powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα

ΑΔΥΝΑΤΕΙ Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΜΟΥ ΝΑ ΤΑ ΑΦΟΜΟΙΩΣΕΙ. #ΣΚΟΥΡΙΕΣ#

Μια ημέρα που είχαν συμβεί πάρα πολλά γεγονότα με τις Σκουριές, ρώτησα τον μακαριστό φίλο μου Τάκη Κάλτσο: «Τι λες Τάκη, για όλα αυτά;» Εκείνος γύρισε και μου είπε: «Όλα αυτά αδυνατεί να τα αφομοιώσει ο εγκέφαλός μου και εν συνεχεία να τα επεξεργασθεί· έχει μπλοκαριστεί». Κι εγώ σήμερα αισθάνομαι ότι βρίσκομαι σε
μια παρόμοια κατάσταση.

Κάλτσος
Ας κάνουμε μια μικρή αναδρομή στην «ασθένειά» μας. Ο πρώτος υπουργός που εξέδωσε μια απόφαση για την επένδυση ήταν ο κ. Λαφαζάνης, ο οποίος και από υπουργός και από τον ΣΥΡΙΖΑ έφυγε και «πήγε στο σπίτι του».
Τον διαδέχθηκε ο κ. Σκουρλέτης, ο οποίος στις 19 Αυγούστου 2015 (δυο ημέρες πριν την ανακοίνωση των εκλογών για τις 20 Σεπτεμβρίου 2015), προέβη στην έκδοση της απόφασης ανάκλησης των από 2-2-2012 εγκρίσεων των τεχνικών μελετών για Σκουριές και Ολυμπιάδα. Έτσι «επιβαλλόταν» ξανά η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ για να μην «ξεψυχήσει» η ελπίδα. Εάν ενθυμείσθε, τότε ο Πωλ Ράϊτ είπε: «σταματάμε τις εργασίες» και ο κ. Σκουρλέτης δημοσίως δήλωσε ότι αυτό είναι εκβιασμός και δεν μπορούμε να διαλεγόμαστε  κάτω από εκβιασμό. Βασική προϋπόθεση, λοιπόν,  είναι να ξαναρχίσουν οι εργασίες (είχαμε κάνει τότε σχετική ανάρτηση).
Η εταιρεία τότε έκανε τη σωστή κίνηση και οδήγησε την απόφαση Σκουρλέτη στο καλύτερο «θεραπευτήριο», στο Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ. Με απόφασή του το ΣτΕ ακύρωσε και «θεράπευσε» την ανάκληση των εγκρίσεων της απόφασης Σκουρλέτη. Οι εργασίες συνεχίστηκαν κανονικά, για να μη βρίσκεται ο κ. Σκουρλέτης κάτω από εκβιασμό, και το ΣτΕ παρέπεμψε την απόφαση Σκουρλέτη για νέα κρίση από τον υπουργό (η υπόθεση αποστέλλετο «από τον Άννα στον Καϊάφα»).
Στις 5 Ιουλίου 2016 ο κ. Σκουρλέτης επέστρεψε πίσω τη μελέτη και διά αποφάσεώς του ακύρωνε το προσάρτημα της μεθόδου μεταλλουργίας flash smelting ως μη εφαρμόσιμης.
Επί αυτής της αποφάσεως η εταιρεία δεν πήγε στο εγνωσμένου κύρους «θεραπευτήριό» της, στο Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ, αλλά προέβη στην υπ’αριθ. πρωτ. ΥΠΕΝ 182906/9.9.2016 αίτηση θεραπείας προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Εν τω μεταξύ ο κ. Σκουρλέτης για να μη σταματούν οι εργασίες και καθυστερεί η καταστροφή, προέβη σε όλες τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις:
α) Εξέδωσε την έγκριση τροποποίησης τεχνικής μελέτης Σκουριών για την μετατόπιση της λεκάνης ιζημάτων του εργοστασίου εμπλουτισμού (εδώ οι εργασίες μπορούν να συνεχίζουν…).
