powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα

Kλωστική κάνναβη. Μπαφιάσαμε στην καθυστέρηση...

Δεν είναι καινούργιο. Απλώς παραπάλιωσε. Και είναι διαδεδομένα γνωστό: όταν κάποιοι έδειχναν τον ουρανό, κάποιοι άλλοι δεν κοιτούσαν ούτε το δάχτυλο, αλλά έψαχναν να βρουν τον μπάφο.  Φίλοι των κατασταλτικών μηχανισμών οι τελευταίοι, που αντιδρούν εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια σε κάθε κίνηση εξορθολογισμού, ίσως βλέπουν με καμάρι το γεγονός ότι στις τάξεις τους, της αντίδρασης στη «ναρκωκουλτούρα», έρχονται να προστεθούν -με την ίδια μάλιστα φρασεολογία- και οι ακροδεξιοί «σύντροφοι». Τι στέρησαν από τη χειμαζόμενη χώρα; Περισσότερα από 20 χρόνια επιδοτήσεων στην καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης. Την είσοδο σε μια διαρκώς διευρυνόμενη αγορά, παρά
την κρίση, λόγω των πολλών τελικών προϊόντων που αποδίδει η μεταποίησή της, ενώ οι χρήσεις τους συνεχώς διευρύνονται.
Την απόλυτη καθυστέρηση σε ό,τι αφορά έναν νέο, πανάρχαια γνωστό αλλά απαγορευμένο λόγω βιομηχανικών συμφερόντων τομέα, που δεν είναι άλλος από την απεριόριστη ιατρική της δυνατότητα.
Οπως μάλιστα αποδεικνύουν οι έρευνες και οι κλινικές μελέτες, οι ιατρικές εφαρμογές που συνεχώς ανακαλύπτονται είναι τόσο αποτελεσματικές, που δεν είναι τυχαίο ότι κάποιοι κάνουν λόγο για τη συνωμοσία των χασικλήδων...
Ομως η πραγματική συνωμοσία είναι εγκληματική και δεν είναι άλλη από αυτήν που στερεί από ασθενείς το φάρμακο ή τη θεραπεία τους, εμπλέκοντάς τους στην παρανομία προκειμένου να το προμηθευτούν, αγνοώντας τις επιπτώσεις για την υγεία τους.
Οσο για τους χασικλήδεςΝα ενημερώσουμε λοιπόν όσους τους θέλουν στη φυλακή ότι έχουν μείνει πιο πίσω ακόμη και από τα αμερικανάκια.
Και βέβαια είναι νεοφιλελεύθεροι οι υπολογισμοί κόστους-ωφελειών, ωστόσο η νομιμοποίηση της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς δεν εξοικονόμησε απλώς χρήματα από άσκοπες διώξεις και εμπλοκή αστυνομίας, δικηγόρων, δικαστών και σωφρονιστηρίων, αλλά έριξε νερό στον μύλο της οικονομίας σε όλες τις Πολιτείες των ΗΠΑ όπου εφαρμόστηκε, με έσοδα από τη φορολόγηση κατανάλωσης, άνθηση της οικονομίας και δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Υ.Γ.: Τι λέει ο υπουργός Δικαιοσύνης και πανεπιστημιακός διδάσκαλος για μια ευνομούμενη πολιτεία που διώκει την αυτοπροσβολή, τώρα που κατέχει θέση ευθύνης;...

