powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη

SOS εκπέμπει το Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας στην Χαλκιδική

Χωρίς ακτινολογικό μηχάνημα αφού υπάρχει ένα το οποίο δεν λειτουργεί εδώ και πέντε χρόνια αλλά και με έναν παθολόγο και οχτώ γενικούς γιατρούς και με έξι μόνο νοσηλευτές καθώς και με σοβαρές ελλείψεις στον αριθμό διασωστών, προσπαθεί να κρατηθεί ανοιχτό το Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας στην
Χαλκιδική . Μεγάλη είναι η ανάγκη για παιδίατρο τονίζει η διευθύντρια κυρία Σε οριακό σημείο βρίσκεται το Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας αφού  διαθέτει έναν παθολόγο και οχτώ γενικούς γιατρούς και τρεις γιατροί που στελεχώνουν τα Περιφερειακά Ιατρεία όλες οι υπόλοιπες ιατρικές ειδικότητες δεν υπάρχουν  μιλώντας στο www.life2day.gr
Το κορυφαίο ιατρικό πόρταλ για την Υγεία  www.Life2day.gr μετά την λήξη της απεργίας μας που είχε εξαγγείλει η ΕΣΗΕΑ η οποία είχε ξεκινήσει την Δευτέρα 26 Απριλίου 2016 μέχρι χθες , συνεχίζει την έρευνά του στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας όλης της Ελλάδας. Φτάνει στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας στην Χαλκιδική, ένα μέρος τουριστικό με χιλιάδες επισκέπτες το καλοκαίρι. 
Πέρσι τον  Αύγουστο ο αριθμός αυτός έφτασε τους οχτακόσιους χιλιάδες, σύμφωνα με έκθεση της τροχαίας .  Έλληνες κυρίως επισκέπτονται την Χαλκιδική από την Θεσσαλονίκη αλλά και τις γύρω περιοχές καθώς και από την Αθηνά.
 Εκεί μιλήσαμε με την διευθύντρια κυρία Σοφία Δημοπούλου, η οποία μιλάει για τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και έλλειψη επάρκειας στον αριθμό διασωστών . Από ότι διαπιστώσαμε δεν είναι έτοιμο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας για την καλοκαιρινή περίοδο ώστε να εξυπηρετήσει τους επισκέπτες αφού δεν μπορεί καλά καλά να εξυπηρετήσει τους κάτοικους της περιοχής . 
Tο www.LIFE2DAY.gr αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης ( MME) στην Ελλάδα που καταγράφει καθημερινά ένα ένα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα από την στήλη Alert Νοσοκομεία σε κρίση διαβάστε εδώ το προηγούμενο ρεπορτάζ: Κέντρο Υγείας Μυκόνου:για φάρμακα το χέρι στην τσέπη βάζουν οι κάτοικοι.
Σε οριακό σημείο βρίσκεται το Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας αφού  διαθέτει έναν παθολόγο και οχτώ γενικούς γιατρούς και τρεις γιατροί που στελεχώνουν τα Περιφερειακά Ιατρεία όλες οι υπόλοιπες ιατρικές ειδικότητες δεν υπάρχουν .  Ο αριθμός  των γιατρών εξυπηρετεί οριακά τις εφημερίες . Παράλληλα στο Κέντρο υπάρχουν και ειδικευόμενοι οι οποίοι ωστόσο δεν είναι σταθεροί και αλλάζουν συνεχώς. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο ειδικευόμενοι, αν πάντως φεύγοντας αυτοί δεν αντικατασταθούν τότε θα υπάρχει σοβαρό ζήτημα με τις εφημερίες. Ένας ιδανικός αριθμός γιατρών θα άγγιζε τα δεκατέσσερα άτομα με τα οποία πολύ εύκολα θα έβγαιναν οι εφημερίες. Από το Κέντρο ωστόσο κάνουν λόγο για την μεγάλη ανάγκη τους και την σημαντική έλλειψη ενός παιδίατρου που λείπει εδώ και τέσσερα χρόνια από το Κέντρο.
Σε ότι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό τα άτομα που υπάρχουν είναι έξι και το πρόβλημα εδώ γίνεται σοβαρό, αφού δεν επαρκούν επουδενί στο να βγαίνουν οι δικές τους βάρδιες. Το Κέντρο ζητά τέσσερα άτομα ακόμα για να μπορέσει να λειτουργήσει ξανά σωστά.

Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας στην Χαλκιδική
Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας στην Χαλκιδική
Η κυρία Δημοπούλου επισημαίνει στο LIFE2GAY.GR πως τα ασθενοφόρα δεν είναι στελεχωμένα με απλούς οδηγούς, αφού δεν οδηγούν απλά. Αποτελούνται από διασώστες ακριβώς επειδή έχουν πολλαπλό ρόλο σε κάθε περιστατικό. Υπάρχουν εφτά διασώστες οι οποίοι όμως και πάλι αφήνουν ακάλυπτες βάρδιες στο ασθενοφόρο. Εδώ οι ανάγκες φτάνουν σε τέσσερα ακόμα άτομα που θα κάλυπταν το Κέντρο στις βάρδιες τους. Αξίζει να αναφερθεί πως υπάρχει και ένα δεύτερο παλιό ασθενοφόρο το οποίο ουσιαστικά δεν λειτουργεί αν και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Σε ότι αφορά τις ακάλυπτες βάρδιες, καλείται το ΕΚΑΒ που έρχεται είτε από τα Μουδανιά είτε από τον Άγιο Νικόλαο, με τις αποστάσεις που πρέπει να καλυφτούν σε αυτές τις περιπτώσεις να είναι πολύ μεγάλες και αυτό να αποτελεί ένα σχετικό ρίσκο για την έκβαση του κάθε περιστατικού.
Ρωτήσαμε την διευθύντρια σχετικά με τα αναλώσιμα υλικά και φάρμακα και το αν υπάρχουν ελλείψεις. Η απάντηση της στο LIFE2GAY.GR είναι ευχάριστη αφού δεν υπάρχουν ελλείψεις εκεί. Αυτό συμβαίνει διότι η ροή από την Υγειονομική Περιφέρεια είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα και αυτό οφείλεται στο ότι το προσωπικό τρέχει τις προμήθειες με τον σωστό γραφειοκρατικό τρόπο. Ακολουθείται έγκαιρα η όλη διαδικασία που προβλέπεται και μετά ακολουθεί η έγκριση από την ΥΠΕ ώστε να μην υπάρχουν ελλείψεις. Ανήσυχή είναι ωστόσο η διευθύντρια για τους μήνες του καλοκαιριού όπου οι ανάγκες αυξάνονται και δεν ξέρει κατά πόσο η ΥΠΕ θα μπορεί να σταθεί το ίδιο αποτελεσματικά στο Κέντρο.
Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός στο Κέντρο έχει ένα ακτινολογικό μηχάνημα το οποίο δεν λειτουργεί εδώ και πέντε χρόνια αρχικά λόγω έλλειψης χειριστεί και πλέον προφανώς λόγω τεχνολογικής απαξίωσης.
Η κυρία Δημοπούλου αναφέρει στο LIFE2GAY.GR και ορισμένα περιστατικά βίαιων αντιδράσεων αγανακτισμένων ασθενών προς το προσωπικό. Η λύση είναι ήρεμη και με ηρεμία ο καθένας προσπαθεί να κατευνάσει τα όποια προβλήματα. Σε τελική ανάλυση πάντως, η διευθύντρια εντοπίζει δίκιο σε έναν ασθενή που ενδεχομένως είναι εριστικός σε μια δύσκολη κατάσταση που έχει περιέλθει.
Το Κέντρο Υγείας δέχεται περίπου εκατό άτομα την ημέρα ενώ το καλοκαίρι αυτός ο αριθμός ξεπερνά κατά πολύ τα διακόσια άτομα! Το Κέντρο καλύπτει πληθυσμό περίπου δεκαεφτά χιλιάδων κατοίκων, αριθμός που το καλοκαίρι εκτοξεύεται στους εξακόσιους χιλιάδες. Σύμφωνα με έκθεση της τροχαίας τον περασμένο Αύγουστο ο αριθμός αυτός έφτασε τους οχτακόσιους χιλιάδες!
Της Νικολέτας Ντάμπου