powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη

Ακύρωση ΕΝΦΙΑ και σε άλλες περιοχές; – Ο ρόλος των δήμων

Το σκεπτικό του ΣτΕ για τον αντισυνταγματικό τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ σε 4 περιοχές δύναται να  εφαρμοστεί στο σύνολο του υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ και να συμπεριλάβει και άλλες περιοχές.Πολλοί αναρωτιούνται για το εάν οι δήμοι μπορούν να κινήσουν
αντίστοιχες διαδικασίες υπερ των πολιτών. Όπως διευκρινίζουν ωστόσο δικαστικές πηγές, η προσφυγή στο ΣτΕ αφορά στους υπόχρεους. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ΣτΕ υπάρχουν εκκρεμείς προσφυγές από δήμους για δικά τους ακίνητα. Επίσης, όπως σημειώνεται, οι χρόνοι είναι εξαιρετικά περιορισμένοι για τέτοιες κινήσεις και όποιες διαδικασίες κινηθούν, θα πρέπει να γίνουν για τον ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους.
Να σημειωθεί, πως σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, οι αποφάσεις του ΣτΕ δεν σημαίνουν ότι πρέπει να επιστραφεί ο ΕΝΦΙΑ του 2016 στους ιδιοκτήτες ακινήτων των 4 αυτών περιοχών και αυτό γιατί κρίθηκε ότι δεν μπορεί  ένα μήνα πριν την εκπνοή του 2016 να τροποποιηθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.  Πάντως, πρέπει  μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2016 να έχουν προσδιοριστεί οι  νέες αντικειμενικές αξίες στις 4 αυτές περιοχές προκειμένου να καθοριστεί -σύμφωνα με αυτές  και όπως προβλέπει το ΣτΕ- ο ΕΝΦΙΑ για το 2017.