powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη

Γιορτή Αγ.Θεοδώρων στην παραλία Νικήτης Σάββατο 19-3-16 Διοργάνωση των εκδηλώσεων ο Σύλλογος Γυναικών.

Γιορτάζονται και φέτος  οι Αγ. Θεόδωροι στην παραλία της Νικήτης το Σάββατο 19-3-16, με ευθύνη της διοργάνωσης τον Σύλλογο Γυναικών. Το πρόγραμμα για φέτος έχει ώς ακολούθως: Μετά την πρωινή θεία λειτουργία, στις 11 π.μ. θα ξεκινήσουν τα δύο παιδικά χορευτικά της Ε.Ε.Ν.Ν. «Ο ΣΙΘΩΝ» Συνέχεια το χορευτικό του Συλλόγου Κουριωτών Καλαμαριάς ‹Ο Ταξιάρχης› καί τέλος το χορευτικό ‹Νεάκιτος› Νικήτης.
Ακολουθεί το γλέντι με την την γνωστή ορχήστρα  «Αραιά και

που» .
Πλούσια εδέσματα με θαλασσινά πίτες και γλυκά , κρασί και τσίπουρο μοιράζονται  στους παρευρισκόμενους , προσφορά που γίνεται   σε  συνεργασία του συλλόγου Γυναικών με επιχειρηματίες της περιοχής
Η Ιστορία
Το εκκλησάκι Αγ. Θεοδώρων παλιά
Το πανηγύρι των Αγ. Θεοδώρων στην Νικήτη γινόταν το πρώτο Σάββατο των Νηστειών προ του 1925 στο ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη στην  ομώνυμη τοποθεσία. 
Εκεί πήγαιναν αποβραδίς οι γυναίκες του χωριού καθάριζαν άναβαν τα καντήλια και ξενυχτούσαν. Το πρωί πήγαιναν οι κατοικοι του χωριού με τα ζώα τους και μετά την θεία λειτουργία ακολουθούσε γλέντι τρικούβερτο στην παραλία με μπόλικο κρασί και θαλασσινά από τους ψαράδες. 

Μετά από το 1925 το πανηγύρι γίνεται στο παρεκκλήσι των Αγ. Θεοδώρων στην παραλία της Νικήτης το οποίο ξανακτίστηκε το 1960 με πρωτοβουλία του παπα-Νίκου Καζάνη (από το βιβλίο του Γ.Κανατά Ή παλιά Νικήτη ΄)
Οι ψαράδες συνέχισαν το πανηγύρι και κάποια στιγμή σταμάτησε μέχρι που η Εκπολιτιστική Εταιρεία Νικήτης Ό ΣΙΘΩΝ΄ ξεκίνησε πάλι την διοργάνωση. 
Εδώ και μερικά χρόνια οι γυναίκες  της  Νικήτης ώς Σύλλογος Γυναικών το διοργανώνει καθε χρόνο,  προσφέροντας πλούσια εδέσματα κατα βάση με θαλασσινά , πίτες και παραδοσιακά γλυκά,  συνοδευόμενα με  κρασί και τσίπουρο που προσφέρουν επιχειρηματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή. 
Βέβαια χορευτικά συγκροτήματα και παραδοσιακή μουσική καλύπτουν όλη την εορταστική εκδήλωση.