powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη

"Βρέχει χρήμα" στο Δήμο Σιθωνίας Eπιχορήγηση από το Υπ.Εσωτερικών με 10.958.254.81 ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του.

Ο Δήμος της Σιθωνίας  είναι ανάμεσα στους πρώτους τρεις Δήμους της χώρας που επιχορηγείται από το Υπουργείο Εσωτερικών για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του, με ποσό ύψους 10.958.254,81 ευρώ, μαζί με τον  Δήμο Ρόδου, με 5.932.983,23 ευρώ, και του  ο Δήμο
υ  Πυλαίας Χορτιάτη με 5.366.267,63 ευρώ
Η απόφαση
Η απόφαση του Υφυπουργού Ι.Μπαλάφα με θέμα «επιχορήγηση Δήμων της Χώρας για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους προς τρίτους», η οποία αναρτήθηκε στο «Διαύγεια» του Υπουργείου, είναι η παρακάτω:
Εγκρίνουμε, την επιχορήγηση συνολικού ποσού έως 22.257.505,67 στους Δήμους της Χώρας που αναφέρονται αναλυτικά στον ακόλουθο πίνακα, αποκλειστικά και μόνο για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους προς τρίτους.

Η εν λόγω επιχορήγηση θα αποδοθεί τμηματικά, ανάλογα με τις δυνατότητες απορρόφησης του κάθε φορέα και σύμφωνα με τις σχετικές μεταφορές πιστώσεων από το ΓΛΚ, με χρέωση του λογαριασμού του Υπουργείου που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υπό τον τίτλο «Επιχορηγήσεις εποπτευόμενων φορέων του ΥΠ.ΕΣ.- Κάλυψη ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων».
Για την εξόφληση των παραπάνω οφειλών, απαιτείται η δημιουργία, από το ΥΠ.ΕΣ.Δ.Α., λογαριασμού σε κάθε δήμο με τίτλο «Υπουργείο Εσωτερικών – Εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων Δήμου…» στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προκειμένου να διευκολύνεται η παρακολούθηση της διαδικασίας πληρωμών και η διενέργεια σχετικών ελέγχων που απορρέουν από συμβατική υποχρέωση του Υπουργείου μας έναντι του Υπουργείου Οικονομικών.

Για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τους προς τρίτους, οι επιχορηγούμενοι φορείς θα πρέπει να υποβάλλουν στο Υπουργείο Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης εντολές εξόφλησης με τα στοιχεία των πληρωμών που πρέπει να πραγματοποιηθούν. Οι εν λόγω εντολές κατόπιν ελέγχου, θα αποστέλλονται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για να εκτελεστούν απευθείας στους λογαριασμούς των τελικών δικαιούχων.
Το ανωτέρω ποσό αποτελεί έσοδο του Κ.Α. 1215 του Προϋπολογισμού εσόδων οικονομικού έτους 2016 των δικαιούχων φορέων και της κατηγορίας εσόδων «Επιχορηγήσεις για εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων».




Οι προϋποθέσεις
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΟΤΑ που θα καλυφθούν είναι όσες έχουν εγγραφεί στους προϋπολογισμούς έως τις 30/4/2016.
Το παρών στην συνέντευξη Τύπου έδωσε τόσο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης,όσο και ο νομικός σύμβουλος της ΚΕΔΕ, Παναγιώτης Ζυγούρης, σύμφωνα με τον οποίο το προς διάθεση ποσό αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΟΤΑ εφόσον:
  • έχουν τελεσιδικήσει με δικαστικές αποφάσεις
  • είναι δημοσιονομικά “εντάξει” – δηλαδή δεν έχουν προσβληθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
«Το δύσκολο είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές να έχουν εγγραφεί και να είναι θεσμοθετημένες. Τα ποσά έχουν βρεθεί», είχε αναφέρει νωρίτερα ο κ. Κουρουμπλής.
Να σημειωθεί ότι ως ληξιπρόθεσμο χρέος χαρακτηρίζεται εκείνο που έχει εγγραφεί στους προϋπολογισμούς των δήμων, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί κατά την 30.04.2016.  Οι λεπτομέρειες και η όλη διαδικασία που απαιτείται να ακολουθηθεί από τους δήμους περιγράφονται σε σχετική εγκύκλιο, που έχει εκδοθεί.
 Πληροφορίες
 Για τη διευκόλυνση των δήμων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία, η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με το ΥΠΕΣΔΑ διαθέτει συγκεκριμένες τηλεφωνικές γραμμές που μπορούν να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι για τυχών ερωτήσεις. Συγκεκριμένα, για θέματα που αφορούν στους δικαιούχους, το ανώτατο ποσό επιχορήγησης, τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, τις προϋποθέσεις επιχορήγησης και τη διαδικασία υποβολής αιτήματος επιχορήγησης μπορείτε να απευθύνεστε στους κυρίους Κώστα Τρυποσκούφη (213136 4009), Μαρία Χιώτη (213136 4810), Μάρα Γαρίου (213136 4816) και Σελήνη Γιουρούκη (213 136 4806), για θέματα προϋπολογισμού στις κυρίες Ευθυμία Μαμούρη (213136 4818) και Γεωργία Παπανικολοπούλου (213136 4801) και για θέματα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων στις κυρίες Δήμητρα Μπιτούνη (213136 4704), Μαρία Τζατζιμάκη (213136 4702) και Αγγελική Τσιλοφύτη (2131364708).


σχευικό εδώ  www.synigoros.gr/