powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη

Ελεύθερη πρόσβαση σε Ελληνοκύπριους στην Τουρκία, αλλά όχι αναγνώριση της Κύπρου

Η Άγκυρα δια στόματος Τούρκου αξιωματούχου δηλώνει ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θα χρειάζονται πλέον βίζα για να επισκέπτονται την Τουρκία, στο πλαίσιο μιαςσυμφωνίας με την Ε.Ε. για την απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου. Το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την απελευθέρωση των
βίζα για τους πολίτες της Ε.Ε. μόλις η Ε.Ε. καταργήσει τη βίζα για την Τουρκία.
Η κίνηση αυτή γίνεται για να ικανοποιηθεί ένα από τα 72 κριτήρια που έχουν θέσει στην Τουρκία οι Βρυξέλλες.
Ο Τούρκος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία θα ισχύει και για τους Ελληνοκυπρίους. Ωστόσο, ο ίδιος σημείωσε πως αυτό δεν ισοδυναμεί με αναγνώρισητης Κύπρου εκ μέρους της Τουρκίας. 
«Αυτή τη στιγμή, οι Ελληνοκύπριοι μπορούν ήδη να ταξιδεύουν στην Τουρκία, όμως εκδίδουμε τη θεώρηση εισόδου τους σ' ένα χωριστό χαρτί. Με αυτή τη νέα ρύθμιση δεν θα χρειάζονται βίζα», διευκρίνισε.
Χθες η Λευκωσία ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες, αλλά ότι πρώτα πρέπει να εκπληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα.
O κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι μεταξύ των κριτηρίων περιλαμβάνεται και η ελεύθερη πρόσβαση Κυπρίων στην Τουρκία, όπως και για τους άλλους πολίτες των κρατών μελών της Ε.Ε.
Διεμήνυσε ότι εφόσον η Τουρκία συνεχίζει αυτή την τακτική και δεν συμμορφώνεται, τότε δεν μπορεί να καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες.

Αύριο η πρόταση από την Κομισιόν

Την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει στα κράτη μέλη την τρίτηαξιολόγηση για την τήρηση των 72 κριτηρίων από την Τουρκία και στη συνέχεια θα γίνει συζήτηση σε επίπεδο κρατών.
Παρά τις αμφιβολίες που έχουν διατυπωθεί δημόσια σε ευρωπαϊκές χώρες, η Κομσιόν θα προωθήσει ένα σχέδιο για τη χορήγηση στους Τούρκους πολίτες καθεστώτος διακίνησης ελεύθερου βίζας.
Αναμένεται να ανακοινωθεί ότι η Τουρκία έχει με την ευρεία έννοια εκπληρώσει τα κριτήρια για την απελευθέρωση της βίζα, καθώς ολοκληρώνονται οι τελευταίες νομικές λεπτομέρειες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητήσει από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνουν την απόφαση αυτή μέχρι το τέλος Ιουνίου, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.