powered by Agones.gr - livescore

Σάββατο

Χειροτονία του νέου Ηγουμένου της Μονής Αγίου Παντελεήμονα (Ρώσικο) Αγίου Ορους (ΦΩΤΟ)

Παρουσία περίπου 500 προσκυνητών τελέστηκε χθες στην Ι.Μ. Αγίου Παντελεήμονος Αγίου Ορους η Χειροτονία του νέου Ηγουμένου γερ. Ευλόγιου σε Πρεσβύτερο.
Δημοσιογράφος σε ευρείας κυκλοφορίας αθηναϊκή εφημερίδα έσπευσε, με αφορμή την εκλογή Ηγουμένου στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονα Αγίου Ορους, να προαναγγείλει το τέλος της εποχής των Ρώσων σε αυτήν, προεξοφλώντας και το εκλογικό αποτέλεσμα υπέρ ενός συγκεκριμένου Ιερομονάχου.

Περίμενε με τον τρόπο αυτό να σβήσει παράδοση εκατοντάδων ετών παρουσίας μοναχών ρωσικής καταγωγής στον Άθωνα, από την εποχή του αγίου Αντωνίου του Εσφιγμενίτη.

Έτσι οι εφετινοί εορτασμοί θα ήταν η ταφόπλακα αυτής της ρωσικής παρουσίας, όπως κάποτε το 1963 πολλές Κασσάνδρες, με αφορμή την χιλιετηρίδα του Αγίου Όρους, προέβλεπαν το τέλος της Αθωνικής Πολιτείας, λέγοντας ότι τελούν την κηδεία της.

Όμως και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι άλλες είναι οι βουλές των ανθρώπων και άλλες της ουράνιας Εφόρου του Αγίου Όρους.
Έτσι και ο αρθρογράφος λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο, δηλαδή την Αδελφότητα της Μονής.

Ο νέος Ηγούμενος προέρχεται από το Τσελιαμπίσκ της Σιβηρίας, μία περιοχή μεταξύ Ορενμπούργκ και Τιουμέν και είναι ένα από τα παλαιότερα στελέχη της Αδελφότητας της Μονής.

Ας σημειωθεί ότι σε ένα αγιορείτικο μοναστήρι δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο οι μοναχοί, όχι οι δόκιμοι. Όμως και από τους μοναχούς δεν έχουν δικαίωμα όλοι, αλλά μόνο αυτοί που έχουν συμπληρώσει έναν αριθμό ετών κουράς, ο οποίος ποικίλλει από μονή σε μονή.