powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα

Αποφασίζουν για Σκουριές - Στην Ελλάδα ο Πολ Ράιτ για την επένδυση της Ελληνικός Χρυσός

Με την έγκριση τροποποίησης της τεχνικής μελέτης για τις Σκουριές που υπέγραψε την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Πάνος Σκουρλέτης, πέφτει η αυλαία των αδειοδοτήσεων που είχε σε εκκρεμότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος έναντι της Eldorado Gold στις Σκουριές. Τυπικά, ανοίγει ο δρόμος για να
αποφασίσουν οι Καναδοί την άρση της αναστολής εργασιών στην περιοχή που είχαν επιβάλλει αιφνιδιαστικά τον περασμένο Ιανουάριο, επιλέγοντας μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση.

Ωστόσο, το τι θα πράξει η Eldorado Gold θα αποσαφηνιστεί τις επόμενες ώρες, παρουσία του επικεφαλής της εταιρείας κ. Πολ Ράιτ που βρίσκεται σε προγραμματισμένη επίσκεψη στην χώρα μας. Είναι σαφές ότι το επιτελείο της Ελληνικός Χρυσός θα επεξεργαστεί και θα αναλύσει όλα τα δεδομένα, πριν προχωρήσει στο επόμενο βήμα που είναι η επανεκκίνηση του έργου. Άλλωστε η επένδυση στις Σκουριές που περιλαμβάνει την ανάπτυξη του μεταλλείου και την δημιουργία εργοστασίου επεξεργασίας μεταλλεύματος και άλλων συνοδευτικών εγκαταστάσεων, είναι μία πολύ σημαντική επένδυση για την Ελληνικός χρυσός, η οποία θα απαιτήσει και νέο κύκλο αδειοδοτήσεων.

Επιπλέον υπάρχουν ακόμη πολλά θέματα ανοιχτά καθώς για το υπουργείο Περιβάλλοντος το θέμα της μεταλλουργίας του flash smelting και των δοκιμών στην Ελλάδα δεν έχει κλείσει. Οι Καναδοί κατέβασαν ρολά στις Σκουριές εκφράζοντας την έντονη δυσφορία τους επειδή η ελληνική κυβέρνηση συνέχιζε να βάζει εμπόδια και να μην εγκρίνει τις σχετικές άδειες για την υλοποίηση των έργων στην Χαλκιδική. Είχαν μάλιστα δώσει διορία τριών μηνών (μέχρι τα τέλη Μαρτίου) προκειμένου να μην συμπαρασύρει η απόφαση και τις επενδύσεις στην Ολυμπιάδα. Ωστόσο το ΥΠΕΝ λίγες μέρες πριν το Καναδικό τελεσίγραφο υπέγραψε την άδεια εγκατάστασης νέου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στο εργοστάσιο εμπλουτισμού στην Ολυμπιάδα.

Η πρόσφατη υπογραφή τροποποίησης της τεχνικής μελέτης και οι δηλώσεις προ διμήνου του υπουργού περί αναγκαίου συμβιβασμού μεταξύ κατοίκων και εταιρείας για να υπάρξει συνέχεια στο έργο, δημιουργούν την εντύπωση ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Eldorado Gold. Μένει να φανεί με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό και με τι αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Με την παρούσα απόφαση, το υπουργείο εγκρίνει την τροποποίηση της τεχνικής μελέτης για τις Σκουριές, αφού όμως πρώτα πέρασε από σαράντα κύματα τους Καναδούς. Η μελέτη συμπληρώθηκε, προκειμένου να λάβει μέριμνα για την προστασία των εργαζομένων μετά την ανεύρεση δειγμάτων από αμίαντο στα κοιτάσματα των Σκουριών.

