powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή

Σε δίκη το ΔΣ του Ομίλου Ξυνή για πλαστά πιστοποιητικά μη οφειλών

Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμπονται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Ξυνή για την υπόθεση των πλαστών πιστοποιητικών ασφαλιστικής ενημερότητας.
Οι εφέτες με το βούλευμα τους (αριθμός 430/2016) παραπέμπουν
σε δίκη τον Σοφοκλή Ξυνή, τη σύζυγό του Αθηνά και την κόρη τους Κατερίνα Ξυνή, με βασική κατηγορία αυτήν της πλαστογραφίας μετά χρήσεως από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου από την οποία προκλήθηκε ζημιά ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.

Η υπόθεση, για την οποία υπέβαλε προς το Συμβούλιο παραπεμπτική πρόταση και η αρμόδια εισαγγελέας Μαρία Γκανέ, αφορά πλαστές βεβαιώσεις μη οφειλής ασφαλιστικών εισφορών που φαίνεται να εμφάνιζε τα έτη 2007, 2008 και 2009, ο Όμιλος προκειμένου να εισπράττει από το Δημόσιο μεγάλα χρηματικά ποσά από επιδοτούμενα προγράμματα.

Η πρακτική που αποδίδεται στους κατηγορουμένους αποκαλύφθηκε έπειτα από πόρισμα της διεύθυνσης Επιθεώρησης της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΓΓΚΑ), σύμφωνα με το οποίο ο Όμιλος Ξυνή εμφάνιζε βεβαιώσεις μη οφειλών (ασφαλιστικής ενημερότητας) που αποδείχθηκαν πλαστές και φέρονται να υπογράφονται από ανύπαρκτους υπαλλήλους του ΙΚΑ προκειμένου να συμμετέχει σε επιδοτούμενα εκπαιδευτικά προγράμματα. Στο πόρισμα, μεταξύ άλλων, γινόταν αναφορά στην εταιρεία του Ομίλου Ξυνή «Δυναμική Εκπαιδευτική-Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών ΑΕ» η οποία εισέπραξε ποσό συνολικού ύψους 300.000 ευρώ ως φορέας εκπαίδευσης επιδοτούμενων προγραμμάτων, που διεξήχθησαν από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας. Για την υπόθεση είχε ασκηθεί ποινική δίωξη το 2010 από την εισαγγελέα Διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου, η οποία ερεύνησε τον φάκελο της ΓΓΚΑ σύμφωνα με τον οποίο έως τον Αύγουστο του 2010 ο Όμιλος είχε συνολικές ασφαλιστικές εισφορές που έφθαναν σχεδόν τις 700.000 ευρώ.