powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη

«Μαύρα σύννεφα» πάνω από το Πόρτο Καρράς

«Μαύρα σύννεφα» έχουν μαζευτεί πάνω από το Πόρτο Καρράς, ένα από το πιο δημοφιλή τουριστικά θέρετρα της χώρας, που ανήκει στον Όμιλο της Τεχνικής Ολυμπιακής της οικογένειας Στέγγου.Συνεχείς ακυρώσεις, μεγάλες οφειλές από τουριστικά γραφεία και μειωμένες κρατήσεις για την φετινή καλοκαιρινή σεζόν, είναι η εικόνα που παρουσιάζει ένα από
τα μεγαλύτερα ξενοδοχειακά συγκροτήματα.Την ίδια στιγμή «στον πάγο» παραμένει η κατασκευή των 586 βιλών στην έκταση του Πόρτο Καρράς, που προβλέπει η άδεια που εξασφάλισε το καλοκαίρι του 2015 η διοίκηση της Τεχνικής Ολυμπιακής από το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων Χαλκιδικής (4/8/2015), ακυρώνοντας έτσι την απόφαση της πολεοδομίας που έβαζε φρένο στο συγκεκριμένο project.
Με την εξέλιξη αυτή όλοι μιλούσαν για το τέλος ενός σίριαλ που κρατά από το 2003 και είχε προκαλέσει πολιτικό σεισμό στην τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και σε παραίτηση του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας Χρ. Πάχτα.
Αν και η κατασκευή των βιλών εκτιμάται ότι θα προσδώσει σημαντική αξία στο συγκρότημα του Πόρτο Καρράς το οποίο αποτιμάται περί τα 350 εκατ. ευρώ, αγκάθι εντούτοις παραμένει η χρηματοδότηση του project.
Ως εκ τούτου σενάρια θέλουν να μπαίνει ξανά στο τραπέζι, η πώληση του Πόρτο Καρράς (ή μέρος αυτού), μία προοπτική πάντως που δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνο τον «πατριάρχη» της οικογενείας, Κ. Στέγγο.
Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που επιχειρείται η πώληση του συγκροτήματος.
Το ίδιο είχε συμβεί και πριν από περίπου ένα χρόνο, όμως οι διαπραγματεύσεις για την είσοδο επενδυτή στο συγκρότημα,  δε κατέληξαν πουθενά, λόγω του υψηλού τιμήματος που ζητούσε η οικογένεια Στέγγου.
Μεταξύ αυτών ήταν και η αμερικανική Hines, η οποία ήταν από τους πλέον ''θερμούς'' ενδιαφερομένους για το συγκρότημα, όμως το υψηλό τίμημα που ζητούσαν (περί τα 500 εκατ. ευρώ), έριξε στα βράχια τη συμφωνία.
Και τα προβλήματα που έχουν προκύψει για τον Όμιλο δεν τελειώνουν εδώ...
Πρόσφατα η διοίκηση του Ομίλου υπέγραψε επιχειρησιακή σύμβαση με τους εργαζομένους η οποία προβλέπει μείωση των μισθών των εργαζομένων κατά 7%, ενώ περιγράφει με γλαφυρό τρόπο την δυσμενή κατάσταση που επικρατεί στο Πόρτο Καρράς.
 Συνεχείς ακυρώσεις, μεγάλες οφειλές από τουριστικά γραφεία και μειωμένες κρατήσεις για την φετινή καλοκαιρινή σεζόν, είναι η εικόνα που παρουσιάζεται μέσω της επιχειρησιακής σύμβασης που υπεγράφη στις αρχές Απριλίου.  
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης  προβλέπεται ιδιαίτερα δυσμενής, δεδομένης: της πρόσφατη διακοπής συνεργασίας με μεγάλα τουριστικά γραφεία (χωρίς ταυτόχρονα να υπάρχει υπογραφή νέων συμβολαίων), των μεγάλων οφειλών που υπάρχουν από τουριστικά γραφεία προς το Πόρτο Καρράς και οι οποίες ξεπερνούν τα 5 εκατ. ευρώ για την τουριστική σεζόν του 2015 και της τεράστιας μείωση κρατήσεων που ξεπερνά σήμερα σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο του έτους 2015 πάνω από 70%.
Η διοίκηση του Πόρτο Καρράς αποδίδει την μεγάλη μείωση των κρατήσεων στην διακοπή της συνεργασίας με μεγάλα τουριστικά πρακτορεία αλλά και στην προβληματική κατάσταση στον τουρισμό από την δημιουργία hotspots στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, γεγονός που επηρεάζει άμεσα την τουριστική κίνηση της Χαλκιδικής αλλά και των αρνητικών συνεπειών στη ψυχολογία των εν δυνάμει πελατών από την Ευρώπη λόγω των πρόσφατων βομβιστικών ενεργειών σε διάφορα κράτη.
Να σημειωθεί ότι το Πόρτο Καρράς βρίσκεται σε απόσταση περίπου 120 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης.
Το συγκρότημα περιλαμβάνει τρία ανακαινισμένα ξενοδοχεία πολυτελείας, το Μελίτων, το Σιθωνία και το Village Inn.
Το Πόρτο Καρράς περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη ιδιωτική μαρίνα στη Βόρεια Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες στα Βαλκάνια, γήπεδα γκολφ, καλαθοσφαίρισης, ποδοσφαίρου, ιππασίας και το μεγαλύτερο κέντρο Spa και θαλασσοθεραπείας της νοτιοανατολικής Ευρώπης.