powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα

Ανοικτή επιστολή – διαμαρτυρία πολιτών για την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής

Ανοιχτή επιστολή προς το Κοινοβούλιο, το Περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας και το Δημοτικό Συμβούλιου του Δήμου Θεσσαλονίκης απέστειλαν τα μέλη της κίνησης πολιτών «Λευκός Πύργος» απευθύνοντας ερωτήματα αναφορικά με τις εξορυκτικές δραστηριότητες
χρυσού στη Βόρειο Ελλάδα. Το κίνημα των πολιτών αποτυπώνει την ανησυχία του για τις περιβαλλοντικές συνέπειες του έργου στις Σκουριές Χαλκιδικής. Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:
«Απευθυνόμαστε στον κάθε έναν ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, καθόσον πιστεύουμε ότι οι θεσμοί δεν είναι απρόσωποι, και επιθυμούμε ως ενεργοί πολίτες, να σας ρωτήσουμε τα εξής :
– Πού βρίσκεται η αντίθεσή σας με τις αποφάσεις (ψηφίσματα) των 36 Δημοτικών Συμβουλίων της Μακεδονίας και της Θράκης στο θέμα της εξόρυξης του χρυσού στην Βόρεια Ελλάδα και γιατί κανένα Δ.Σ. της ανωτέρω περιοχής δεν συμφωνεί επίσημα μαζί σας;
– Τι δεν πάει καλά, όταν τα αιρετά μέλη των 36 Δημοτικών Συμβουλίων, εκλεγμένα με δημοκρατικές διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα, εκφράζουν σύσσωμο τον λαό της Μακεδονίας και Θράκης, ο οποίος έχει κάθετα αντίθετη άποψη με την θέση της κεντρικής εξουσίας, για τις εξορυκτικές δραστηριότητες χρυσού στη Β. Ελλάδα και δεν εισακούεται;
– Υπάρχει άλλη πιο δημοκρατική και συνταγματική διαδικασία για να σας δηλώσει η Κεντρική και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, την αντίθεσή της;
– Διερωτηθήκατε τι δεν πάει καλά και τα άμεσα ενδιαφερόμενα, λόγω γειτνίασης, Δημοτικά Συμβούλια πήραν θέση αντίθετη με την εταιρία; Άραγε δεν ήθελαν θέσεις εργασίας για την περιοχή τους;
– Τι είναι αυτό που δεν καταλαβαίνετε από τις Εισηγήσεις του Πρυτανικού Συμβουλίου του ΑΠΘ, του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, της Ειδικής Επιτροπής της Γεωπονικής Σχολής ΑΠΘ, του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων Αριστοτέλειου ΤΕΙ κλπ; Και δεν μιλάμε για μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα που εκφράζουν την άποψή τους, κατά την τακτική της Εταιρίας.

Οι δέκα ηγήτορες των παραπάνω θεσμών δεν θα είναι οι μόνοι υπεύθυνοι, αλλά και εσείς προσωπικά συνυπεύθυνοι για τις καταστροφικές εξελίξεις. Είστε σίγουροι ότι έχετε ενημερωθεί για το θέμα με πληρότητα; Γιατί δεν παίρνετε επιτέλους αποφάσεις αν θεωρείτε ότι έχετε ενημερωθεί πλήρως;
Αν μπορείτε να διαθέσετε δεκαέξι λεπτά, ενημερωθείτε με τις θέσεις των άμεσα θιγομένων στη διεύθυνση
Πρόκειται για ταινία που δημιουργήθηκε από 250 Διπλωματούχους Μηχανικούς, κατοίκους του οικισμού Γαβριάδια ‘’Ναυτίλος’’ της περιοχής, λίγα χιλιόμετρα από τις Σκουριές.
Αν θεωρείτε ότι δεν είστε πλήρως ενημερωμένοι για όλα τα παραπάνω, μπορείτε να ενημερωθείτε στην διεύθυνση: http://soskentrikimakedonia.org/ και όχι μόνο.
Αν πιστεύετε ότι το θέμα βρίσκεται μακριά από σας και τους απογόνους σας, δεν έχετε παρά να ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ επισταμένως. Θα διαπιστώσετε ότι οι Σκουριές είναι δίπλα σας.
Θα αντιληφθείτε τότε ότι το θέμα δεν είναι κομματικό. Είναι βαθιά πολιτικό και εθνικό.
Το πρόβλημα είναι πολυσχιδές και καμία επιστημονική ειδικότητα είναι ικανή από μόνη της να το υποστηρίξει. Έτσι πολύπλοκη είναι η φύση και πολύπλοκο μέρος αυτής είναι ο άνθρωπος.
Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΞΟΔΟ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΜΑΣ»









