powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας μια μέρα αγώνα για την ισότητα σε όλλα τα κράτη.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου. Θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις
χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών.
Και μπορεί οι περισσότεροι άνδρες απλώς αυτή τη μέρα να συνηθίζουν να προσφέρουν λουλούδια στις γυναίκες της ζωής τους, όμως η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας δεν είναι τόσο μία μέρα γιορτής για της γυναίκες, όσο μια μέρα κινητοποιήσεων για την υποστήριξη της ισότητας και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία.

Γιατί όμως επελέγη η 8η Μαρτίου; Υπάρχουν δύο ιστορικά περιστατικά στις Ηνωμένες Πολιτείες που συνέβησαν σε αυτήν την ημερομηνία και σχετίζονται με τους αγώνες των γυναικών για ισότητα.

Στις 8 Μαρτίου του 1857 οι εργάτριες ρούχων πού δούλευαν σε εργοστάσια της Νέας Υόρκης ξεσηκώθηκαν ενάντια στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς.

Στις 8 Μαρτίου του 1908, 15.000 γυναίκες παρέλασαν μέσα από την Νέα Υόρκη, απαιτώντας λιγότερες εργατοώρες, καλύτερο μισθό, δικαίωμα ψήφου και να σταματήσουν να απασχολούνται παιδιά σαν εργάτες. Υιοθέτησαν το σύνθημα «Ψωμί και τριαντάφυλλα», με το ψωμί να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας έχει και κάποια θεματική. Η φετινή θεματική είναι: «Πλανήτης 50-50 ως το 2030: Επιτάχυνση της ισότητας των φύλων».

Ειδικά για φέτος, και με την προσφυγική κρίση να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφιερώνει τη σημερινή ημέρα στις γυναίκες πρόσφυγες.