powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη

Αποδέχονται την ΠΓΔΜ ως Μακεδονία Οι αρχές δεν επιστρέφουν έγγραφα με την ψευδεπίγραφη ονομασία

Ελεύθερα και χωρίς να συναντούν καμία αντίδραση οι αρχές της ΠΓΔΜ ανταλλάσσουν αλληλογραφία με τις ελληνικές, χωρίς να διστάζουν να χρησιμοποιούν την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Τελευταίο κρούσμα στο υπουργείο Δικαιοσύνης, οι υπηρεσίες του οποίου δεν επέστρεψαν ως απαράδεκτη, όπως
έπρατταν παλιότερα, αίτηση για έκδοση σκοπιανού κατηγορούμενου που συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη.

Τα έγγραφα που συνοδεύουν την αίτηση των αρχών της ΠΓΔΜ για έκδοση στο γειτονικό κράτος ενός 42χρονου Σκοπιανού, που έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 7 ετών στη χώρα του για ληστείες, έχουν το λογότυπο του συνταγματικού ονόματος της ΠΓΔΜ. Παρ’ όλα αυτά, η διαδικασία για την έκδοση προωθήθηκε κανονικά από τις υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης, τα έγγραφα μεταφράστηκαν από τη μεταφραστική υπηρεσία και κανείς δεν αντέδρασε. 

Παλιότερα, σε περιπτώσεις παρόμοιων αιτήσεων έκδοσης υπηκόων της ΠΓΔΜ, που συλλαμβάνονταν στην Ελλάδα, όταν οι ελληνικές υπηρεσίες λάμβαναν έγγραφα για την έκδοση που ανέφεραν την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», τα χαρακτήριζαν απαράδεκτα και τότε μόνο οι υπηρεσίες της ΠΓΔΜ τα επέστρεφαν γράφοντας ότι προέρχονται από τη FYROM. Μάλιστα οι ελληνικές αρχές, κυρίως οι δικαστικές, σημείωναν στην επιστροφή των εγγράφων πως η Ελλάδα δεν έχει αναπτύξει δικαστική συνεργασία με χώρα που έχει ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», επομένως οι διαδικασίες δεν μπορούν να προχωρήσουν και υπάρχει ακόμη και κίνδυνος ακύρωσής τους. Αυτήν τη φορά όμως δεν υπήρξε καμία τέτοια αντίδραση.

Η Δίκη

Ο 42χρονος συνελήφθη τέλη Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη, με βάση την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης από την πλευρά της ΠΓΔΜ για ληστείες. Καταδικάστηκε στη χώρα του σε επταετή κάθειρξη και έκτοτε αναζητούνταν. Μετά τη σύλληψή του, όπως γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις, οι δικαστικές αρχές της Θεσσαλονίκης ενημέρωσαν την ΠΓΔΜ, μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης, για τη σύλληψη και ότι θα κινηθεί η διαδικασία έκδοσης, αφού προηγουμένως φτάσουν τα συνοδευτικά έγγραφα της υπόθεσης από την πλευρά των αρχών των Σκοπίων.

Τα έγγραφα αυτά διαβιβάστηκαν στις δικαστικές αρχές της Θεσσαλονίκης μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης. Οι υπάλληλοι στην Αθήνα δεν παρατήρησαν ότι τα έγγραφα αναφέρουν «Δημοκρατία της Μακεδονίας», που ενδεχομένως να θέσει και ζήτημα ακυρότητας της έκδοσης του Σκοπιανού, ο οποίος εάν δεν επιθυμεί να δικαστεί στη χώρα του, ενδεχομένως να προσβάλει οποιαδήποτε απόφαση, λόγω της ονομασίας. Από την πλευρά των αρχών της Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να γίνει καμία παρέμβαση. Η δίκη για το αίτημα έκδοσης έχει προσδιοριστεί για τις επόμενες ημέρες.

Η ΠΓΔΜ σε αντίστοιχη περίπτωση είχε δημιουργήσει ζήτημα με την ονομασία. Ήταν με την έκδοση του Π. Ψωμιάδη για τις υποθέσεις με το ποδόσφαιρο, ο οποίος είχε συλληφθεί στα Σκόπια. Τότε οι διαδικασίες έκδοσής του στην Ελλάδα είχαν καθυστερήσει, επειδή οι σκοπιανές αρχές είχαν απαιτήσει στα ελληνικά έγγραφα να αναφέρεται η συνταγματική τους ονομασία και όχι η ΠΓΔΜ, όπως είχε γίνει. Το πρόβλημα τότε είχε λυθεί μέσω της διπλωματικής οδού.
Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com
Δημοσιεύτηκε στη "Μακεδονία" την Τετάρτη 09 Μαρτίου 2016