Κάλεσμα πορείας, Σάββατο 05 Μαρτίου 2016,
Ωρα 11:30 π.μ.

(ΧΑΝΘ – Τσιμισκή – Λ. Νίκης – Λευκός Πύργος)

Αγαπητοί φίλοι, 
Έχοντας υπ’ όψιν μας μεταξύ άλλων ότι : 
- οι εξορύξεις χρυσού στη Μακεδονία - Θράκη είναι πλέον εθνικό και όχι κομματικό θέμα 
- η λειτουργία της Εταιρίας δημιουργεί την ανατροπή των κανόνων της φύσης όπου τα παιδιά, ως πιο ευαίσθητοι οργανισμοί, υφίστανται πρώτα τις άμεσες βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία τους
- η δραστηριότητα αυτή, πέρα από την υγεία, καταστρέφει όλα τα μη συμβατά μ’ αυτήν επαγγέλματα (αλιεία, κτηνοτροφία, γεωργία, μελισσοκομία, τουριστικά και οικοδομικά επαγγέλματα κλπ) στα οποία απασχολούνται δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, δημιουργώντας συνθήκες ολικής καταστροφής της Κεντρικής Μακεδονίας, μετά από αιώνες ύπαρξης ζωής σ’ αυτήν.
- 36 Δημοτικά Συμβούλια της Μακεδονίας- Θράκης είναι ΚΑΤΑ της συγκεκριμένης εξόρυξης και ΚΑΝΕΝΑ υπέρ της εξορυκτικής εταιρίας ( ELDORADO GOLD – ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ) 
- οι σημερινές δραστηριότητες της Ελληνικός Χρυσός (σήμερα η εταιρία λειτουργεί, ενώ ο περισσότερος κόσμος από την πληροφόρηση των ΜΜΕ, την θεωρεί αδρανοποιημένη) στα βουνά της Χαλκιδικής, όπου είναι το ξεκίνημα της εξορυκτικής δραστηριότητας, οι βλάβες έχουν φτάσει στο επίπεδο πλέον να χαρακτηρίζονται ως «μη αναστρέψιμες» 
Σας καλούμε, 
να έρθετε για να φωνάξουμε όλοι μαζί, οι επηρεαζόμενοι πολίτες από αυτή την καταστροφική δραστηριότητα : 
«ΟΧΙ ΣΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΡΥΣΟΘΗΡΕΣ, ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ»

Η εξόρυξη χρυσού δεν αφορά μόνον την Χαλκιδική.

Στις Σκουριές έχουν ήδη εκχερσωθεί περίπου 1500 στρέμματα παρθένου δάσους. Θα εκχερσωθούν 3.340 στρέμματα και όχι 1.800 όπως ισχυρίζεται η εταιρεία. Έχει κατασκευαστεί ένα ολόκληρο εργοστάσιο χωρίς άδεια δόμησης, δρόμοι και πλήθος παράνομων κτισμάτων.
Για την εξόρυξη θα αποστραγγιστούν τα βουνά Κάκαβος και Στρατονικό Όρος. 
Ο Κάκκαβος έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πόσιμου νερού σε όλη τη Χαλκιδική. Τα νερά που χάνονται σήμερα από τα μεταλλεία, πριν ακόμα ξεκινήσει η μεγάλης κλίμακας εξόρυξη, αρκούν για να υδροδοτήσουν όλη τη Χαλκιδική. 

