powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα

Συνωστισμός ειδικών και μη για την κλωστική κάνναβη

Ανοίγει το παιχνίδι για την καλλιέργεια βιοµηχανικής κάνναβης και στη χώρα µας µε παραγωγούς, µεταποιητές και εµπόρους να βρίσκονται σε ετοιµότητα άµα και της πολυαναµενόµενης υπογραφής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα δώσει το σήµα για την έναρξη των
φυτεύσεων, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Agrenda
Με τους επίδοξους καλλιεργητές να βρίσκονται σε αναµονή  χρόνια και χιλιάδες νέους γεωργούς που δεν εισπράττουν παχυλά δικαιώµατα να «ψάχνονται», η είδηση ήρθε από τις Βρυξέλλες και το στέλεχος Άννα Φουλίδη, η οποία προανήγγειλε υπογραφή της απόφασης «εντός των επόµενων ηµερών». 
∆εδοµένου βέβαια ότι η σπορά πρέπει να γίνει το αργότερο τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου, δεν θεωρείται πιθανό, να υπάρξει από φέτος µαζική σοδειά, αφού κανείς δεν θα πάρει το ρίσκο να παραγγείλει σπόρους (οι οποίοι έρχονται από το εξωτερικό), πριν πάρει ΦΕΚ η απόφαση, για τον απλό λόγο ότι µπορεί στην πορεία σύνταξής της κάτι να αλλάξει, να µείνουν περιοχές εκτός κ.λπ. Παρ’ όλα αυτά, ίσως υπάρξουν αγρότες µεµονωµένοι που θα το κάνουν πειραµατικά και ενόψει µαζικότερης καλλιέργειας από το 2017.
Αξίζει να σηµειωθεί πως σε χώρες, όπως η Ιταλία, οι παραγωγοί που θα φυτέψουν, σύµφωνα µε πληροφορίες της Agrenda, παραλαµβάνουν ήδη τα σπόρια.

Μια ολόκληρη βιοµηχανία

Εν τω µεταξύ, διεθνή απήχηση είχε ηµερίδα του Στέλιου Κούλογλου στις Βρυξέλλες, µε θέµα την κάνναβη. «Τα πράγµατα είναι δύσκολα σε ΕΕ και Ελλάδα. Πρέπει να δουλέψουµε για να µη µας ξεπεράσει ο χρόνος», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα, η καλλιέργεια ανοίγει ευκαιρίες για µια ολόκληρη βιοµηχανία αφού όπως και ο Μαρκ Ράιντερς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάνναβης «Χαρτί, ρούχα, βαλίτσες, πόρτες αυτοκινήτου, µηχανάκια, ως ολόκληρα σπίτια µπορούν να κατασκευαστούν από το προϊόν». 
 Στο µεταξύ, το δεύτερο πάνελ για την ιατρική κάνναβη, άνοιξε ο Μάικλ Καρούς, ∆ιευθύνων Σύµβουλος της Ένωσης Βιοµηχανικής Κάνναβης. Για το 2013, είπε, είχαµε 11.500 τόνους κατανάλωσης, ενώ έχει αυξηθεί πλέον αισθητά η χρήση της στη διατροφική αλυσίδα µε πάνω από 20 βιταµίνες και πρωτεΐνες, προϊόντα που είναι πλέον διαθέσιµα και σε σούπερ µάρκετ.
«Ιησού τον Βοτάνων», χαρακτήρισε το φυτό ο Γιώργης Οικονοµόπουλος, ψυχίατρος και Πρόεδρος του Ελευθεριακού Συνδέσµου Απεξάρτησης καθώς η κάνναβη θεραπεύει µεγάλο φάσµα ασθενειών.