powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή

Σε διαβούλευση η νέα ΚΥΑ για τα απόβλητα ελαιοτριβείων

 Σε Δημόσια Διαβούλευση εδώ βρίσκεται σχέδιο για την τροποποίηση της νομοθεσίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης στα Ελαιουργεία. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση αφορά τον καθορισμό Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων στα Ελαιουργεία.
 Η δημόσια διαβούλευση το κείμενο απόφασηςεδώ θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016.
......Τα υγρά απόβλητα που προκύπτουν από την παραγωγική διαδικασία θα πρέπει να οδηγούνται  σε σύστημα
εδαφοδεξαμενών, μετά από επεξεργασία που περιλαμβάνει λιποσυλλογή,  εξουδετέρωση (προσθήκη τουλάχιστον 5 κιλών ασβέστη ανά τόνο ελαιοκάρπου ή 2 % ανά  μονάδα όγκου των υγρών αποβλήτων) και καθίζηση (να προβλέπεται τουλάχιστον 3ωρη  παραμονή) ή άλλη ισοδύναμη επεξεργασία. 
Ειδικότερα, η εδαφοδεξαμενή θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 300μ. από το όριο των οικισμών,  από παρακείμενες οικίες, από τουριστικές ζώνες, από εθνικές οδούς ή από άλλες περιοχές  ειδικού ενδιαφέροντος. Η εδαφοδεξαμενή θα πρέπει να χωροθετείται σε απόσταση τουλάχιστον  100μ. από επαρχιακούς δρόμους και από το όριο της παραλίας. 
Η εδαφοδεξαμενή θα πρέπει να διαθέτει περίφραξη ελάχιστου ύψους 1,5μ., περιμετρική  δενδροφύτευση και ανάχωμα για την αποφυγή υπερχειλίσεων, το οποίο θα πρέπει να απέχει  τουλάχιστον 5μ. από το όριο του γειτονικού οικοπέδου.
Η δεξαμενή θα πρέπει να είναι απολύτως στεγανή και να απέχει απόσταση τουλάχιστον 200μ.  από πηγές υδροληψίας πόσιμου νερού και απόσταση τουλάχιστον 100μ. από πηγές υδροληψίας  νερού άρδευσης και υδατορέματα. 
Η διαστασιολόγηση της δεξαμενής θα πρέπει να γίνεται λαμβάνοντας υπόψη ότι κατά μέσο όρο η  αναλογία προϊόν/υγρό απόβλητο είναι 1κ.μ/4κ.μ. Το βάθος της δεξαμενής δεν πρέπει να  ξεπερνάει το 1,5μ. Οι τιμές αυτές είναι ενδεικτικές και μπορούν να προσδιοριστούν ακριβέστερα  μετά την κατάθεση επιστημονικά τεκμηριωμένης έκθεσης, όπου θα λαμβάνονται υπόψη η  διαθέσιμη τεχνολογία της εγκατάστασης και οι ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περιοχής  (βροχοπτώσεις, κλίσεις εδάφους, κ.α.).
Για την πρόληψη των οσμών θα πρέπει να γίνεται ανάδευση και εφόσον διαπιστωθούν οχλήσεις  να γίνεται οξείδωση (προσθήκη υπεροξειδίου του υδρογόνου 1% ανά μονάδα όγκου των υγρών  αποβλήτων).
Σε κάθε παραγωγική περίοδο θα πρέπει να πραγματοποιούνται αναλύσεις δειγμάτων  (τουλάχιστον δύο) από γειτονικές υδροληψίες, που θα καθορίζονται από την αρμόδια υπηρεσία,  η πρώτη στην έναρξη της περιόδου και η δεύτερη μετά από ένα εξάμηνο. Τα αποτελέσματα ανάλυσης των δειγμάτων θα πρέπει να τηρούνται σε αρχείο, το οποίο θα είναι διαθέσιμο στις  αρμόδιες υπηρεσίες.

Α. Ποσότητα και δόσεις Υγρών Αποβλήτων Ελαιοτριβείων (ΥΑΕ) για ετήσια εφαρμογή  υδρολίπανσης Ως μέγιστος όγκος εφαρμογής διασποράς/υδρολίπανσης ορίζονται τα 5 m3/στρέμμα/έτος. Η  εφαρμογή μπορεί να πραγματοποιηθεί τμηματικά κατά τη διάρκεια του έτους, με τον αριθμό των δόσεων να καθορίζεται και από τις ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής.
Β. Αποθήκευση
Η αποθήκευση των προεπεξεργασμένων υγρών αποβλήτων πραγματοποιείται, είτε σε  εδαφοδεξαμενή με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο μέρος Α του παρόντος  Παραρτήματος, είτε σε κλειστές στεγανές δεξαμενές, προκειμένου να εφαρμοστεί η διασπορά  υγρών αποβλήτων ελαιοτριβείων στο έδαφος, σύμφωνα με τα παρακάτω αναφερόμενα. 
Τα  προεπεξεργασμένα υγρά απόβλητα παραμένουν στη δεξαμενή 10 ημέρες το μέγιστο πριν την  απόρριψή τους στο έδαφος. 
Η αποθηκευτική ικανότητα των δεξαμενών υγρών αποβλήτων του  ελαιοτριβείου σε προεπεξεργασμένα υγρά απόβλητα πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον το  διπλάσιο της αδειοδοτημένης ημερήσιας δυναμικότητας, όσον αφορά τα μικρά ελαιοτριβεία της  παραγράφου 2 της παρούσας ΚΥΑ και τουλάχιστον το τετραπλάσιο της αδειοδοτημένης 
ημερήσιας δυναμικότητας, όσον αφορά τα υπόλοιπα ελαιοτριβεία.
Γ. Κριτήρια καταλληλότητας αγροτεμαχίων
- Εδάφη που τηρούν κατάλληλες αποστάσεις από περιοχές συλλογής νερού για ανθρώπινη 
κατανάλωση, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο εγκεκριμένο οικείο Σχέδιο Διαχείρισης 
Λεκανών Απορροής Ποταμών
- Εδάφη σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 μέτρων από κατοικημένες περιοχές
- Εδάφη όπου το βάθος του υπόγειου υδροφορέα είναι μεγαλύτερο των 10 μέτρων
- Εδάφη με βάθος μεγαλύτερο του 0,5 μ.
- Εδάφη που δεν καλύπτονται από χιόνι και δεν είναι κορεσμένα σε νερό
- Εδάφη με μικρές κλίσεις (<10%) ή διαμορφωμένα σε αναβαθμίδες, χωρίς επιφανειακές 
απορροές (υδραυλική αγωγιμότητα < 5 mm/ώρα)
- Εδάφη που δεν χαρακτηρίζονται αμμώδη ή γενικά ελαφριάς σύστασης
- Εδάφη με pH > 5,6
- Εδάφη που δεν είναι πλούσια σε άλατα (αγωγιμότητα<4 mS/cm)
- Εδάφη που δεν είναι γηγενώς επιβαρυμένα με βαρέα μέταλλα.
Η τεκμηρίωση τήρησης των παραπάνω κριτηρίων καταλληλότητας αγροτεμαχίων για την 
εφαρμογή της διασποράς ΥΑΕ, γίνεται μέσω της τεχνικής έκθεσης, που υποβάλλεται από το 
φορέα της δραστηριότητας.