Ms Logo


Υπάρχει ήδη εκτεταμένη ρύπανση των νερών από τις παλιές και τις νέες μεταλλευτικές δραστηριότητες. Φράγματα ύψους 150 μέτρων το καθένα, με δεκάδες εκατομμύρια τόνους τοξικών μεταλλευτικών αποβλήτων ειναι “ατυχήματα που περιμένουν να συμβούν”. 
Η περιοχή της κατασκευής των φραγμάτων είναι εξαιρετικά σεισμογενής και έχει δώσει σεισμούς πάνω από 7 Ρίχτερ. 
Δεν υπάρχουν και ούτε θα υπάρξουν 2.000 μεταλλωρύχοι! Ως “μεταλλωρύχοι” εμφανίζονται εκπαιδευόμενοι του ΕΣΠΑ, εκατοντάδες “σεκιουριτάδες” και άλλοι που δεν έχουν συγκεκριμένο αντικείμενο εργασίας αλλά έχουν προσληφθεί μόνο για λόγους εντυπώσεων. 
Με στοιχεία της εταιρείας, οι θέσεις εργασίας θα είναι συνολικά 1.300 (και 500 έμμεσες) στην πλήρη ανάπτυξη όλων των μεταλλείων, δηλαδή σε μερικά χρόνια.

Η Χαλκιδική είναι μόνο η αρχή

Ακολουθεί η Σιθωνία και μεγάλες εκτάσεις σε Κιλκίς, Σέρρες, Δράμα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη για τις οποίες ο χωροταξικός σχεδιασμός βάζει την εξόρυξη ως πρώτη προτεραιότητα, απαγορεύοντας ουσιαστικά κάθε άλλη οικονομική δραστηριότητα. 
Η Θεσσαλονίκη των 1.500.000 κατοίκων, θα γίνει αποδέκτης τόνων τοξικής σκόνης με βαρέα μέταλλα και αμίαντο. Τοξικά και επικίνδυνα προϊόντα της εξόρυξης που εμπίπτουν στην οδηγία SEVESO, μεταφέρονται για εξαγωγή στο λιμάνι της Θεσ/νίκης μέσα από κατοικημένες περιοχές. 
Ήδη έχουν συμβεί ατυχήματα κατά τη μεταφορά.34 διαπιστωμένες μεταλλευτικές θέσεις (Παραχωρήσεις Μεταλλείων) μόνο στη Β.Α. Χαλκιδική ανήκουν στην Eldorado και θα είναι τα επόμενα ενεργά μεταλλεία. Απειλούνται δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, όχι μόνο στη Χαλκιδική αλλά και στη Θεσσαλονίκη που τροφοδοτεί ή εξυπηρετεί την Χαλκιδική. 
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ ΛΕΝΕ μια σειρά από επαγγέλματα που θα πληγούν άμεσα αν προχωρήσει η “επένδυση”: Αγρότες , Κτηνοτρόφοι, Αλιείς, Μελισσοκόμοι, Οικοδόμοι, Δασεργάτες, Τουριστικά επαγγέλματα, το παραγωγικό μοντέλο της περιοχής, που είναι και η γενέτειρα του Αριστοτέλη, θα αλλάξει. 
Από την πρωτογενή παραγωγή και τον τουρισμό προς τη βαριά βιομηχανία. 
Η σύμβαση μεταβίβασης των δικαιωμάτων στην ''Ελληνικός Χρυσός'' είναι πολιτικό, οικονομικό και νομικό σκάνδαλο, με την βοήθεια δυστυχώς των κατά καιρούς εκπροσώπων του κράτους. 
Η εταιρεία αποδεδειγμένα παραβιάζει τους όρους της σύμβασης. Σωρεία περιβαλλοντικών παραβιάσεων αποκάλυψαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος. 
Η Eldorado συστηματικά “μεταφέρει” τα κέρδη της στον φορολογικό παράδεισο των νήσων Μπαρμπέιντος, χωρίς να φορολογηθούν στην Ελλάδα.