powered by Agones.gr - livescore

Σάββατο

Διπλασιασμός της παραγωγής τυριών στη Ρωσία και στρειδιών στην Κριμαία λόγω του εμπάργκο

Στα τέλη της πρώτης εβδομάδας του Αυγούστου συμπληρώνονται δύο χρόνια από τότε που η Ρωσία αποφάσισε να επιβάλει εμπάργκο στις εισαγωγές ορισμένων προϊόντων από διάφορες χώρες της Δύσης. Τα ράφια των ρωσικών καταστημάτων άρχισαν να αδειάζουν, με αποτέλεσμα ο κόσμος να
μη βρίσκει ευρωπαϊκά αλλαντικά που είχε συνηθίσει να αγοράζει, νορβηγικό σολομό, γαλλικά τυριά, γαλακτοκομικά προϊόντα από τις χώρες της Βαλτικής και ολλανδικά οπωροκηπευτικά θερμοκηπίου. Ωστόσο τα ίδια αυτά ράφια άρχισαν σταδιακά να γεμίζουν με εγχώρια και άλλα ομοειδή προϊόντα, ενώ οι αλυσίδες λιανικής βρήκαν άλλους προμηθευτές φρούτων και οπωροκηπευτικών.
© Sputnik/Vladimir Pesnya
Αυτή τη στιγμή, όπως δηλώσαν στο Ria Novosti οι αλυσίδες λιανικής, δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα με την τροφοδοσία εμπορευμάτων, οι Ρώσοι παραγωγοί άρχισαν να παράγουν αρκετά ποιοτικά τυριά, αυξάνοντας κατά δύο φορές τις πωλήσεις τους, ενώ στην Κριμαία ενισχύθηκαν οι καλλιέργειες στρειδιών, τα οποία μπορούν κάλλιστα να συναγωνισθούν ως προς την ποιότητα τους τα γαλλικά στρείδια.
Ο μοναδικός παράγοντας, όπως λένε οι εκπρόσωποι των αλυσίδων λιανικής, που εμποδίζει την ανάπτυξη του κλάδου τους, είναι η οικονομική δυσχέρεια των ίδιων των καταναλωτών, καθώς οι Ρώσοι άρχισαν να αγοράζουν φτηνά προϊόντα.
Οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση επιδεινώθηκαν εξαιτίας της κατάστασης στην Ουκρανία. Στα τέλη Ιουλίου του 2014 η ΕΕ και οι ΗΠΑ πέρασαν από τις επιλεκτικές κυρώσεις που είχαν επιβάλλει σε φυσικά πρόσωπα και εταιρείες στην επιβολή κυρώσεων σε ολόκληρους τομείς της ρωσικής οικονομίας. Η Ρωσία, από την πλευρά της, πήρε αντίμετρα περιορίζοντας τις εισαγωγές προϊόντων από τις χώρες που επέβαλαν εναντίον της κυρώσεις. Έτσι απαγορεύθηκαν οι εισαγωγές κρέατος, αλλαντικών, ψαριών, θαλασσινών, οπωροκηπευτικών, φρούτων και γαλακτοκομικών προϊόντων.
Τον Ιούνιο του 2015, ανταπαντώντας στη χρονική παράταση των δυτικών κυρώσεων, παρέτεινε το εμπάργκο στις εισαγωγές δυτικών προϊόντων για ένα χρόνο, έως τις 5 Αυγούστου του 2016. Στις αρχές Ιουλίου, το εμπάργκο στις εισαγωγές δυτικών προϊόντων παρατάθηκε έως τα τέλη του 2017.
© Sputnik/Nikolay Chizhnyak
Να βρεθούν και να αντικατασταθούν
Οι αλυσίδες λιανικής, αδυνατώντας πλέον να εισάγουν προϊόντα από δυτικούς προμηθευτές που είχαν ήδη καθιερωθεί στην αγορά, εξαιτίας του εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων, άρχισαν να αναζητούν προμηθευτές σε άλλες χώρες. Ωστόσο, η δεύτερη χρονιά του εμπάργκο, τους πρόσφερε περισσότερες δυνατότητες, ώστε να αναζητήσουν παραγωγούς μέσα στην ίδια τη Ρωσία.
«Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, κατέστη δυνατόν τα προϊόντα εκείνα, η εισαγωγή των οποίων είχε απαγορευθεί, να αντικατασταθούν με προϊόντα Ρώσων παραγωγών ή να εισαχθούν από άλλες χώρες, που δεν ήσαν στον κατάλογο του εμπάργκο. Τον πρώτο χρόνο του εμπάργκο ήταν αισθητή η έλλειψη στον τομέα των τυροκομικών, αλλά τώρα η εικόνα αλλάζει, καθώς διαφόρων ειδών ποιοτικά τυριά εμφανίσθηκαν στα ράφια των καταστημάτων (μπρι, καμαμπέρ, ροκφόρ, γκοργονζόλα), όπως ανέφερε στο Ria Novosti η αλυσίδα λιανικής Selgros, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι οι Ρώσοι παραγωγοί αύξησαν την παραγωγή ανθότυρου και γάλακτος χάρη στον μειωμένο ανταγωνισμό που προκάλεσε το εμπάργκο.
Επιπλέον οι αλυσίδες λιανικής έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή και στις γειτονικές χώρες.
«Στον κλάδο ‘Νωπά προϊόντα', — όπως ανέφερε η αλυσίδα λιανικής Globus — η αντικατάσταση έγινε σε ποσοστό 100%, για παράδειγμα εισάγουμε προϊόντα από την Αρμενία, την Ουρουγουάη, την Αργεντινή, τη Λευκορωσία, την Τυνησία, την Ελβετία, τη Σερβία, ενώ μέρος των γαλακτοκομικών προϊόντων αντικαταστάθηκε με εγχώρια προϊόντα».
Η αλυσίδα λιανικής «Ασάν», ανέφερε ότι στην παρούσα φάση το 80% και πλέον των τροφίμων που πωλούνται στα καταστήματα της αλυσίδας, παράγονται στη Ρωσία.
© Sputnik/Konstantin Chalabov
«Πριν από την επιβολή των κυρώσεων η αλυσίδα 'Ασάν' είχε στην αγορά τη μεγαλύτερη ποικιλία εισαγόμενων τυριών με τις χαμηλότερες τιμές χάρη στις δικές μας εισαγωγές. Είχαμε στην πραγματικότητα τυριά απ 'όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως από Γαλλία, Φιλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ελλάδα, Ολλανδία και Γερμανία. Σήμερα το 80%, των τυριών είναι ρωσικά τυριά, ενώ το 2014 το μερίδιο των ρωσικών τυριών ήταν της τάξεως του 44%», όπως δήλωσε στο Ria Novosti η διευθύντρια εξωτερικών σχέσεων της αλυσίδας «Ashan Retail Russia» Μαρία Κουρνόσοβα.
Η ίδια, όπως και οι συνάδελφοι της, επισήμανε επίσης ότι αντικαταστάθηκαν κι οι προμηθευτές ψαριών.
«Τα γαλλικά στρείδια αντικαταστάθηκαν με στρείδια Νέας Ζηλανδίας, ενώ το καλκάνι, η σφυρίδα και το μπαρμπούνι, αυτή τη στιγμή εισάγεται από την Τυνησία, επίσης έχουμε μια πρόσθετη ποικιλία ψαριών από το Μούρμανσκ, ενώ λαβράκι και σπάρο που πριν από τις κυρώσεις προμηθευόμασταν από την Ελλάδα, τώρα τα εισάγουμε από την Τουρκία», δήλωσε η κ. Κουρνόσοβα.
Οι χώρες των προμηθευτών διευρύνονται
Οι πωλητές προϊόντων διαπιστώνοντας, τη δεύτερη χρονιά του εμπάργκο, τις δυνατότητες των εγχώριων παραγωγών, άρχισαν να διευρύνουν τον κατάλογο των ξένων προμηθευτών, διευρύνοντας παράλληλα και την γκάμα των προϊόντων.
Όπως επισήμαναν στην αλυσίδα Selgros, οι βασικές αλλαγές που έγιναν ως προς τις χώρες των προμηθευτών, αφορούσαν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα κρέατα και τα ψάρια.
«Η Λευκορωσία το 2016 κατέλαβε ηγετική θέση στον τομέα των προμηθειών παστεριωμένου γάλακτος και στις εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων, ενώ γαλακτοκομικά προϊόντα και τυριά εισάγονται από την Ελβετία, την Ουρουγουάη, την Αργεντινή και τη Βραζιλία», αναφέρουν στην αλυσίδα Selgros.