Η οικονομία της κάνναβης

Πεταμένα λεφτά και ευκαιρίες ανάπτυξης

Ο «οικοδεσπότης» ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, δίπλα στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Βιομηχανικής Κάνναβης και της βιομηχανικής μονάδας HempFlax, Μαρκ ΡάιντερςΟ «οικοδεσπότης» ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, δίπλα στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Βιομηχανικής Κάνναβης και της βιομηχανικής μονάδας HempFlax, Μαρκ Ράιντερς | 
Τα πολλά λόγια είναι περιττά. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά σε ημερίδα για την«κλωστική και φαρμακευτική κάνναβη ως παράγοντες οικονομικής ανάπτυξης και απασχόλησης», που διοργάνωσε πριν από δυο εβδομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, με τη συμμετοχή Ευρωπαίων συναδέλφων του, αλλά και εμπειρογνωμόνων:
■ Οι επιδοτήσεις για το βαμβάκι τελειώνουν σε τρία χρόνια. Αντίθετα, η επιδότηση της κάνναβης μπορεί να φτάσει και τις 70.000 ευρώ για νέους αγρότες, σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Πέρα από άμεσες επιδοτήσεις προβλέπονται ακόμη χρηματοδοτήσεις για την χρήση της κάνναβης ως συστατικού για το πρασίνισμα εκτάσεων λόγω των οφελών που προκύπτουν για το έδαφος, πρόσθετη συνδεδεμένη στήριξη για τους καλλιεργητές, επιπλέον ενισχύσεις για νέους αγρότες, καθώς και αναδιανεμητικά δικαιώματα για τους καλλιεργητές σύμφωνα με τον αναλυτή της υπηρεσίας έρευνας του Ευρωκοινοβουλίου Φραντσέσκο Τροπέα.
Στην Ελλάδα, ιστορικά παραγωγό χώρα, με συγκριτικό πλεονέκτημα τις καιρικές συνθήκες, δεν έχει υπογραφεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που θα δώσει μία ευκαιρία παραγωγικής ανασυγκρότησης στη γεωργία, με συνέπεια να μην περιλαμβάνεται η κάνναβη στα επιδοτούμενα είδη.
■ Σε όλη την Ευρώπη η καλλιέργεια κάνναβης καλύπτει 220.000 στρέμματα, με τη Γαλλία να συγκεντρώνει περισσότερες από τις μισές εκτάσεις, και αναμένεται να επεκταθεί.
Ανάμεσα στις άλλες ευεργετικές επιδράσεις της ως προς τον εμπλουτισμό των εδαφών και την αποτροπή της διάβρωσής τους, συγκαταλέγεται και η ιδιότητά της να καθαρίζει μολυσμένα εδάφη από τα βαρέα μέταλλα.
Η κάνναβη χρησιμοποιείται για μεγάλη ποικιλία προϊόντων: πολτός, χαρτί, υφάσματα, οικοδομικά, καθώς έχουν ήδη κατασκευαστεί ακόμη και σπίτια, καταστήματα και εργοστάσια από κάνναβη, αλλά και μονωτικά υλικά που χρησιμοποιούνται μέχρι και στην αυτοκινητοβιομηχανία, τρόφιμα και αναψυκτικά, καλλυντικά και είδη προσωπικής υγιεινής, συμπληρώματα διατροφής.
