powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη

Έγκυρη η εκρίζωση ελιών σε ακτίνα 100μ. λόγω Xylella στην Ιταλία.

Προς απόρριψη η προσφυγή των Ιταλών κατά της Κομισιόν για τα μέτρα κατά της Xylella.
Ειδικότερα, την Πέμπτη 12 Μαΐου, ο γενικός εισαγγελέας αξιολόγησε ως έγκυρη την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εκρίζωση όλων των φυτών σε ακτίνα 100 m από τα μολυσμένα ελαιόδενδρα. 
Σημειώνεται, ότι το φαινόμενο με την ονομασία «σύνδρομο ταχείας παρακμής της ελιάς» είναι ασθένεια η οποία πλήττει από το 2013 τους ελαιώνες
της νότιας Ιταλίας.
 Ο οργανισμός Xylella fastidiosa, στον οποίο πιθανολογείται ότι οφείλεται το συγκεκριμένο φαινόμενο, είναι βακτήριο το οποίο περιλαμβάνεται στον κατάλογο των επιβλαβών οργανισμών καραντίνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εξαπλώσεως λόγω της επικινδυνότητάς του για πολλά φυτά, καλλιεργούμενα και αυτοφυή. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή εξέδωσε την απόφαση 2015/789 επιβάλλοντας την υλοτόμηση των ελιών που έχουν προσβληθεί από τον οργανισμό Xylella fastidiosa, καθώς και όλων των φυτών-ξενιστών που βρίσκονται σε ακτίνα 100 μέτρων γύρω από το προσβληθέν φυτό.

Ωστόσο, πολλοί Ιταλοί αγρότες, προσέφυγαν στα ιταλικά δικαστήρια τα οποία υπέβαλαν στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητα της αποφάσεως της Επιτροπής. Δείτε εδώ την αίτηση προδικαστικής αποφάσεως την οποία είχε υποβάλλει στο Δικαστήριο της ΕΕ η ιταλική δικαιοσύνη (Υπόθεση C-78/16).


Στις 12 Μαΐου 2016 ο γενικός εισαγγελέας προτείνει στο Δικαστήριο να απαντήσει ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να απαιτήσει από τα κράτη μέλη να καταστρέψουν όλα τα φυτά σε ακτίνα 100 μέτρων από τα φυτά που έχουν μολυνθεί από το βακτήριο fastidiosa Xylella είναι έγκυρη.