β) Εξέδωσε την άδεια έγκρισης τροποποίησης του εργοστασίου εμπλουτισμού Ολυμπιάδος (και εδώ μπορούν να συνεχίζουν…).
γ) Εξέδωσε άδεια ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων στο φράγμα Κοκκινόλακα (και εδώ μπορούν να συνεχίζουν…).
δ) Από την Δ/νση Δασών Περιφέρειας εκδόθηκε άδεια για αποψίλωση του δάσους Νταμπίζ (130 στρέμματα) στις Σκουριές.
ε) Το ΚΑΣ (Kεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) ελλείψει «Μαντείου Δελφών», αγνοώντας τα μελλούμενα αδυνατεί να αποφασίσει για τα αρχαία των Σκουριών, και εν τω μεταξύ το Υπουργείο Πολιτισμού ετοιμάζει νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση μεγάλων επενδύσεων, όπου στους χώρους τους υπάρχουν αρχαία (για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις…).
στ) Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση διά του κ. Σταθάκη, χωρίς δισταγμό, χωρίς «δημοψήφισμα», ψήφισε υπέρ της διατλαντικής εμπορικής συμφωνίας CETA, που επιβάλλουν οι Καναδοί, ώστε να αποζημιώνονται οι καναδικές εταιρείες με υπέρογκα ποσά και να επιβάλουν στο κράτος μας τις επιδιώξεις τους, επιλύοντας τις διαφορές τους σε ειδικά δικαστήρια. Η έγκριση της CETA σαφώς είναι υπέρ της Εldorado, διότι είναι λύση για να αποφύγει τυχόν αδιέξοδο, και φυσικά μία δικαιολογία για την κυβέρνηση, ώστε να μην μπει πρόσκομμα και κληθεί να πληρώσει υπέρογκες αποζημιώσεις.
Στις 2 Νοεμβρίου 2016 τα ΜΜΕ ενημέρωναν ότι από μέρα σε μέρα θα ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός και γνωστοποιούσαν ότι στις προθέσεις του πρωθυπουργού είναι να φύγει ο κ. Σκουρλέτης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Έτσι στις 2-11-2016 ο κ. Σκουρλέτης μία ημέρα πριν φύγει, πάλι τελευταία στιγμή, εξέδωσε απλά την υπ’αριθ. πρωτ. ΔΜΕΒΟ/Α/Φ.10.ΤΜ.6/182906/3369, η οποία δημοσιεύτηκε στην Διαύγεια και διά της οποίας απλώς και μόνο απορρίπτει την αίτηση θεραπείας της Ελληνικός Χρυσός, χωρίς να προβαίνει στην οφειλόμενη ακύρωση των εγκρίσεων των τεχνικών μελετών Σκουριών, Ολυμπιάδος, Μαντέμ Λάκκου, και φυσικά της καταγγελίας της Σύμβασης και την ακύρωση του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας καθαρά εξ υπαιτιότητός της.
Έγινε ο ανασχηματισμός και ο πρωθυπουργός (ο οποίος το τελευταίο διάστημα αποδεικνύει ότι έχει υποστεί αμνησία σε ό,τι αφορά τον αγώνα των κατοίκων της περιοχής), όρισε στη θέση του Σκουρλέτη, τον κ. Σταθάκη και φυσικά μόνο τυχαίο δεν είναι αυτό. Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι ο κ. Σταθάκης εν έτει 2013, που οι κάτοικοι φυλακιζόντουσαν, που δεχόντουσαν άγρια καταστολή, που διώκοντο κατά εκατοντάδες με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, που μαζί τους διαδήλωναν αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (που εξαφανίστηκαν με την ανάληψη της κυβέρνησης), τότε λοιπόν, ο κ. Σταθάκης ήταν επενδυτής με χαρτοφυλάκιο σε αμοιβαία κεφάλαια της Βlack Rock, η οποία είναι μεγαλομέτοχος της εταιρείας χρυσού Εldorado.