Το μερίδιό της στην κάθε αγορά περιγράφηκε ως διαρκώς αυξανόμενο. Ειδικότερα, για τη διατροφική αξία της (σπόροι και λάδι) η σχετική βιομηχανία «θα μπορούσε να αυξηθεί τουλάχιστον 100 φορές», όπως είπε χαρακτηριστικά ο εμπειρογνώμονας του Ευρωκοινοβουλίου.
Την αυξανόμενη ζήτηση σε Ευρώπη και ΗΠΑ καλύπτουν εισαγωγές κυρίως από την Κίνα, τη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα παγκοσμίως.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Μάικλ Καρούς, της Ευρωπαϊκής Ενωσης Βιομηχανικής Κάνναβης και του Ινστιτούτου Nova, το 2013 είχαμε 11.500 τόνους συνολικής κατανάλωσης κάνναβης, ενώ η χρήση της στη διατροφική αλυσίδα αυξήθηκε, καθώς διαθέτει πάνω από 20 βιταμίνες και πρωτεΐνες, ενώ τα προϊόντα της είναι πλέον διαθέσιμα και σε σούπερ μάρκετ.
■ Θεραπευτική κάνναβη: το ενδιαφέρον ολοένα αυξάνεται, καθώς η έρευνα γύρω από τις θεραπευτικές ιδιότητές της έχει απογειωθεί και διαρκώς δημοσιεύονται νέες μελέτες για τον τρόπο δράσης των κανναβινοειδών CBD που περιέχει, τα οποία δεν έχουν ψυχοδραστική επίδραση.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι 14 χώρες στην Ευρώπη και 23 πολιτείες στις ΗΠΑ και η περιφέρεια της Κολούμπια έχουν επιτρέψει την ιατρική κάνναβη. Τέσσερις πολιτείες νομιμοποίησαν και την ψυχαγωγική κάνναβη. Η αμερικανική βιομηχανία νόμιμης κάνναβης είχε κέρδη 2,4 δισ. δολάρια από πωλήσεις το 2014, ενώ έχουν σημειωθεί ρεκόρ από εισπράξεις σχετικών φόρων.
Οι θεραπευτικές ιδιότητές της αφορούν από διαταραχές άγχους, επιληψία, δυστονία, διαβήτης, φλεγμονές, δερματοπάθειες μέχρι και μορφές καρκίνου, σύμφωνα με τον Μαρκ Ράιντερς, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Βιομηχανικής Κάνναβης και της βιομηχανικής μονάδας HempFlax.
Ο γιατρός και πρόεδρος του Ελευθεριακού Συνδέσμου Απεξάρτησης (ΕΛΕΥΣΥΝΑ.) Γιώργης Οικονομόπουλος τη χαρακτήρισε «Ιησού των βοτανιών», αναφερόμενος στις εντυπωσιακές θεραπευτικές δράσεις της, αφού «κάνει τους τυφλούς να βλέπουν (γλαύκωμα), τους παράλυτους να περπατάνε (σκλήρυνση κατά πλάκας) και τους καρκίνους να αυτοκτονούν».
Μάλιστα, στη Γερμανία τη συνταγογραφούν τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως επισήμανε στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Κούλογλου.
■ Σε 2-3 εκατομμύρια υπολόγισε τους χρήστες κάνναβης για ιατρικούς λόγους ο συντονιστής του Ευρωπαϊκού Συνασπισμού για δίκαιη και αποτελεσματική πολιτική για τα Ναρκωτικά (ΕΝCOD), Γιοπ Ομέν.