«Στους προμηθευτές προϊόντων κρέατος προστέθηκαν κι άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Νέα Ζηλανδία, τη Νορβηγία με τον κατεψυγμένο σολομό της και την πέστροφα της, την έχουν αντικαταστήσει οι Νήσοι Φερόε και η Ρωσία, την Ελλάδα στο λαβράκι, την τσιπούρα, και την ιριδίζουσα πέστροφα, αντικατέστησε η Τουρκία, τη Γαλλία με τα στρείδια την αντικατέστησε η Τυνησία και εν μέρει η Ρωσία, ενώ εφέτος δημιουργήθηκαν καλλιέργειες στρειδιών στην Κριμαία και τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας», ανέφεραν από την αλυσίδα Selgros.
Παράλληλα επισήμαναν ότι ο κατάλογος των Ρώσων προμηθευτών διαρκώς μεγαλώνει. «Οι εγχώριοι παραγωγοί μάς προμηθεύουν με ημίσκληρα και μαλακά τυριά, με ηλιέλαιο, ανθόγαλο, ανθότυρο, γαλακτοκομικά προϊόντα, μπίρα και εμφιαλωμένο νερό, αυξάνεται ο κατάλογος των προμηθευτών ψαριών, στο οποίο υπερισχύει η ποικιλία ψαριών που προέρχονται από το Μούρμανσκ, όπως ο γάδος, ο μπακαλιάρος, το γατόψαρο, το καλκάνι, ο μπακαλιάρος της Αλάσκας (Πόλοκ), αλλά και τη Ρωσική Άπω Ανατολή, όπως ο ασημένιος σολομός, ροζ σολομός, κόκκινος σολομός (sockeye)», ανέφεραν από την αλυσίδα, προσθέτοντας ότι «οι Ρώσοι αγροτοπαραγωγοί έχουν εξασφαλίσει την προμήθεια ντομάτας και αγγουριών σε εικοσιτετράωρη βάση, ενώ τα είδη ζαχαροπλαστικής δεν υστερούν ως προς την ποιότητα τους σε σχέση με τα ξένα»

Αύξηση τιμών
Οι αλλαγές που υπήρξαν σε ό,τι αφορά τις χώρες των προμηθευτών και την ποιότητα των προϊόντων, αλλά και η γενική οικονομική κατάσταση, είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθούν και οι τιμές των προϊόντων. Ωστόσο κατά γενική ομολογία των αλυσίδων λιανικής, το μεγαλύτερο εμπόδιο για την τόνωση της κατανάλωσης στην παρούσα συγκυρία είναι οι περιορισμένες δαπάνες των καταναλωτών.
Αναφερόμενοι στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί οι εκπρόσωποι της αλυσίδας Selgros ανέφεραν τα εξής: «Αναμφίβολα το εμπάργκο που επιβλήθηκε στις εισαγωγές τροφίμων, επηρεάζει τις τιμές, το καλάθι της Ρωσίδας νοικοκυράς έγινε πιο ακριβό, και γι' αυτό οι καταναλωτές προσπαθούν να αγοράσουν πιο φθηνά προϊόντα, με αποτέλεσμα ορισμένοι προμηθευτές ανταποκρινόμενοι σε μια τέτοια συμπεριφορά του καταναλωτικού κοινού, άρχισαν να προφέρουν ανάλογα προϊόντα χαμηλότερου κόστους».
«Από την άλλη πλευρά,- όπως επισήμαναν — το εμπάργκο στις εισαγωγές ειδών διατροφής δίνει τη δυνατότητα στους Ρώσους παραγωγούς να αναπτυχθούν. Για παράδειγμα, στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων, η αύξηση των προμηθειών διαφόρων τυριών γνωστών εταιρειών ((Valio, President), όπως και η περαιτέρω διεύρυνση των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, ασκούν θετική επίδραση στην οικονομική ανάπτυξη σε σύγκριση με το 2015».
«Σήμερα,- όπως εξηγούν στην αλυσίδα Globus- αυτό που επηρεάζει πρωτίστως την κατανάλωση, είναι η περιορισμένη αγοραστική ικανότητα του απλού καταναλωτή, ο οποίος περιορίζει το καλάθι των αγορών του, δεν αγοράζει προϊόντα ‘για την ευχαρίστηση'' του, μειώνει την ποσότητα των προϊόντων που καταναλώνει».
Πηγή: www.ria.ru /PRIME