powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη

Reuters: Η Ελλάδα «στύβει» το δημόσιο για να μην χρεοκοπήσει - «Αντέχουμε μέχρι τέλη Μαΐου»

«Η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα ταμειακά αποθέματα του Δημοσίου για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις καθώς η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου έχει μπλοκάρει την εκταμίευση κεφαλαίων από το πρόγραμμα», αναφέρει το Reuters ( εδώ ) το οποίο επικαλείται αξιωματούχο της
ελληνικής κυβέρνησης.
«Χωρίς πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και με την βοήθεια από τους δανειστές να έχει παγώσει, η Ελλάδα δανείζεται πλέον χρήματα από σχολεία, νοσοκομεία και άλλα ιδρύματα των οποίων τα αποθεματικά τίθενται στη διάθεση της Κεντρικής Τράπεζας. Η κυβέρνηση έχει εκταμιεύσει περίπου 9-10 δις από το πρόγραμμα του καλοκαιριού του 2015.»

«Η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη αλλά ούτε τόσο δραματική όπως πέρσι», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Ωστόσο όσο περισσότερος καιρός περνάει χωρίς ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενδέχεται να βρεθούμε με την πλάτη στον τοίχο».

Το Reuters σημειώνει ότι η Ελλάδα χρειάζεται τα κεφάλαια της δόσης, που ξεπερνούν τα 5 δις ευρώ, για να ξεπληρώσει δάνεια της ΕΚΤ και του ΔΝΤ που λήγουν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Οι συζητήσεις ανάμεσα στην Αθήνα, την ΕΕ και το ΔΝΤ έχουν μπλοκάρει λόγω διαφορετικών προσεγγίσεων στο κατά πόσο τα προωθούμενα μέτρα λιτότητας είναι αρκετά για να εξασφαλιστεί πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ ως το 2018, αναφέρει το πρακτορείο, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει έτοιμη ακόμα και να εισαγάγει έναν αυτόματο «κόφτη» στις κρατικές δαπάνες αν δεν επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι - κάτι που οι ευρωπαίοι εξετάζουν.

«Είναι δύσκολη η περίοδος που ξεκίνησε στα μέσα Απριλίου αλλά η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και να μην χρεοκοπήσει μέχρι τα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου, χρησιμοποιώντας τα ταμειακά διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων και παγώνοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, αν χρειαστεί», ανέφερε ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας στο Reuters. Τα αποθεματικά που έχει στα χέρια της η Εθνική Τράπεζα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα διαθέσιμα της Βουλής και του ΟΑΕΔ, ανέρχονται σε 500 εκατομμύρια ευρώ.

Πέρα από τα αποθέματα που φορείς του δημοσίου δεν έχουν καταθέσει στην ΤτΕ, υπάρχουν μερικά δισ. ευρώ που τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν σε καταθέσεις σε εμπορικές τράπεζες, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν μέσω ρέπος, ανέφεραν επίσης αξιωματούχοι

Greece using public sector deposits as bailout delays pinch -officials