powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη

Νέα στοιχεία από τον Κ. Σισμανίδη για την ανασκαφή των Σταγείρων

Νέα στοιχεία που ισχυροποιούν ακόμη περισσότερο την άποψη ότι το αψιδωτό οικοδόμημα της ανασκαφής των Σταγείρων είναι ο τάφος-ηρώον του Αριστοτέλη παρουσίασε χθες κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην αίθουσα διαλέξεων της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών ο αρχαιολόγος, Κώστας Σισμανίδης.
Ο ανασκαφέας των αρχαίων Σταγείρων, που προκάλεσε το
παγκόσμιο ενδιαφέρον τον περασμένο Μάιο ανακοινώνοντας σε διεθνές συνέδριο ότι στον αρχαιολογικό χώρο των Σταγείρων εντόπισε τον Τάφο - Ηρώο του Μακεδόνα φιλοσόφου, ήταν ο κεντρικός ομιλητής εκδήλωσης με την οποία ολοκληρώθηκε το Πανελλήνιο Συμπόσιο «Αριστοτέλης: Παιδεία-Πολιτισμός-Πολιτική» που διοργάνωσαν η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Χαλκιδικής.

«Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι αυτός είναι ο τάφος του Αριστοτέλη. Πρέπει όμως πρόσθεσε να κρατάμε την δεοντολογία. Λέμε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις γιατί δεν υπάρχει επιγραφή. Αλλά σ αυτούς τους τάφους όπως και στον τάφο του Φιλίππου δεν υπάρχουν ποτέ επιγραφές”, τόνισε ο κ Σισμανίδης.

Ο ίδιος πάντως επισήμανε πως: ”στους Μακεδονικούς τάφους που είναι και υπόγειοι δεν μπαίνουν επιγραφές αλλά και αν ήταν υπέργειος, στον τάφο του Φιλίππου όπως και στον τάφο του Αριστοτέλη δεν θα έμπαινε επιγραφή γιατί όλοι γνωρίζανε ότι εκεί είναι ο τάφος του Φιλίππου εκεί είναι ο τάφος του Αριστοτέλη. Επιγραφές έμπαιναν μόνο στους τάφους των κοινών θνητών».

Ο κ. Σισμανίδης όπως γνωστοποίησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, έχει εισηγηθεί στην αρμόδια εφορία αρχαιοτήτων στο πλαίσιο της μελλοντικής αποκατάστασης του κτίσματος να γίνει αρχιτεκτονική μελέτη και με την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου να επιτραπεί το λύσιμο των τοιχοδομών του αψιδωτού οικοδομήματος για να αποκαλυφθούν οι διακρινόμενες μαρμάρινες στήλες που θα φωτίζουν την υπόθεση.


Ο αρχαιολόγος στην ομιλία του παρουσίασε πλήθος ευρημάτων (μικροαντικείμενα, νομίσματα, κεραμίδια, θραύσματα αγγείων κα) που καταδεικνύουν ότι το αψιδωτό οικοδόμημα χτίστηκε την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Όπως ανακοίνωσε ο αρχαιολόγος σύντομα και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το έτος Αριστοτέλη, θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη (με την ευκαιρία της έκθεσης του στο Αρχαιολογικό Μουσείο) το μαρμάρινο υπέρθυρο μήκους 2,5 μέτρων με μια εξαιρετική παράσταση ιωνικής τέχνης δύο άγριων ζώων, ενός λέοντα κι ενός κάπρου(=ιερό ζώο και σύμβολο της πόλης των αρχαίων Σταγείρων) που εντοπίστηκε κατά τις ανασκαφές στο σύμπλεγμα του αψιδωτού κτίσματος.  
ΑΠΕ-ΜΠΕ Μακεδονίας Θράκης