Μάλιστα από το πόθεν έσχες του 2013 που κατέθεσε ο κ. Σταθάκης, φαίνεται να έχει αποκομίσει από την πώληση αμοιβαίων κεφαλαίων της Βlack Rock Global 54.811,84 ευρώ (σύμφωνα με δημοσίευμα του http://www.cnn.gr της 11ης Μαΐου 2016, http://www.cnn.gr/news/politiki/story/31797/pothen-esxes-tsakalotos-stathakis-oi-pleon-eyporoi-ypoyrgoi και του “Επίκαιρα online” της 17ης Δεκεμβρίου 2013, βλ.http://epikaira.gr/article/ependuseis-stis-JP-MORGAN-kai-BLACK-ROCK-exoyn-oi-tsakalotos-stathakis).
Ο κ. Τσίπρας γνώριζε ότι στις 15 Ιανουαρίου 2016, την ώρα που ο Πρέσβης του Καναδά συζητούσε με την κυβέρνηση για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την πρώτη απόφαση Σκουρλέτη, ο κ. Σταθάκης έλεγε στη Βουλή: «ΘΕΛΟΥΜΕ διάλογο και συντεταγμένο πλαίσιο εντός του οποίου ΘΑ ΛΥΘΟΥΝ τα τρία-τέσσερα προβλήματα με την Εldorado». Προφανώς λοιπόν, ο κ. Τσίπρας τον όρισε στη συγκεκριμένη θέση για το «συντεταγμένο πλαίσιο», για τον «διάλογο» και για «να λύσει τα 3-4 προβλήματα».
Όπως προαναφέραμε, ο κ. Σταθάκης είπε «ναι» αμέσως στη CETA που είναι ένα υπερεθνικό πλαίσιο, εκθειάζοντας τη διατλαντική εμπορική συμφωνία που επιβάλλει ο Καναδάς προς υπεράσπιση των καναδικών εταιρειών.
Συνοψίζοντας: Η εταιρεία λαμβάνει εύκολα όλες τις άδειες που χρειάζεται, για να λειτουργεί κανονικά όλα τα μεταλλεία και στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα και στο Μαντέμ Λάκκο. Όποια καταστροφή επικαλούμασταν στο δάσος, στα νερά… τη συντελεί ανενόχλητη. Ανακοινώνει και ότι σύντομα θα ξεκινήσει και την παραγωγή χρυσού στην Ολυμπιάδα.
Επί της αποφάσεως του κ. Σκουρλέτη, είναι σίγουρο ότι η εταιρεία θα προστρέξει πλέον στο καλύτερο «θεραπευτήριο» που έχει δημιουργηθεί, στο Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ, το οποίο μέχρι σήμερα έχει «θεραπεύσει» με θαυματουργικό τρόπο πολλές «ανίατες» ασθένειες της εταιρείας. Εγώ προσωπικά έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ ότι είναι ικανό να θεραπεύσει «πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν» (κατά το Αγιογραφικό ρητό)  της εταιρείας.
Μην ξεχνάμε ότι η εταιρεία παράνομα (παρά τον νόμο 3220/2004), υλοποιεί το επενδυτικό της σχέδιο χωρίς να έχει εγκριθεί, και οι «ανώτατοι» δικαστές του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ, στην απόφασή τους εγκρίνοντας τους περιβαλλοντικούς όρους, ενσυνείδητα απέκρυψαν και διέστρεψαν την αλήθεια που γνώριζαν από το ίδιο το υπόμνημα της Διοικήσεως, και έγραψαν ότι η εταιρεία δήθεν έλαβε την απαιτούμενη από τον Ν.3220/2004 έγκριση του επενδυτικού της σχεδίου. Έτσι «άναψαν το πράσινο φως» για υλοποίηση ενός επενδυτικού σχεδίου που δεν είναι εφαρμόσιμο, διότι δεν είναι εφαρμόσιμη η μέθοδος μεταλλουργίας.
