορυκτικών-µεταλλευτικών εταιρειών,  να αποµυζούν τον πλούτο και να δηµιουργούν εντάσεις και να διχάζουν τις  κοινωνίες όπου εγκαθίστανται. 
• Τις διακηρυγµένες προθέσεις τους για εξάπλωση σε όλο τον Βορειοελλαδικό  χώρο και την µετατροπή του σε ένα απέραντο µεταλλευτικό πεδίο. 
∆ηλώνουµε την κατηγορηµατική µας αντίθεση στην παρουσία τέτοιων  µεταλλευτικών δραστηριοτήτων στους ∆ήµους µας, καθώς δηµιουργούν  περιβαλλοντική, οικονοµική, κοινωνική, πολιτική υποβάθµιση και καταστροφή. 
Ζητούµε από την Πολιτεία να νοµοθετήσει άµεσα ώστε: 
• Ο ρόλος των ∆ήµων και των τοπικών κοινωνιών να είναι αποφασιστικός και όχι  γνωµοδοτικός, στον τρόπο ανάπτυξης των περιοχών τους, πράγµα που πρέπει να  διασφαλιστεί, από την αλλαγή του υπάρχοντος θεσµικού πλαισίου. 
• Να καταρτιστεί νέος Μεταλλευτικός Κώδικας, όπως αρµόζει σε ένα Ευρωπαϊκό κράτος, που θα προστατεύει το περιβάλλον, τους πολίτες και το ∆ηµόσιο συµφέρον. 
• Να µην υπερισχύει η µεταλλευτική εκµετάλλευση των άλλων οικονοµικών  δραστηριοτήτων σε σχέδια όπως Ρυθµιστικά, Χωροταξικά, ΓΠΣ και ειδικά όταν  αυτές εξασφαλίζουν την αειφόρο ανάπτυξη. 
• Να υπάρξουν ουσιαστικοί µηχανισµοί ελέγχου των εξορυκτικών δραστηριοτήτων  και άµεση επέµβαση της πολιτείας για την προστασία της κοινωνίας όπου αυτή  χρειάζεται. (Πορίσµατα επιθεωρητών περιβάλλοντος για τα µεταλλεία της  Χαλκιδικής)

Η απόφαση στη Διαύγεια εδώ