powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή

Αυτοψία του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συµβουλίου στις Σκουριές , στην Αθήνα η απόφαση.

Αυτοψία στην περιοχή των Σκουριών πραγματοποίησε την Τετάρτη κλιμάκιο του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) υλοποιώντας την απόφαση που πήρε στη συνεδρίαση που είχε στα τέλη Ιουλίου σχετικά με την υπόθεση της διατήρησης ή μη των αρχαιοτήτων
στις Σκουριές. 
Στόχος της αυτοψίας ήταν να γίνουν  κατανοητές η σημασία των αρχαιοτήτων που εντοπίστηκαν κατά την  σωστική ανασκαφή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, η γενικότερη αρχαιολογική «τοπογραφία», καθώς στη γύρω περιοχή υπάρχουν και άλλοι αρχαιολογικοί χώροι και να γίνει περαιτέρω έρευνα για το θέμα.
Στην χθεσινή αυτοψία παρεβρέθηκαν και μέλη της επιτροπής αγώνα Μ. Παναγιάς ενώ ακολούθησε συνεδρίαση στην Θεσσαλονίκη με την παρουσία της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ιγγλέζη και του δημάρχου Αριστοτέλη Γ. Ζουμπά, του προέδρου της τοπικής κοινότητας Μ. Παναγιάς. Το παρόν έδωσαν ακόμη η Ε. Ιωαννίδου, δικηγόρος του Συλλόγου των κατοίκων της Μεγάλης Παναγιάς Χαλκιδικής, ο  Λ. Τόσκας, περιφερειακός σύμβουλος στην ΠΚΜ, εκπρόσωποι των κατοίκων της περιοχής και ο Κ. Σισμανίδης και η Γ. Στρατούλη εκπροσωπώντας του Συλλόγου ελλήνων αρχαιολόγων .
Μιλώντας stokokkino.gr ο Κ. Σισμανίδης, αρχαιολόγος-ανασκαφέας των αρχαίων Σταγείρων Χαλκιδικής, αλλά και του μνημείου του τάφου του Αριστοτέλη στα αρχαία Στάγειρα  τόνισε ότι “τα αρχαία στις Σκουριές επ`ουδενί δεν πρέπει να μεταφερθούν, οτιδήποτε μεταφέρεται από το φυσικό του χώρο χάνει την αξία του». «Τις αρχαιότητες στις Σκουριές δεν πρέπει να τις δούμε μεμονωμένα, πρέπει να τα δούμε ως το Λαύριο της Β. Ελλάδας, μάλιστα το σύνολο των αρχαιοτήτων στην περιοχή των Μαντεμοχωρίων είναι ακόμη σημαντικότερα από αυτά που βρέθηκαν στο Λαύριο” επεσήμανε ακόμη.
“Θεωρούμε ότι το ΚΑΣ δεν πρέπει να επιτρέψει την μεταφορά των αρχαιοτήτων, πρόκειται για έναν τεράστιο αρχαιολογικό χώρο που μεγάλο μέρος του έχει ήδη καταστραφεί από την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός. Πρέπει να σταματήσουν οι εργασίες και να γινει περαιτέρω αρχαιολογική έρευνα» δήλωσε από την πλευρά του ο περιφερειακό σύμβουλος Λ. Τόσκας.
Να υπενθυμίσουμε πως  πρόκειται για αρχαιότητες που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός  και οι οποίες απειλούνται από την δραστηριότητα της εταιρείας. Ενδεχόμενη δε απομάκρυνση των αρχαίων αντικειμένων θα σήμαινε την καταστροφή ενός αρχαιολογικού χώρου και συνολικά μιας πολιτιστικής κληρονομιάς -που μαρτυρά την ύπαρξη αρχαίας μεταλλουργίας  χαλκού στην περιοχή των Σκουριών από τον 2ο αιώνα
Το ΚΑΣ θα συνεδριάσει το επόμενο διάστημα στην Αθήνα σε πλήρη σύνθεση για να αποφασίσει για την τύχη των αρχαιοτήτων.
Σταυρούλα Πουλημένη