powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα

Περιορισµένες παραγγελίες ελαιολάδου από πλευράς Ιταλών εµπόρων.

Περιορισµένη ζήτηση χαρακτηρίζει την αγορά ελαιολάδου στην Ελλάδα το τελευταίο διάστηµα, µε αποτέλεσµα οι τιµές παραγωγού να έχουν υποχωρήσει στις περισσότερες περιπτώσεις κατά 5-10 λεπτά ανάλογα µε την περιοχή, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.
Η πτώση της ζήτησης έχει να κάνει µε τις περιορισµένες
παραγγελίες από πλευράς Ιταλών εµπόρων, οι οποίοι παρουσιάζονται συγκρατηµένοι, παρά την έλλειψη ελαιολάδου στη νότια Ιταλία φοβούµενοι την πιθανότητα να ρίξουν οι Ισπανοί µεγάλες ποσότητες στην αγορά. Οι Ισπανοί φαίνεται να περιµένουν την εικόνα που θα διαµορφωθεί από την ανθοφορία στη χώρα τους και στις άλλες χώρες προκειµένου να ξέρουν αν θα έχουν αποθέµατα για την επόµενη σεζόν και δεν έχουν βγει ακόµα στη διεθνή αγορά. Ενδεικτικό είναι ότι από τον Οκτώβρη του 2015 έως τον Φεβρουάριο του ’16 οι πωλήσεις ελαιολάδου στην Ισπανία υπολογίζονται στα 145,55 εκατ. λίτρα, ήτοι περίπου στο 1/10 της συνολικής παραγωγής τους, ωστόσο σχεδόν 700.000 λίτρα περισσότερα απ’ τις πωλήσεις της περσινής αντίστοιχης περιόδου (αύξηση 0,47%). 

«Η ζήτηση τόσο από τις ντόπιες επιχειρήσεις όσο και απ’ το εξωτερικό είναι µειωµένη», λέει στην Agrenda ο γραµµατέας του Α. Σ. Μολάων Πακίων, Παναγιώτης Ντανάκας, µε τους εµπόρους να αγοράζουν βυτίο-βυτίο ανάλογα µε τις ανάγκες τους. «Τέτοια εποχή πέρυσι είχαµε δώσει τουλάχιστον 200 τόνους περισσότερο ελαιόλαδο λόγω του καλύτερου αγοραστικού ενδιαφέροντος», συµπληρώνει. 

Σηµειώνεται ότι στην τελευταία δηµοπρασία την προηγούµενη βδοµάδα, που έγινε στον Αγροτικό Συνεταιρισµό ∆αφνίου Λακωνίας, 55 τόνοι πουλήθηκαν έναντι 3,26 ευρώ το κιλό (πέρυσι η ίδια δηµοπρασία είχε δώσει τιµή 3,28). Υπενθυµίζεται ότι η προηγούµενη δηµοπρασία στην περιοχή, στην Παλαιοπαναγιά, είχε δώσει τιµή τα 3,32 ευρώ το κιλό. 
Συγκρατηµένη στάση κρατάνε και οι Έλληνες καλλιεργητές
Επίσης, στη Λακωνία, Αχαΐα κ. α. οι παραγωγοί µε δυσκολία δίνουν εντολή προς πώληση στους συνεταιρισµούς προσδοκώντας υψηλότερες τιµές, αλλά και λόγω των capital controls. 
Οι δυσκολίες που επέφεραν τα capital controls είχαν ως αποτέλεσµα την αύξηση του κόστους για πολλούς συνεταιρισµούς. Αυτό επισήµανε –µεταξύ άλλων- ο διευθυντής υπηρεσιών του ΕΑΑΣ Πατρών Νίκος Καρπάνος, σηµειώνοντας ότι φέτος οι παραγωγοί απέφευγαν να πάνε στον συνεταιρισµό 10-15 τόνους ελαιόλαδο και προχωρούσαν σε συνεχείς παραδόσεις 110 περίπου κιλών, µε αποτέλεσµα να αυξάνεται το κόστος του συνεταιρισµού. Σηµειωτέον ότι ο ΕΑΑΣ Πατρών αγόραζε πριν 2 µήνες έναντι 3,25 ευρώ το κιλό, κατά 10-20 λεπτά περισσότερο από το εµπόριο, ενώ τώρα αγοράζει έναντι 3 ευρώ, µε την τιµή των εµπόρων να έχει πέσει, επίσης, στα 2,80-2,95. 
Υποχώρηση, κατά 10 λεπτά περίπου, έχουν παρουσιάσει και οι τιµές του ελαιολάδου στη Μεσσηνία την τελευταία βδοµάδα, που βρίσκονται στα 3,10-3,20 ευρώ το κιλό για το συµβατικό και στα 3,40-3,50 για το Π.Ο.Π. «Πέρυσι δεν είχε παρουσιαστεί πτώση και οι τιµές ήταν στα 3,30-3,50 και 3,80-3,90 για συµβατικό και ΠΟΠ αντίστοιχα», µας λέει ο τυποποιητής και εξαγωγέας, Παναγιώτης Γκούµας. Όπως υπογραµµίζει, η ποιότητα του ελαιολάδου της περιοχής παρέµεινε και φέτος σε υψηλά επίπεδα. 
Στη Μεσσηνία η παραγωγή έφτασε τους 65.000 τόνους, πάνω απ’ το περσινό ρεκόρ των 60.000 τόνων λόγω κυρίως των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών. 
Η απουσία ακραίων καιρικών φαινοµένων είχε ως αποτέλεσµα την παραγωγή ελαιολάδου υψηλής ποιότητας και στη Λακωνία, όπου η παραγωγή φέτος είναι κατά 50% υψηλότερη απ’ την αναµενόµενη. Ωστόσο, οι παραγωγοί της περιοχής ανησυχούν για την επόµενη σεζόν, καθώς τα δέντρα αναπτύσσονται πιο γρήγορα απ’ την εποχή τους.
agronews.gr