Η εταιρεία συνεχίζει, λαμβάνει όλες τις άδειες που χρειάζεται για τη συνέχιση των εργασιών τώρα, η καταστροφή ολοκληρώνεται. Μάλιστα όλη η βιομηχανική περιοχή της Μ. Παναγίας στη δυτική και βόρεια πλευρά αγοράσθηκε, τα κτήματα μεταξύ Σκουριών και Μ. Παναγίας αγοράσθηκαν (μπορείτε με έρευνα στο υποθηκοφυλακείο Αρναίας να δείτε ποιος τα αγοράζει). Έτσι αποκλείσθηκε το ενδεχόμενο βιομηχανικής ανάπτυξης των κατοίκων, και επιπλέον ήδη ενοικιάζονται και αγοράζονται δεκάδες στρέμματα στην ανατολική πλευρά (στα Τσαΐρια), όπου είχε δυνατότητα αγροτικής ανάπτυξης η Μ. Παναγία, και η Μ. Παναγία περικλείεται και περισφίγγεται.
Και εκείνο που προκύπτει ως συμπέρασμα, είναι η προσπάθεια απενεργοποίησης του κινήματος. Ο Δήμος με δήμαρχο μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και της Νομαρχιακής Επιτροπής Χαλκιδικής ΣΥΡΙΖΑ, θεσμικά έλαβε απόφαση με το Δημοτικό Συμβούλιο, δηλώνοντας «αναρμοδιότητα» για το θέμα της επένδυσης· δεν κάνει ουσιαστικές κινήσεις, αλλά δυστυχώς κινήσεις εντυπώσεων (λ.χ. οργανώνεται με τους αυτόχθονους του Αμαζονίου, ενώ δεν κάνει καμμία κίνηση οργάνωσης με τις επιτροπές αγώνων των κατοίκων).
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εκδίδει όλες τις άδειες, για να συνεχίζει η εταιρεία τις εργασίες της και κάνει ενέργειες που δεν σταματούν την εταιρεία, παρ’ότι γνωρίζει ότιυλοποιείται ένα μη εγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο, παρ’ ότι γνωρίζει ότι η προτεινόμενη μέθοδος μεταλλουργίας δεν είναι εφαρμόσιμη, παρ’ότι γνωρίζει… παρ’ότι γνωρίζει… Εκείνο λοιπόν, που κάνουν συστηματικά, είναι να χορηγούν ενέσεις υπομονής, αναισθητικών, υποσχέσεων και παροχής ελπίδας, που αποσκοπούν στην απενεργοποίηση του κινήματος.
Αυτές είναι δημοσκοπήσεις προ ολίγων ημερών.
dimosk-1-web
dimosk-2-web
dimosk-3-web
και μια προχθεσινή δημοσκόπηση:
alco-dimosk-4-web
Ο κ. Σκουρλέτης ήταν πιο αναγκαίος στο υπουργείο «εκλογών». Η δική μας θεώρηση είναι αυτή και θα χαρούμε να προκύψει ότι η δική μας όραση πάσχει.

Υ.Γ.: Νομίζω ότι δεν είναι πρέπον ως εκ της θέσεώς μου, να μη σχολιάσω την καρατόμηση του υπουργού θρησκευμάτων κ. Φίλη. Ο κ. Φίλης ασχέτως με τα όσα φρονεί και πιστεύει, σωστά ή λανθασμένα, ασχέτως με την ιδεολογία που αγαπά, έχει κάνει ένα μέγα εγκληματικό λάθος. Αυτά που ενδόμυχα λανθασμένα ή όχι πιστεύει, αυτά ειλικρινά λέει και προσπαθεί να προάγει. Φρονώ ότι αυτή η ειλικρίνεια στα πιστεύω της ιδεολογίας που υπηρετεί, τον έκανε να χάσει την καρέκλα του και τη θέση που τον είχε ορίσει ο πρωθυπουργός. Κύριε Φίλη, ο Πρόεδρος του κόμματός σας είναι πολύ σοφός· πιστεύει ακριβώς ό,τι κι εσείς, όμως παρ’όλα αυτά πηγαίνει στα Θεοφάνεια