Δεδομένου ότι τα παραγόμενα από τη βιομηχανία φάρμακα είναι ακριβά, υποστήριξε ότι πρέπει να δίνεται η δυνατότητα αυτοκαλλιέργειας στους ασθενείς, αλλά και σε όσους αρέσκονται στην ψυχαγωγική χρήση της, που υπολογίζονται γύρω στα 20 εκατομμύρια στην Ευρώπη.
Ενημέρωσε για τη λειτουργία Κοινωνικών Λεσχών Κάνναβης στην Ισπανία και το Βέλγιο, μη κερδοσκοπικών ενώσεων καταναλωτών και καλλιεργητών, αρκετές φορές με συνεταιριστικό χαρακτήρα, όπου οι χρήστες σε συνεργασία με παραγωγούς έχουν τον έλεγχο της ποιότητας στην παραγωγή του προϊόντος που καταναλώνουν, μία διαφανή πρακτική που, εκτός από έσοδα από φόρους για το κράτος, σημαίνει και θέσεις εργασίας για όσους απασχολούνται σε αυτή τη δραστηριότητα.
Τέλος, έδωσε το παράδειγμα του Ισραήλ ως χώρας εκτός Ε.Ε. στην οποία η μεγάλη ερευνητική πρόοδος γύρω από τη θεραπευτική κάνναβη οδήγησε στη δημιουργία 8 εταιρειών που δουλεύουν για το δημόσιο σύστημα διανομής, προσφέροντας την πλέον φτηνή θεραπευτική κάνναβη στους 22.000 ασθενείς που καλύπτει και μάλιστα με εξειδικευμένες ποικιλίες, που αφορούν συγκεκριμένες παθήσεις.
■ Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για το θέμα υποδήλωσε το γεγονός ότι τις εργασίες της ημερίδας παρακολούθησε και ο συνεργάτης του πρωθυπουργού, Νίκος Καρανίκας.
Η κυβέρνηση, που της χρεώνεται το ένα από τα τρία χρόνια καθυστέρησης στην έκδοση της σχετικής ΚΥΑ για την έναρξη της καλλιέργειας βιομηχανικής κάνναβης, δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει το θέμα, αφού οι περισσότερες από τις μισές επερωτήσεις γι’ αυτό έχουν γίνει από βουλευτές της.
Αν υπάρχει πράγματι ενδιαφέρον, οφείλει να το αποδείξει νομιμοποιώντας και τη θεραπευτική χρήση της κάνναβης. Οπως δήλωσε και ο ευρωβουλευτής Σ. Κούλογλου:
«Αν εμείς συζητάμε για το αν είναι σωστό ή όχι, προφανώς είμαστε πίσω, δεδομένου ότι γύρω από αυτό ανοίγεται ένας τεράστιος κύκλος εργασιών. Στην Ελλάδα οι κλιματικές συνθήκες είναι ιδανικές για την καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης, που ήταν άλλωστε παραδοσιακό ελληνικό εξαγώγιμο προϊόν μέχρι την απαγόρευσή της από τον Ιωάννη Μεταξά [...]. Είναι μια νέα βιομηχανία και μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση στον αγροτικό τομέα που μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Και αυτό είναι το ζητούμενο και το στοίχημα για την ελληνική κυβέρνηση».

