powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη

Πρ. Παυλόπουλος: Συνεχής η επίδραση του Αριστοτέλη, στην ιστορία του ανθρώπινου πνεύματος

Με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψής του στην Ολλανδία και με αφορμή την ανακήρυξη του 2016 ως επετειακού έτους Αριστοτέλη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, δώρισε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο του Leiden, αντίγραφο προτομής
του Αριστοτέλη, από το Μουσείο της Ακρόπολης.

Αναφερόμενος στη συνεχή επίδραση του Αριστοτέλη στη σύγχρονη ιστορία του ανθρώπινου πνεύματος, από τον φιλοσοφικό στοχασμό ως την επιστήμη εν γένει, ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι «στην μεταβατική και ρευστή περίοδο που διανύουμε, δεσπόζει πάντα το αριστοτελικό σύστημα σκέψης, με την θαυμαστή προσαρμοστικότητά του σε κάθε εποχή και σε κάθε πολιτισμό. Ολόκληρα τμήματα της φιλοσοφίας του Αριστοτέλη ισχύουν ακόμη και σήμερα, όπως τεκμηριώνουν σύγχρονοι μελετητές του. Η τυπική λογική είναι σχεδόν πλήρως αριστοτελική, η φιλοσοφία της επιστήμης και του δικαίου στηρίζονται στις δικές του βασικές διακρίσεις, ενώ η αριστοτελική ηθική έχει, κατά μεγάλο μέρος, αναβιώσει στην εποχή μας και διατηρεί σημαντικούς υποστηρικτές».

Παράλληλα, σημείωσε ότι το συγκεκριμένο γλυπτό, που έφεραν στο φως το 2005 οι ανασκαφές για το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης στο οικόπεδο Μακρυγιάννη, θεωρείται πως είναι το καλύτερο απ? όλα τα γνωστά σωζόμενα πορτρέτα -τα οποία δεν ξεπερνούν τα είκοσι- όχι μόνο για την ποιότητα, αλλά και για τη διατήρησή του. Χρονολογείται τον 2ο μ.Χ αιώνα και είναι το μόνο που σώζει τη μύτη του με την αναφερόμενη στις πηγές καμπυλότητα, ενώ η αναγλυφική απόδοση των επιμέρους χαρακτηριστικών του προσώπου, των βοστρύχων των μαλλιών και του γενιού είναι μοναδική. Υποστηρίζεται ότι παρουσιάζει τον Αριστοτέλη σε ηλικία 60, περίπου, χρόνων.
APE MPE