powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη

To τέλος μιας ωραίας ιδέας της ομάδα ECOThess στο πάρκο της Ανθοκομικής.

Από τις πρώτες μόλις ημέρες, το πάρκο ξεκίνησε να μετράει μικρές απώλειες. Καλώδια και σχοινιά που μέρα με την ημέρα μειώνονταν, παλέτες που έσπαγαν...
Πρόσφατα η πόλη υποδέχτηκε χαρούμενη την νέα προσθήκη στο πάρκο της Ανθοκομικής, το αποτέλεσμα ουσιαστικά του workshop 2016 της EcoThess, η οποία μεταξύ άλλων παρείχε και την διάσημη πλέον δυνατότητα ελεύθερης και οικολογικής φόρτισης κινητών τηλεφώνων μέσω
ειδικής κατασκευής. Η κατασκευή παραδόθηκε στις 29 Μαίου και
από την Κυριακή 12 Ιουνίου. δεν υπάρχει πια. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Η ομάδα της ECOThess, αποτελεί κομμάτι ουσιαστικά του ECO CITY, αποτελείται από πέντε νέους επιστήμονες, μηχανολόγους και αρχιτέκτονες και με φιλοσοφία τους την επαναχρησιμοποίηση υλικών, την ανάγκη που προκύπτει από την ίδια την κοινωνία για την ενεργή συμμετοχή της στο ίδιο της το πεδίο αλλά και με στόχο τόσο το περιβάλλον όσο και την συστράτευση όλων των κλάδων της μηχανικής, θέλησαν να δείξουν πώς ένα πάρκο μπορεί πράγματι να λειτουργήσει ως κομμάτι της αστικής ζωής.

Επέλεξαν το πάρκο της Ανθοκομικής, το οποίο πληρούσε αρκετά τα κριτήρια για ένα αντίστοιχο πρώτο δείγμα αυτής της φιλοσοφίας, ήρθαν σε συνεννόηση με την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου (Υπηρεσία Αστικού Πρασίνου), έκαναν κάλεσμα σε μηχανολόγους, αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς και για δύο εβδομάδες μία ομάδα 40 περίπου ατόμων εργαζόταν προς αυτή την κατεύθυνση μέσω σεμιναρίων, πλάνων και ανταλλαγή ιδεών. Με εθελοντική εργασία και πρώτες ύλες που προορίζονταν για επαναχρησιμοποίηση, το τελικό σχέδιο προέβλεπε την δημιουργία τεχνητού λόφου, την αναδιαμόρφωση εσωτερικού τοίχου του πάρκου αλλά και την επιδιόρθωση-ενίσχυση στα ήδη υπάρχοντα παγκάκια αυτού.
Έτσι και έγινε στις 29 Μαίου, παραδόθηκε το πάρκο της Ανθοκομικής το οποίο πλέον είχε ένα ακόμα τεχνητό αυτή τη φορά λόφο, ο οποίος ερχόταν σε αρμονία με τον χώρο,με διαφορετικες υφές, πράσινο, χαλίκι και ξύλο, μία πολυεπίπεδη διαδραστική “κατασκευή” με αναδιπλωσεις ακριβώς για να προσαρμόζεται στις ανάγκες του περαστικού που ήθελε να καθίσει και να την χρησιμοποιήσει. Τα παγκάκια του χώρου δέχθηκαν επισκευαστικά πάντα eco-friendly αγγίγματα το ίδιο και ο τοίχος ενώ η Ανθοκομική απέκτησε και μία συμβολική σύνδεση “πράσινου και ποδηλάτου” μέσω του νέου της ποδηλατοστάσιου. Πολύ περισσότερο, με βασικό πρωταγωνιστή την παλέτα, το πάρκο απέκτησε τον οικολογικό “φορτιστή” κινητών και τάμπλετ, ο οποίος με την χρήση μικρών φωτοβολταικών και ειδικά σχεδιασμένων εξοχών με την μορφή usb, χρησιμοποιούσε την ηλιακή ενέργεια δίνοντας την δυνατότητα στους πολίτες να φορτίσουν τις συσκευές τους απλά, οικολογικά και δωρεάν.

Aμέσως μετά την παράδοση το feedback του κόσμου ήταν εντυπωσιακά θετικό. Στα ειδικά ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν όλοι όσοι έκαναν ένα πέρασμα από την ανάπλαση αλλα και η διαδικτυακή προσοχή, σύσσωμοι συμφωνούσαν πως πρόκειται για μία θετική εξέλιξη στην πόλη. Ωστόσο από τις πρώτες μόλις ημέρες, το πάρκο ξεκίνησε να μετράει μικρές απώλειες. Καλώδια και σχοινιά που μέρα με την ημέρα μειώνονταν, παλέτες που έσπαγαν, χαλίκια που άλλαζαν θέσεις, το γλυπτό στον τοίχο καταστράφηκε εξαιτίας της ασυνενοησίας των υπηρεσιών του Δήμου, με αποκορύφωμα την εγκατάσταση του “φορτιστή” η οποία πλέον δεν υπάρχει κυριολεκτικά, καθώς κλάπηκε πριν από μόλις δυο ημέρες.
Το πριν και το μετά μιας ωραίας ιδέας. Οι μάγκες πήραν τα φωτοβολταϊκά, τα καλώδια, ακόμη και τα ταμπελάκια από την κατασκευή αυτή κοινής ωφέλειας
Μία ομάδα νέων ανθρώπων, επιστημόνων στην πόλη, φαντάστηκε και είχε την διάθεση να εργαστεί εθελοντικά, βάζοντας σταδιακά “στο παιχνίδι” και την ίδια την κοινωνία έχοντας ως στόχο μία από τις βασικές πολιτικές αρχές της που θέλουν τους πολίτες να “εντοπίζουν το πρόβλημα μέσα στον αστικό ιστό και να φτάνουν στην λύση του συνεργαζόμενοι με τις Αρχές και τις δομές του”. Η ανάπλαση στην εγκαταλειμένη Ανθοκομική ήταν μία κίνηση μελετημένη και οργανωμένη ακριβώς προς την κατεύθυνση αυτή. Μία κίνηση η οποία παρά το γεγονός πως αγκαλιάστηκε από το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου τελικά παραδόθηκε στην “εξουσία του βανδαλιστή”. Αν και η ομάδα δεν δείχνει διαθέσεις “παραίτησης” καθώς ο Ορέστης Τρασανίδης ένας εκ των πρωταγωνιστών της EcoThess μας βεβαίωσε πως θα υπάρξουν μελλοντικά και άλλες δράσεις, σίγουρα δείχνει, όπως και πολλοί από εμάς, αρκετά απογοητευμένοι.

parallaximag.gr