powered by Agones.gr - livescore

Κυριακή

Αύριο η δίκη των έξι Ρουμάνωνγια την κλοπή λειψάνων,από τη Μονή Αγίας Αναστασίας

Συνεχίζεται αύριο η δίκη ενώπιον του δευτεροβάθμιου Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων των έξι Ρουμάνων δραστών κλοπής το 2012 ιερών λειψάνων και κειμηλίων από την Ιερά Μονή Αγίας Αναστασίας , την εκκλησία του Αγίου Μηνά και άλλες εκκλησίες.
Η Ιερά Μονή στη δίκη αυτή παρίσταται ως πολιτική αγωγή, ζήτημα που έχει και νομικό ενδιαφέρον, με συνηγόρους του
δύο τελευταίους Προέδρους του ΔΣΘ (Μ. Λαμτζίδης, Νίκος Βαλεργάκης).
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι Επίτιμος Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και το ενδιαφέρον του για την έκβαση της δίκης και για τον εντοπισμό και την επαναφορά των κλοπιμαίων στην «έδρα» τους είναι έντονο όσο και άλλων Εκκλησιών και Πατριαρχείων.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το ιστορικό από το site της μονής  moniagiasanastasias.gr
«Ηταν Κυριακή του Θωμά και ξημέρωνε Δευτέρα. Αγνωστοι μπήκαν στο μοναστήρι της Αγίας Αναστασίας, διέρρηξαν πέντε πόρτες και έσπασαν 15 κλειδαριές. Στις 06.45 ένας ιερέας της μονής αντιλήφθηκε την παραβίαση. Εντρομος διαπίστωσε ότι οι δράστες πήραν την τιμία κάρα της Αγίας και μια λειψανοθήκη που περιείχε το δεξί πόδι της.
Αφαίρεσαν ακόμη δύο λειψανοθήκες που περιείχαν λείψανα της Αγίας Αναστασίας, του Αγίου Μοδέστου και της Αγίας Παρασκευής. Αρπαξαν επίσης έναν σταυρό ευλογίας που βρισκόταν πάνω στην Αγία Τράπεζα και έσπασαν το παγκάρι, παίρνοντας όσα χρήματα περιείχε. Το συγκεκριμένο συμβάν δεν αποτελεί κλοπή αλλά απαγωγή. Τα ιερά λείψανα για εμάς έχουν ζωή, είναι ζωντανά» τονίζει στην «ορθόδοξη Αλήθεια» ο ηγούμενος της μονής, μητροπολίτης Μιλήτου, κ. Απόστολος.
«Από την ημέρα της αρπαγής τους το μοναστήρι βρίσκεται σε βαθύ πένθος. Η απώλεια είναι τεράστια, η θρησκευτική αξία ανεκτίμητη. Παρακαλούμε τους ανθρώπους που τα έκλεψαν να τα επιστρέψουν εδώ όπου ανήκουν» σημειώνει ο ηγούμενος.
Ουδέποτε στα χρονικά της μονής σημειώθηκε κάποια κλοπή και ο ηγούμενος προσπαθεί να προσδιορίσει τα κίνητρα των δραστών. Σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης υπάρχει η τάση πλούσιοι άνθρωποι να αποκτούν ιερά λείψανα Αγίων.
Στους αστυνομικούς λίγες μέρες μετά την κλοπή έφτασε η πληροφορία ότι η αρπαγή τους έγινε κατά παραγγελία του «βασιλιά» των Ρομά της Ρουμανίας, κάτι που δεν εξακριβώθηκε ως σήμερα.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο Μανόλη Λαμτζίδη, που χειρίστηκε την υπόθεση, στη συνέχεια προέκυψαν και άλλα στοιχεία που κάνουν τους αστυνομικούς να πιστεύουν ότι κάποιος πλούσιος Ουκρανός έδωσε εντολή να αρπαγούν τα λείψανα της Αγίας.
Σύμφωνα με τον κ. Απόστολο, οι δράστες είχαν σχέδιο και πριν το υλοποιήσουν, μελέτησαν κάθε λεπτομέρειά του. Μια εβδομάδα πριν από την κλοπή, πατέρες της μονής αντιλήφθηκαν ότι συγκεκριμένοι επισκέπτες περιεργάζονταν ιδιαίτερα τις λειψανοθήκες, ενώ προσποιούνταν ότι προσεύχονται. «Το μοναστήρι δεν είχε κάμερες, τις τοποθετήσαμε έπειτα από το συμβάν» λέει ο ηγούμενος.