Με την απόφασή του, το υπουργείο επιβάλλει μεταξύ άλλων τακτικούς και επαναληπτικούς ελέγχους συγκέντρωσης αμιάντου στον αέρα ανά μήνα. Οι έλεγχοι θα γίνονται ακόμη και ημερήσιοι όταν το ποσοστό συγκέντρωσης των ινών αμιάντου στον αέρα υπερβεί το 50 έως και 80% των οριακών τιμών. Όπως αναφέρεται θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε κανένας εργαζόμενος να μην εκτίθεται στην ατμόσφαιρα σε συγκέντρωση ινών αμιάντου μεγαλύτερη της 0,1 ίνας ανά κυβικό εκατοστό, ως μέση 8ωρη χρονικά σταθμισμένη έκθεση. Η εταιρεία υποχρεώνεται επίσης να λαμβάνει μέτρα ασφαλείας για τους εργαζόμενους, να τους εκπαιδεύει κ.α. Στον επίλογο της απόφασης αναφέρεται πάντως ότι «η παρούσα απόφαση δύναται να ανακληθεί σε περίπτωση μη τήρησης των ανωτέρω όρων καθώς και για οποιοδήποτε λόγο δημοσίου συμφέροντος και ιδίως για λόγους προστασίας της ασφάλειας των εργαζομένων, των περιοίκων και της προστασίας του περιβάλλοντος».
www.newmoney.gr


Ανακοίνωση της Eldorado Gold
VANCOUVER May 09, 2016H καναδική εταιρεία Eldorado Gold επιβεβαίωσε, με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της, ότι η θυγατρική της εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» έλαβε από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος έγκριση για την επικαιροποιημένη τεχνική μελέτη που αφορά το έργο στις Σκουριές της Χαλκιδικής.
Η έγκριση της τεχνικής μελέτης, αναφέρει η Eldorado, επιτρέπει στην «Ελληνικός Χρυσός» να ξαναρχίσει τις κατασκευαστικές δραστηριότητες στο εργοτάξιο στις Σκουριές, οι οποίες είχαν ανασταλεί εφέτος τον Ιανουάριο.Ο Πωλ Ράιτ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τη λήψη της έγκρισης αυτής και πολύ ενθαρρυμένοι από τη συνεχή επικοινωνία μεταξύ της "Ελληνικός Χρυσός" και του υπουργείου και των τεχνικών υπηρεσιών του. Αυτή η εποικοδομητική εργασία συνέβαλε σε άλλες πρόσφατες εγκρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της άδειας για τις κατασκευές στις Σκουριές (Φεβρουάριος του 2016) και την άδεια για τις εγκαταστάσεις στην Ολυμπιάδα (Μάρτιος 2016). Πιστεύω ότι τώρα υπάρχει μία πολύ βελτιωμένη κοινή αντίληψη, εκτίμηση και ευθυγράμμιση μεταξύ της εταιρείας και του υπουργείου όσον αφορά στα σημαντικά οφέλη που μπορεί να έχει η ελληνική κοινωνία και οικονομία από τη συνεργασία για την αξιοποίηση με υπευθυνότητα των ορυκτών πόρων στην Ελλάδα. Προσβλέπουμε στη συνεργασία με το υπουργείο για να προωθήσουμε τα έργα στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα για το όφελος όλων των ενδιαφερόμενων».

TSX: ELD NYSE: EGO                                                                                          
VANCOUVERMay 9, 2016 /CNW/ - Eldorado Gold Corporation ("Eldorado" or the "Company") confirms that Hellas Gold S.A., a Greek subsidiary of Eldorado, has received from Greece's Ministry of Energy and Environment (The "Ministry") the approval of the updated Technical Study for the Skouries Project in Halkidiki, Northern Greece. The approval of the Technical Study enables Hellas Gold to recommence construction activities at the Skouries Project site, which were suspended in January of this year (see news release dated January 11, 2016).
Paul Wright, President and Chief Executive Officer of Eldorado, commented:  "We are all very pleased with the receipt of this approval and greatly encouraged by the ongoing interaction between Hellas Gold and the Ministry and its technical services. This constructive engagement has contributed to other recent approvals including the Skouries Building Permit (February 2016), and the Olympias Installation Permit (March 2016). I believe there now exists a greatly improved shared understanding, appreciation and alignment between the Company and the Ministry in regards to the substantial benefits to be gained by the Greek society and economy through the collaborative responsible development of mineral resources in Greece.
We look forward to working together with the Ministry to advance the Skouries and Olympias Projects for the benefit of all stakeholders."