powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη

Παγκόσμιο Συνέδριο «Η Φιλοσοφία του Αριστοτέλη» Εναρκτήρια Εκδήλωση «Ξανά οι Έλληνες» Σάββατο 2 Ιουλίου 2016, ώρα 19.00 μμ, χώρος Αγοράς Αρχαίων Σταγείρων

Από τη γενέτειρα του Αριστοτέλη, τα Αρχαία Στάγειρα Χαλκιδικής, ξεκινά επισήμως το Σάββατο 2 Ιουλίου, στις 19.00, η έναρξη του Παγκόσμιου Έτους Αριστοτέλη με αφορμή τα 2.400 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα φιλοσόφου. Η συγκεκριμένη
εκδήλωση, που συνδιοργανώνεται από τους Δήμους Αριστοτέλη και Βόλβης και τις τρεις Φιλοσοφικές Εταιρείες Ελλάδας και Κύπρου, φέρει τον τίτλο «Ξανά οι Έλληνες» και θα λάβει χώρα στην Αγορά της πόλης των Αρχαίων Σταγείρων, αποτελεί παράλληλα και την εναρκτήρια εκδήλωση του Παγκόσμιου Συνεδρίου με τίτλο «Η Φιλοσοφία του Αριστοτέλη», το οποίο θα διεξαχθεί από τις 9 ως τις 15 Ιουλίου στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών.

Kατά την εναρκτήρια εκδήλωση του Παγκοσμίου Έτους Αριστοτέλη, oι Δήμαρχοι Αριστοτέλη, Γιώργος Ζουμπάς, και Βόλβης Διαμαντής Λιάμας, θα υποδεθούν και θα καλωσορίσουν τους καλεσμένους, και τους εκπροσώπους της πολιτειακής ηγεσίας του τόπου, στην πατρίδα του Αριστοτέλη, τα Αρχαία Στάγειρα, υλοποιώντας την πρόταση-ιδέα του καθηγητή Θεοδόση Πελεγρίνη (Υφυπουργού Παιδείας και τέως Πρύτανη Ε.Κ.Π.Α), η μεγάλη αυτή γιορτή για τον Αριστοτέλη να ξεκινήσει από την γενέτειρα του.

Οι τρεις πρόεδροι των εταιρειών:

Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος - Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία
Κωνσταντίνος Βουδούρης - Διεθνής Εταιρεία Ελληνικής Φιλοσοφίας
Κλείτος Ιωαννίδης - Φιλοσοφική Εταιρεία Κύπρου

Στους οποίους και έχει ανατεθεί από την F.I.S.P (Fédération Internationale des Sociétés de Philosophie), η διοργάνωση του Παγκόσμιου Συνεδρίου, «Η Φιλοσοφία του Αριστοτέλη», θα κηρύξουν την έναρξη του Συνεδρίου, καταθέτοντας εισήγηση.

Θα ακολουθήσει εικαστική-θεατρική-μουσική παρέμβαση  όλων των τμημάτων της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ με κοσμήτορα τον καθηγητή Ξενή Σαχίνη (Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών – πρόεδρος: Γεώργιος Διβάρης, Τμήμα Μουσικών Σπουδών-πρόεδρος: Ευανθία Νίκα – Σαμψών, Τμήμα Θεάτρου-πρόεδρος: Βίκτωρ Αρδίτης και Τμήμα Κινηματογράφου-πρόεδρος: Παύλος Πανταζής) σε σύμπραξη με σχήματα του Δήμου Αριστοτέλη. Από το τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, σπουδαστές θα τοποθετήσουν τα έργα τους, δημιουργώντας μια ανοιχτή εικαστική παρέμβαση μετακινούμενων έργων και ανθρώπων. Από το τμήμα Μουσικών Σπουδών  της Σ.Κ.Τ του Α.Π.Θ, ο καθηγητής Γιάννης Καϊμάκης και η ομάδα του τμήματος «Μουσικό Πολύτροπο» θα παρουσιάσουν τα «Εαρινά- ‘Έθιμα και δρώμενα της Άνοιξης». Ο καθηγητής υποκριτικής του Τμήματος Θεάτρου Δημήτρης Ναζίρης θα παρουσιάσει τον λόγο αυτής της συνεύρεσης. Φοιτητές του τμήματος Κινηματογραφικών Σπουδών, θα κινηματογραφήσουν τις δράσεις με το δικό τους εικαστικό βλέμμα .

Από τον Δήμο Αριστοτέλη συμμετέχουν η χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιερισσού «ο Κλειγένης» και η χορωδία της μουσικής σχολής Δήμου Βόλβης, οι οποίες θα παρουσιάσει το μουσικό έργο «Αποσπάσματα από το ορατόριο-Λειτουργικό για μια πατρίδα» του συνθέτη Ελευθερίου Καλκάνη σε ποίηση του Ιάσονα Λειδινού, που θα αποδοθεί σε διεύθυνση του Σταύρου Καραμάνη. Η  θεατρική ομάδα« «Τα Γκαργάνια» του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιερισσού «ο Κλειγένης» και το θεατρικό εργαστήρι του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέων Ρόδων θα επαναφέρουν την πορεία της ζωής του μεγάλου φιλοσόφου και θα παραθέσουν αντιστικτικά μέρη του έργου του. Τέλος, η ΕΡΤ3 θα καλύψει τηλεοπτικά την όλη διοργάνωση.

Ο χώρος της αγοράς των Αρχαίων Σταγείρων  με την εξαιρετική διαμόρφωση που έχει λάβει από τον αρχαιολόγο Κώστα Σισμανίδη που ηγήθηκε της ανασκαφής για πάνω από 20 χρόνια, αποτελεί τον πλέον φιλόξενο αρχαιολογικό χώρο, ικανό να δεχθεί εκδηλώσεις υψηλής αισθητικής σε συνδυασμό με την απόλυτη προστασία του χώρου.

Η σκηνοθεσία της εκδήλωσης είναι του Δημήτρη Καλαϊτζή. Τον συντονισμό των συμβαλλόμενων καλλιτεχνών έχει κάνει η Ρεγγίνα Αργυράκη, καθηγήτρια της ΣΚΤ του ΑΠΘ. Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό.

Υπογραμμίζεται ότι την έναρξη των  εργασιών του Παγκόσμιου Συνεδρίου με τίτλο «Η Φιλοσοφία του Αριστοτέλη», το οποίο θα διεξαχθεί από τις 9 ως τις 15 Ιουλίου στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, θα σηματοδοτήσει μεγάλη συναυλία στο Ηρώδειο, όπου θα παρουσιαστεί το έργο για συμφωνική ορχήστρα «Αριστοτέλη χαίρειν» του συνθέτη Ελευθέριου Κακλάνη. Το έργο θα εκτελέσει η ορχήστρα των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, οι χορωδίες του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιερισσού «Ο Κλειγένης» και η χορωδία της Μουσικής Σχολής του Δήμου Βόλβης.

Γραφείο Επικοινωνίας & Δ. Σχέσεων
Δήμου Αριστοτέλη