powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη

Μπλοκάρει το Ελεγκτικό Συνέδριο το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο;

Μπλόκο αντισυνταγματικότητας στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο Κατρούγκαλου βάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία εκλήθη να γνωμοδοτήσει, όπως γίνεται κάθε φορά που κατατίθενται νομοσχέδια δημοσιονομικού ενδιαφέροντος στη Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες (τις οποίες επιβεβαιώνει ο καθηγητής
Αλέξης Μητρόπουλος), το Ελεγκτικό Συνέδριο θεωρεί ότι διατάξεις του Ασφαλιστικού Νομοσχεδίου είναι αντισυνταγματικές.
Να σημειωθεί ότι η άποψη του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν είναι δεσμευτική για τη διοίκηση, καθώς επίσης και ότι η άποψη της Ολομέλειας, ουσιαστικά, είχε προαναγγελθεί από τον περασμένο Αύγουστο και τον περασμένο Νοέμβριο, όταν είχε προβάλει ενστάσεις αντισυνταγματικότητας για τις τελευταίες συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις.
Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω νομοσχέδιο δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα και στις αρχικές προθέσεις του υπουργείου Εργασίας ήταν να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή προκειμένου να συζητηθεί στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και έτσι να πάει στην Ολομέλεια προς συζήτηση - ψήφιση μετά το Πάσχα (σ.σ από την Τετάρτη 4 Μαΐου και μετά).

Ωστόσο μετά την τελευταία συνάντηση που είχε ο υπ, Εργασίας κ. Κατρούγκαλος με τα ανώτατα κλιμάκια των Θεσμών (ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα), η κυβέρνηση εξέταζε το ενδεχόμενο να κατατεθεί το νομοσχέδιο είτε απόψε είτε αύριο το πρωί.
Οι διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης - Θεσμών εξακολουθούν να επικεντρώνονται στο μέτωπο των επικουρικών συντάξεων με τους Θεσμούς να ζητούν να κλείσει το έλλειμμα του ΕΤΕΑ κυρίως με μειώσεις συντάξεων, ενώ το υπουργείο Εργασίας προτείνει να κλείσει κυρίως με αυξήσεις εισφορών (1%) και αξιοποίησης της περιουσίας του Ταμείου.