Η εκδίκησή του ήταν... πράσινη

O Ευάγγελος Ματράκας, του οποίου το κατάστημα προϊόντων κλωστικής κάνναβης (είχε ανοίξει το 1998) έκλεισαν οι Αρχές.O Ευάγγελος Ματράκας, του οποίου το κατάστημα προϊόντων κλωστικής κάνναβης (είχε ανοίξει το 1998) έκλεισαν οι Αρχές. | 
Οι διωκτικές αρχές τον ταλαιπώρησαν για χρόνια αφού έκανε το «ατόπημα» να ανοίξει το 1998 ένα κατάστημα με προϊόντα κλωστικής κάνναβης στη Χαλκίδα
Μετά ο Ευάγγελος Ματρακάς ασχολήθηκε με τις οικοστέγες και είναι αυτός που έστρωσε την ταράτσα του υπουργείου Οικονομικών με ένα οικολογικό επίστρωμα κάνναβης που έχει ενεργειακό όφελος ίσο με 5.100 ευρώ τον χρόνο.

Μαρτυρίες γονέων για λάδι κάναββης

«Δεν είμαστε τρελοί, αλλά απελπισμένοι»

Αριστερά, η Ζακλίν, η μητέρα παιδιού που χορηγεί λάδι κάνναβηΑριστερά, η Ζακλίν, η μητέρα παιδιού που χορηγεί λάδι κάνναβης στο επιληπτικό παιδί της και έχει δει να βελτιώνεται η υγεία του, δίπλα στο γιατρό και πρόεδρο του ΕΛΕΥΣΥΝΑ, Γιώργη Οικονόπουλο, που μίλησε για τις εντυπωσιακές θεραπευτικής ιδιότητες της κάνν | 
«Καλύτερα παράνομος και ζωντανός παρά νόμιμος και νεκρός».
Δεν είναι στίχοι από σκυλάδικο, αλλά τα λόγια ενός πατέρα, του Τόμι Τάρνερ, «ιατρικού μετανάστη», που μετακόμισε από το Ιλινόις στο Κολοράντο των ΗΠΑ, όταν παραλίγο να χάσει το παιδί του, που δεν αντιδρούσε σε καμία θεραπεία, και κατάφερε να το σώσει δίνοντάς του λάδι κάνναβης, επειδή εκεί επιτρεπόταν.
Είναι μέρος της μαρτυρίας της Ζακλίν, μητέρας ενός παιδιού με μια δύσκολη μορφή επιληψίας, το οποίο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ακολουθεί θεραπεία με λάδι κάνναβης.
Τη γνωρίσαμε στο ταξίδι μας για την ημερίδα στις Βρυξέλλες.
«Εμαθα από το διαδίκτυο για τις θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης σε παιδιά με επιληψία. Δεν είμαστε τρελοί αλλά απελπισμένοι όσοι γονείς καταφεύγουμε στη χρήση της. Δεν θα κάνεις ό,τι μπορείς για τη θεραπεία του παιδιού σου; Και μάλιστα όταν βλέπω βελτίωση υπάρχει δύναμη να με σταματήσει;» μας λέει.
Μιλά με συγκίνηση για τα προβλήματα στην εισαγωγή του λαδιού που χρειάζεται, την αγωνία της που μοιράζεται με άλλους γονείς, με τους οποίους σκέφτεται να ιδρύσει τον σύλλογο ασθενών υπέρ της θεραπευτικής κάνναβης, την επιβεβαίωση για το ότι έχει κάνει το σωστό για το παιδί της, αφού «κάθε μέρα που περνά συμβαίνουν μικρά θαύματα».
Οπως εξήγησε στην ημερίδα, η χρήση κάνναβης είχε άμεσα θετικά αποτελέσματα στη μείωση των επιληπτικών κρίσεων και της έντασής τους στο παιδί της, ενώ βελτιώθηκαν η διάθεση και η συμπεριφορά του, αυξήθηκε η κινητικότητά του και η επικοινωνία του, «είναι πιο υγιές, δυνατό και χαρούμενο».
Η Ζακλίν εξέφρασε τον θυμό της που δεν είχε πληροφορηθεί νωρίτερα για την κάνναβη, έχοντας χάσει πολύτιμο χρόνο σε νοσοκομεία, σε βομβαρδισμό αντιεπιληπτικών χαπιών, αλλά και σε τραυματισμούς του παιδιού της που θα είχε αποφύγει...

Εκκρεμότητες

Στο δεκαπενθήμερο που μεσολάβησε από την ημερίδα μέχρι σήμερα:
● Δεν έχει υπογραφεί η ΚΥΑ παρά τη σχετική ανακοίνωση, ωστόσο μόλις χθες αναρτήθηκε το σχέδιό της στην ιστοσελίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
● Με άρθρο του στο περιοδικό «Σπίγκελ» ο πρώην γ.γ. του ΟΗΕ και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης το 2001 Κόφι Ανάν παραδέχεται ότι «παγκοσμίως ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών δεν έχει επιτύχει» και προαναγγέλλοντας την ειδική σύνοδο για τα ναρκωτικά που θα πραγματοποιήσει η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, τον Απρίλιο, η οποία θα δώσει «την ευκαιρία στον κόσμο να αλλάξει γραμμή πλεύσης», επισημαίνει: «Εχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου για μια εξυπνότερη προσέγγιση της πολιτικής για τα ναρκωτικά, η οποία θα βασίζεται στην επιδίωξη της υγείας».
● Ο Καναδάς φαίνεται ότι θα γίνει η πρώτη χώρα του G7 που θα νομοθετήσει σχετικά με την πώληση της κάνναβης από του χρόνου. Το ομοσπονδιακό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι ασθενείς που κάνουν χρήση κάνναβης για θεραπευτικούς σκοπούς μπορούν πλέον να καλλιεργούν νόμιμα, ενώ εκτιμάται ότι η νομιμοποίηση της κάνναβης, που αποτελεί και προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού Τζάστιν Τρουντό, θα αποφέρει στο καναδικό κράτος 5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από φορολογικά έσοδα, σύμφωνα με έκθεση της CIBC World Markets.