Αστυνομικοί της Ασφάλειας Πολυγύρου έσπευσαν στο μοναστήρι και έμειναν έκπληκτοι με τον τρόπο που οι ληστές παραβίασαν τις κλειδαριές. Είχαν κόψει τα λουκέτα σαν να ήταν χάρτινα. Δεν υπήρχε αμφιβολία ότι επρόκειτο για επαγγελματίες.
Η σύλληψη μελών της σπείρας, που, αν και καταδικάστηκαν, δεν λένε λέξη
Αρχές Σεπτεμβρίου του 2012 οι αστυνομικοί κατάφεραν να συλλάβουν ορισμένους από τους δράστες. Οπως προέκυψε, επρόκειτο για μέλη σπείρας Ρουμάνων που έκλεβαν από ναούς της βόρειας Ελλάδας ιερά αντικείμενα και τάματα των πιστών.
Από την έρευνα των αστυνομικών διαπιστώθηκε ότι η σπείρα βρίσκεται πίσω από τουλάχιστον δέκα κλοπές ναών.
Στην εξάρθρωση των ιερόσυλων κλεφτών «συνέδραμε» ο Αγιος Μηνάς, όταν λίγες ημέρες μετά τον Δεκαπενταύγουστο του 2012 οι δράστες μπήκαν στην ομώνυμη εκκλησία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για να κλέψουν ξανά. Ομως, κάμερα παρακολούθησης της εκκλησίας «έπιασε» το αυτοκίνητό τους. Ετσι, οι αστυνομικοί κατάφεραν να εντοπίσουν τη σπείρα.
Διαπιστώθηκε ότι επέλεγαν ως στόχους παλιούς και ιστορικούς ναούς σε όλη τη βόρεια Ελλάδα, έχοντας ως βασικό στόχο ιερά λείψανα και δισκοπότηρα.
Διοχέτευαν τα κλοπιμαία στη Ρουμανία σε παράνομους συλλέκτες με το αζημίωτο και κρατούσαν για τους ίδιους τα τάματα των πιστών και άλλα αντικείμενα αξίας που έκλεβαν από τους ναούς.
«Κανένα από τα άγια λείψανα δεν βρέθηκε στα χέρια τους, αφού είχαν προλάβει να τα διοχετεύσουν σε άγνωστους συλλέκτες. Ξεκινάμε από την αρχή έρευνες με τη βοήθεια της Ιντερπόλ για να τα εντοπίσουμε» έλεγε τότε αξιωματικός της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, που ασχολήθηκε με την εξάρθρωση της σπείρας.
Στα χέρια της Αστυνομίας έπεσαν αρχικά τέσσερις Ρουμάνοι, στη συνέχεια ακόμη ένας και κατόπιν άλλα δύο άτομα, ενώ αναζητούνται τουλάχιστον ακόμη τρία.
Οι δράστες είχαν προσπαθήσει να μπουν και στο μοναστήρι του Αγίου Παΐσιου στη Σουρωτή, είχαν «χτυπήσει» τον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος στην Πολίχνη και στα Λαγκαδίκια, τον Αγιο Νικόλαο στην περιοχή Χαριλάου, καθώς και εκκλησίες στις Σέρρες και στον Βόλο.
Οι δράστες, αν και καταδικάστηκαν σε πολυετή φυλάκιση, δεν αποκαλύπτουν σε ποια πρόσωπα τα παρέδωσαν.
Στο εξωτερικό με λεωφορείο;
Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι οι δράστες έστειλαν τα ιερά λείψανα της Αγίας Αναστασίας στο εξωτερικό με λεωφορείο, το οποίο ξεκίνησε έξω από τα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης.
Από την προανακριτική έρευνα προέκυψε ότι τα έβαζαν μέσα σε δέματα και τα έστελναν απευθείας ή τα συνόδευαν οι ίδιοι.
«Κάθε μέρα προσευχόμαστε και παρακαλούμε τον Θεό να επιστραφούν στο μοναστήρι» τονίζει στην «ορθόδοξη Αλήθεια» ο ηγούμενος και στέλνει μήνυμα σε αυτούς που τα κατέχουν, λέγοντας ότι «μέσω της κλοπής δεν μπορούν να λάβουν την ευλογία της Αγίας. Παρακαλούμε όποιον τα κατέχει να τα επιστρέψει εδώ όπου ανήκουν. Τα λείψανα ανήκουν σε όλους τους πιστούς και δεν αποτελούν μνημειακά εκθέματα» καταλήγει.