powered by Agones.gr - livescore

Κυριακή

Πάνω από 30.700 επιχειρήσεις-μέλη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) έβαλαν λουκέτο από το 2010

Πάνω από 30.700 επιχειρήσεις-μέλη του Επαγγελματικού ΕπιμελητηρίουΘεσσαλονίκης (ΕΕΘ) έβαλαν λουκέτο στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, από το 2010 έως σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε από την 81η ΔΕΘ, στον υπουργό Οικνομίας Γιώργο Σταθάκη, ο πρόεδρος του φορέα,Μιχάλης
Ζορπίδης. «Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι χάθηκανπερισσότερες από 25.000 θέσεις εργασίας στον δικό μας χώρο. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από το 2010 οτζίρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει μειωθεί κατά 80% και τα τελευταία τρία χρόνια η συρρίκνωση του κύκλου εργασιών φτάνει στο 35%. Τέσσερις στους δέκα μικρομεσαίους επιχειρηματίες δηλώνουν ως πολύ πιθανόν να κλείσουν την επιχείρησή τους μέσα στους επόμενους μήνες, τόνισε ο κ.Ζορμπίδης.
Στο ίδιο διάστημα ιδρύθηκαν 22.837 επιχειρήσεις, αριθμός μικρότερος κατά 8.000 σε σχέση με αυτές που έκλεισαν. Στο δε οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2016, δηλώθηκαν 1.882 λουκέτα σε μέλη του ΕΕΘ, ενώ στο ΓΕΜΗ εγγράφηκαν 1.567 ιδρύσεις επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη, με την πλάστιγγανα γέρνει και πάλι σαφώς προς την πλευρά εκείνων, που διέκοψαν τη λειτουργία τους.
Γ.Σταθάκης:  Ο κύκλος της ύφεσης έχει οριστικά τελειώσει
«Είναι γεγονός ότι η εθνική οικονομία έχει υποστεί τη μεγαλύτερη ύφεση που έχει υποστεί οικονομία εν καιρώ ειρήνης κι αυτό το αποτύπωμα είναι εμφανές για τις επιχειρήσεις, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Φιλοδοξούμε όμως ότι γυρίζουμε σελίδα, ότι ο κύκλος της ύφεσης έχει οριστικά τελειώσει» σημείωσε ο υπουργός.
Αναφερόμενος στις αλλαγές που έχει ήδη προωθήσει -ή προωθεί η κυβέρνηση- για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, ο Γιώργος Σταθάκης ανέφερε μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο για τις δημόσιες προμήθειες και έργα, τον αναπτυξιακό νόμο, «στο πλαίσιο του οποίου τα επόμενα χρόνια όλος ο κύκλος επενδύσεων που θα στηριχθεί αφορά αποκλειστικά τις ΜΜΕ», τις προωθούμενες αλλαγές στον τρόπο αδειοδότησης των επιχειρήσεων, που θα επιτρέψουν την ίδρυση επιχείρισης σε μία-δύο ημέρες, αρχικά σε τέσσερις κλάδους με προοπτική επέκτασης και σε άλλους και την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για το «μείζον θέμα του επαγγελματικού κόσμου» -όπως το χαρακτήρισε- τις ασφαλιστικές εισφορές.
«Η ιδέα να παγώσουν οι οφειλές προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς ικανοποιεί ένα ώριμο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου» σημείωσε (σ.σ. ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χτες ότι οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ως και τις 31.12.2016, παγώνουν, χωρίς βεβαίως να διαγραφούν, ώστε να μπορεί κανείς να είναι ασφαλιστικά ενήμερος εάν είναι συνεπής στις τρέχουσες οφειλές του).
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