powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα

Μες στη βδομάδα ρευστό για υπόλοιπα ενιαίας του 2015 - τέλος Οκτωβρίου το 70% της βασικής του 2017

Μετά τη διευθέτηση ενός γραφειοκρατικού θέµατος, αυτού της µεταφοράς των χρηµάτων, όπως ειπώθηκε από τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, πιστώθηκε το ποσό των 8.866.875,31 ευρώ, όσα δηλαδή όριζε η απόφαση που δηµοσιεύτηκε πριν δύο εβδοµάδες σε 15.221 αγρότες.
Κατά τα λοιπά, µια σοβαρή σε ποσό και αριθµό παραγωγών πληρωµή αναµένεται την επόµενη εβδοµάδα σύμφωνα με την
εφημερίδα Agrenda, καθώς µέχρι τις 15 Οκτωβρίου οι αρµόδιοι του υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ καλούνται να διευθετήσουν όλα τα υπόλοιπα από τη βασική ενίσχυση, το πρασίνισµα, τις συνδεδεµένες, τους νεαρούς γεωργούς και µέτρα στήριξης της αγοράς (επιχειρησιακά προγράµµατα και ΟΕΦ) του 2015. Σε αντίθετη περίπτωση, σύµφωνα µε τον κοινοτικό κανονισµό, τα αντίστοιχα ποσά χάνονται, αφού δεν επιτρέπεται να µεταφερθούν το επόµενο έτος.

Σηµειωτέον ότι µικροποσά πιστώνονται σχεδόν καθηµερινά, σύµφωνα µε τον ΟΠΕΚΕΠΕ και αφορούν κυρίως ανειληµµένες υποχρεώσεις από παλιά προγράµµατα, µεταξύ των οποίων βιολογική κτηνοτροφία, σπάνιες φυλές, δασώσεις, Σχέδια Βελτίωσης και µέτρα αγοράς.

Ωστόσο, για να γίνουν οι σχετικές πληρωµές στους παραγωγούς θα πρέπει να προηγηθεί η διαδικασία των συµψηφισµών µε οφειλές των αγροτών προς τα ταµεία και το δηµόσιο. Το πρόβληµα, που φαίνεται να αντιµετωπίζουν τώρα οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονοµικών εντοπίζεται στη δυσκολία ταυτοποίησης των οφειλόµενων ποσών των αγροτών στον ΟΓΑ, διαδικασία που ενδέχεται να χρειαστεί αρκετό ακόµα χρόνο.

Αναφορικά µε το τσεκ του 2017, όπως επανέλαβε και ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Αποστολάκης, στο Ράδιο Κρήτη, την περασµένη Τετάρτη, «τέλη Οκτωβρίου –πιθανότατα στις 27 του µήνα- θα πιστωθεί το 70% της βασικής ενίσχυσης του 2017 και περί τα µέσα ∆εκεµβρίου µέχρι τέλος του 2016 το υπόλοιπο της βασικής, δηλαδή το 30% και το «πρασίνισµα», πληρωµές που συνολικά θα φτάσουν στα 2 δισ. ευρώ».

 Το Νοέµβριο οι ενστάσεις για την εξισωτική 2015

«Περιµένουµε την απόφαση µεταφοράς των χρηµάτων και σε λίγες µέρες θα πιστωθούν τα σχεδόν 9 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς για τα υπόλοιπα της εξισωτικής του 2014. Έχει, ήδη, υπολογιστεί τί αντιστοιχεί στον κάθε δικαιούχο παραγωγό, είναι ένα συνολικό ποσό γύρω στα 9 εκατ. ευρώ και απλώς περιµένουµε να γίνει η µεταφορά του ΣΑΕ. Είναι τεχνικό το θέµα, για να πάνε τα χρήµατα στους λογαριασµούς τους».

Αυτό υποστήριξε αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Κέντρος, πριν λίγες µέρες από την εκδήλωση του συνδέσµου των γεωπόνων στα Ιωάννινα, επιχειρώντας να βάλει τέλος στην αγωνία των αγροτών, που είδαν την υποµονή τους να δοκιµάζεται, όλο το προηγούµενο διάστηµα, καθώς το θέµα εκκρεµεί επί µακρόν και παρόµοιες δεσµεύσεις, από την ηγεσία του υπουργείου δεν τηρήθηκαν. Ο ίδιος, µάλιστα, απέδωσε τη µη πληρωµή του ποσού το Σεπτέµβριο, όπως είχε προαναγγελθεί, σε διοικητικές διαδικασίες που «τρενάρισαν τον προγραµµατισµό».

Σχετικά µε την εξισωτική του 2015 οι πληρωµές στους δικαιούχους πρόκειται να γίνουν εντός του Νοεµβρίου, είπε από τα Γιάννενα και εξήγησε ότι «είχαµε ενστάσεις τον Αύγουστο, οπότε θα πάµε σε επανυπολογισµό και πληρωµή µέσα στο Νοέµβριο».

 Κόλλησε στον ΟΓΑ η επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο

Τεχνικό θέµα φαίνεται να «δείχνουν» στελέχη του υπουργείου Οικονοµικών και όσον αφορά το ζήτηµα της πληρωµής της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο. Και σ’ αυτή την περίπτωση, υπεγράφησαν οι σχετικές αποφάσεις για τα χρήµατα που αφορούν τα χρωστούµενα από τα έτη 2013 και 2014 (επιστροφές ΕΦΚ και ΦΠΑ µαζί ανέρχονται στα 150 εκατ. ευρώ για τα δύο έτη), όπως ανακοίνωσε και ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου πριν µία εβδοµάδα από τη Λαµία.