powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη

Οι προτάσεις της ΚΕΔΕ για την χρήση παραλιών και αιγιαλού προς την Κυβέρνηση.

Την σύνταξη νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη χρήση των παραλιών και του αιγιαλού ζητά ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.
Με την επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π. Κουρουμπλή και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, “προτείνει συγκεκριμένες τροποποιήσεις σύμφωνα με τις οποίες
θα μπορούσε να καταρτιστεί μια Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία θα δίνει λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί”.

Oι  προτάσεων που καταθέτει η ΚΕΔΕ για να συμπεριληφθούν στην ΚΥΑ είναι:
Άρθρο 1: Παραχώρηση δικαιώματος απλής χρήσης
Παραχωρείται απευθείας και με το αντάλλαγμα που ορίζεται στο άρθρο 6 της παρούσας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) Α΄ Βαθμού της χώρας, το δικαίωμα της απλής χρήσης των κοινοχρήστων χώρων αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, που βρίσκονται στα όρια της διοικητικής τους περιφέρειας, πλην των περιοριστικά αναφερομένων στο άρθρο 5 της παρούσης.
Το δικαίωμα αυτό μπορεί να μεταβιβαστεί ολικά ή μερικά από κάθε Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού σε υφιστάμενη δημοτική ανώνυμη εταιρία του άρθρου 266 του Ν. 3463/2006 εφόσον περιλαμβάνεται στους σκοπούς της.
Ειδικά για τις παραλίες και τις παρόχθιες ζώνες, το δικαίωμα απλής χρήσης παραχωρείται εφόσον έχει συντελεσθεί η προβλεπόμενη από τις διατάξεις των παρ. 2 και 3 του άρθρου 7 του Ν. 2971/2001 απαλλοτρίωση ή έχουν αυτές αποκτήσει τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους με άλλο τρόπο.
Εγκρίνεται η περαιτέρω μεταβίβαση του δικαιώματος απλής χρήσης από τους ΟΤΑ Α΄ βαθμού προς τρίτους, με σύναψη σύμβασης μίσθωσης, έναντι ανταλλάγματος, για την άσκηση των δραστηριοτήτων του άρθρου 2 της παρούσας, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται στα επόμενα άρθρα.
Άρθρο 5 
Δεν επιτρέπεται η απευθείας παραχώρηση στους δήμους του δικαιώματος απλής χρήσης χώρων αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης, που τελούν υπό καθεστώς ειδικής προστασίας. Ειδικότερα δεν επιτρέπεται η απευθείας παραχώρηση στους δήμους των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων, των μνημείων και ιστορικών τόπων αλλά και των περιοχών που έχουν χαρακτηρισθεί ως απόλυτης προστασίας της φύσης σύμφωνα με τη διάταξη των ά. 18 και 19 Ν. 1650/1986.
Οι εν λόγω παραχωρήσεις γίνονται από τα κατά τόπον αρμόδια κτηματικά γραφεία με την σύμφωνη γνώμη του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού και συνεργασία με τους οικείους ΟΤΑ.  Στις περιπτώσεις αυτές οι οικείοι ΟΤΑ αναλαμβάνουν να παρέχουν υπηρεσίες καθαρισμού, ηλεκτροδότησης και ασφάλειας, για τις οποίες εισπράττουν ποσοστό 50% των εισπραττομένων από τα κτηματικά γραφεία, τελών χρήσεως.

Άρθρο 10
Διαδικασία και όροι μεταβίβασης του δικαιώματος απλής χρήσης προς τρίτους
Η μεταβίβαση του δικαιώματος απλής χρήσης από τους ΟΤΑ Α΄ βαθμού προς τρίτους διενεργείται αποκλειστικά και μόνο με τη σύναψη έγγραφης σύμβασης μίσθωσης. Το μισθωτήριο συμβόλαιο συντάσσεται σε τρία (3) αντίγραφα που υπογράφονται από τα συμβαλλόμενα μέρη, αφού καταβληθεί εφάπαξ από το μισθωτή ποσοστό 30 % επί του συνολικού μισθώματος υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.
Στο μισθωτήριο συμβόλαιο προσδιορίζονται σαφώς τα στοιχεία του μισθωτή, η διάρκεια της μίσθωσης, η θέση με συντεταγμένες και το εμβαδόν του κοινοχρήστου χώρου που παραχωρείται, η ιδιότητα του (αιγιαλός, παραλία κτλ), το είδος της χρήσης και το καταβλητέο αντάλλαγμα. Ο χώρος αυτός αποτυπώνεται με επιμέλεια του Δήμου και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση του αντισυμβαλλομένου, σε επισυναπτόμενο στο μισθωτήριο: 1)σε υπόβαθρο ορθοφωτοχάρτη του άρθρου 11 του Ν. 4281/2014, όπου δεν υφίσταται καθορισμένος αιγιαλός, 2) σε υπόβαθρο ορθοφωτοχάρτη από την εφαρμογή «OPEN» της ΕΚΧΑ ΑΕ., 3) σε απόσπασμα του τοπογραφικού διαγράμματος καθορισμού, όπου αυτός υφίσταται.
Το μισθωτικό αντάλλαγμα προσδιορίζεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 4 του άρθρου 13 του Ν. 2971/2001. Απαγορεύεται ο καθορισμός ανταλλάγματος με βάση τα τεμάχια των ομπρελών και των καθισμάτων, όπως και ο συμψηφισμός του ανταλλάγματος με την οποιαδήποτε παροχή υπηρεσιών από τον μισθωτή προς τον Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού.
Στις περιπτώσεις μεταβίβασης του δικαιώματος απλής χρήσης χωρίς δημοπρασία, ακολουθείται η εξής διαδικασία: το αργότερο εντός 3 εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης του ενδιαφερομένου, ο οικείος Δήμος αποστέλλει εγγράφως με κάθε πρόσφορο μέσο (π.χ. τηλεομοιοτυπία, e-mail κτλ) στην αρμόδια Περιφερειακή Δ/νση ή στο αρμόδιο Αυτ/λες Γραφείο Δημ. Περιουσίας, αντίγραφο σχεδίου του προς υπογραφή μισθωτηρίου συνοδευόμενου από το υπόβαθρο ή το απόσπασμα του εδαφίου 2, της παραγράφου β΄, του παρόντος άρθρου.