powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα

Έγκριση Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής.

Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αριστοτέλη, στην τελευταία συνεδρίαση του Δεκεμβρίου και αναρτάται στην ιστοσελίδα του Δήμου για να υποβληθεί στη διαδικασία του δημόσιου διαλόγου, το Στρατηγικό Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ), που
εκπονήθηκε οίκοθεν από Ομάδα Έργου, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι Αντιδήμαρχοι, Υπηρεσιακοί παράγοντες και εξειδικευμένοι επιστημονικοί σύμβουλοι.
 Σε ένα χρονικό πλαίσιο ιδιαίτερα πιεστικό, ώστε να συμπλεύσει με την αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά με συντονισμένες και στοχευμένες συζητήσεις και παρεμβάσεις στα συλλογικά όργανα του Δήμου μας, συνδιαμορφώθηκε τελικά μία τοπική λύση για το θέμα, με γνώμονα τις ιδιαίτερες συνθήκες και δυνατότητες της περιοχής.
Το Στρατηγικό Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων είναι σύμφωνο με τις προδιαγραφές τόσο του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) (ΦΕΚ 2706/Β’/15-12-2015), όσο και με τις κατευθύνσεις της Κοινοτικής Νομοθεσίας και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον ίδιο τομέα (κυκλική οικονομία).      

Οι ποσοτικοί στόχοι που θέτει, αν και αρκετά φιλόδοξοι, σε σχέση με την έως σήμερα διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην περιοχή μας, είναι ωστόσο εφικτοί, εφόσον ευαισθητοποιηθούν και συμμετάσχουν στην υλοποίησή του ΟΛΕΣ οι ενεργές δυνάμεις του τόπου μας.

Στρατηγικός στόχος του Τοπικού Σχεδίου είναι ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός διαχείρισης των απορριμμάτων στο Δήμο Αριστοτέλη, ο οποίος θα συμβάλλει:

- Στην αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Κεντρικής Μακεδονίας.
- Στην επιλογή του κατάλληλου μοντέλου αποκεντρωμένης διαχείρισης των αποβλήτων, με κεντρικό άξονα την πρόληψη – επαναχρησιμοποίηση.
- Στη μείωση του κόστους διαχείρισης και την παραγωγή εσόδων για το Δήμο, από την επιτυχημένη ανακύκλωση των υλικών και την κομποστοποίηση.
- Στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών, ο ρόλος των οποίων είναι καθοριστικός στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων που οδηγούνται σε ταφή στην περιοχή μας και την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης.
- Στην αναβάθμιση της εικόνας των τουριστικών και εν γένει οικιστικών περιοχών του Δήμου, και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας.

Στις προτάσεις του ΤΣΔΑ Δ.Αριστοτέλη περιλαμβάνονται:
- Ένα ευρύ πρόγραμμα ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης μαθητών, δημοτών, επαγγελματιών.
- Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και η αναβάθμιση του μηχανολογικού εξοπλισμού του Τομέα της Καθαριότητας – Ανακύκλωσης του Δήμου μας.
- Η δημιουργία 2 Κεντρικών Πράσινων Σημείων στην Ιερισσό και την Αρναία, και ενός Αποκεντρωμένου Πράσινου Σημείου – ΣΜΑ στη νήσο Αμμουλιανή.
- Η ενίσχυση της ανακύκλωσης και η χωριστή συλλογή των οργανικών απορριμμάτων με τη δημιουργία 2 Τοπικών Πράσινων σημείων στη Μ.Παναγία και το Στρατώνι, και τη χωροθέτηση σταθερών σημείων Διαλογής στην Πηγή στις περιοχές της Ολυμπιάδας, Βαρβάρας, Πυργαδικίων και Ν.Ρόδων. 
- Η δημιουργία Δημοτικής Μονάδας Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών – Κομποστοποίησης στην Ιερισσό.

Στο πλαίσιο αυτό, η Δημοτική Αρχή, που υλοποιεί τη δέσμευσή της για την εκπόνηση ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδιασμού για το σύνολο της περιοχής του Δήμου Αριστοτέλη, με σεβασμό στο περιβάλλον και αξιοποίηση των τοπικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων όλων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων του,ΘΕΤΕΙ σε δημόσια διαβούλευση το παρόν Στρατηγικό Τοπικό Σχέδιο και ΚΑΛΕΙ κάθε ενδιαφερόμενο, κάτοικο, παραθεριστή ή επαγγελματία του τόπου μας, --να το μελετήσει σε ηλεκτρονική μορφή, ακολουθώντας τον σύνδεσμο από εδώ.

-να καταθέσει τις τυχόν προτάσεις, παρατηρήσεις ή τα σχόλια του:

Α) εγγράφως με αποστολή στη διεύθυνση: ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ, ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ 2, Τ.Κ 63075 ΙΕΡΙΣΣΟΣ με την ένδειξη «Για το ΤΣΔΑ Δ.Αριστοτέλη». 

Β) Με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (info@dimosaristoteli.gr).

-να συμβάλλει ουσιαστικά στην πραγματοποίηση των στόχων που θέτει.

Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ.

Γρ. Επικοινωνίας & Δ. Σχέσεων
Γρ. Δημάρχου Δήμου Αριστοτέλη

22 ΙΑΝ 2016 

 dimosaristoteli.gr