και του δίνει ο Αρχιεπίσκοπος να πετάξει το περιστέρι σε αναπαράσταση της καθόδου του Αγίου Πνεύματος εν είδει περιστεράς, ό,τι επουσιώδες του προτείνει ο Αρχιεπίσκοπος του απαντά νά’ναι ευλογημένο (όπως προχθές στον Άϊ-Στράτη), παρ’ότι άθεος παραμένει στον αγιασμό στην έκθεση Θεσσαλονίκης, κλείνεται στο Πρωτάτο μέσα μόνος του, γνωρίζει πολύ καλά τι θέλει η καρέκλα… Σιγά μη δώσει σημασία στους 53 ή στο τι θέλει η κεντρική επιτροπή του κόμματος που σας επιβράβευσε, βγάζοντάς σας δεύτερο σε ψήφους. Ο Πρόεδρός σας μέσα σε μια νύχτα μετατρέπει το «όχι» του 63% των Ελλήνων σε «ναι», για να μη στενοχωρηθεί ο Σόϊμπλε,  ισχυριζόμενος προς τον λαό ότι κάνει σκληρή διαπραγμάτευση. Σε εσάς ή σε εμάς εδώ στις Σκουριές θα κολλήσει; Γιατί, κ. Φίλη, ήσασταν ειλικρινής; Ο Πρόεδρός σας είχε πει ότι την πρώτη μέρα με έναν νόμο, με ένα άρθρο θα σκίσει το μνημόνιο και ψήφισε το 3ομνημόνιο· είχε πει μην πληρώνετε ΕΝΦΙΑ, μόλις γίνουμε κυβέρνηση αμέσως θα καταρτηθεί και τον εφάρμοσε κανονικότατα. Είπε «όχι» στην πώληση λιμανιών, αεροδρομίων,… δεν ξέρω αν έχει μείνει τίποτα πλέον. Είπε ότι θα δώσει αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, και κόβει τα πάντα. Είπε «όχι» στην κατάσχεση πρώτης κατοικίας και κάθε Τετάρτη στα Ειρηνοδικεία γίνεται το «έλα να δεις». Εδώ σε εμάς στις Σκουριές τα ίδια… κ. Φίλη, να γνωρίζετε ότι την καρέκλα σας τη χάσατε όχι γιατί είπε κάτι ο Αρχιεπίσκοπος, αλλά γιατί δεν είστε ψεύτης, υποκριτής και απατεώνας. Αν ήσασταν τέτοιος, σήμερα θα ήσασταν στη θέση σας, ασχέτως βέβαια με το αν η θέση αυτή είναι σύμφωνη ή όχι με το πνεύμα του Συνταγματικού νομοθέτη, που αναγνωρίζει ανώτερό του τον Τριαδικό Θεό και θεσπίζει το Σύνταγμα ομνύοντας το Άγιο Όνομά Του. Δεν είδατε τι έπαθε η Κωνσταντοπούλου που είπε την αλήθεια για το επαίσχυντο, επονείδιστο και επαχθές χρέος; Μόλις διεκπεραίωσε το έργο της με την Επιτροπή της Βουλής και είπε την αλήθεια, πήγε σπίτι της. Δεν είδατε τι έπαθε ο πρώτος με διαφορά σε ψήφους πολιτικός του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βαρουφάκης που είπε την αλήθεια για το «plan B» που είχε ο κ. Τσίπρας και το μνημονεύει και ο Γάλλος Πρόεδρος στο βιβλίο του; Πήγε σπίτι του κι αυτός. Δεν είδατε… δεν είδατε… δεν είδατε τη σοφή Έφη, το πώς κατάλαβε ότι με την υπουργοποίησή της πρέπει να σβήσει αμέσως όλες τις προεκλογικές της εξαγγελίες και ομιλίες από τη διαδικτυακή προσωπική της σελίδα; Κύριε Φίλη, ασχέτως με το αν διαφωνώ ή όχι με τις θέσεις σας, είμαι μαζί σας και εκτιμώ την ειλικρίνειά σας· το να φρονείς λανθασμένα είναι ανθρώπινο, «ουαί όμως στους υποκριτές» είπε Αυτός, εις Ον ομνύει ο Συνταγματικός νομοθέτης.