powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη

Πρόσκληση στους ελαιοπαραγωγούς Δήμου Νέας Προποντίδας για συμμετοχή σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

O Δήμος Νέας Προποντίδας, μέλος του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ) ΕΥΞΕΙΝΗ ΠΟΛΗ, συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα INTERREG MED με το έργο “ARISTOIL” που έχει ως στόχο την "Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου του ελαιολάδου μέσω της ανάπτυξης και εφαρμογής καινοτόμων
μεθόδων παραγωγής και  ελέγχου ποιότητας σχετικά με τις ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες του"
Με την συμμετοχή μας θέλουμε να στηρίξουμε τους ελαιοκαλλιεργητές μας,  αναδεικνύοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου μας. Ο ΕΟΕΣ ΕΥΞΕΙΝΗ ΠΟΛΗ και η ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ του Παν. Αθηνών θα συνεργαστούν μαζί μας για ενημέρωση των αγροτών μας, τον έλεγχο των ποιοτικών – υγειοπροστατευτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου και την εκπαίδευση τους στην ποιοτική παραγωγή. Θέλουμε να αναδείξουμε ότι η περιοχή μας, διαθέτει ένα από τα καλύτερα ελαιόλαδα της Μεσογείου.
Καλούμε τους ελαιοπαραγωγούς που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, να επικοινωνήσουν με τη Δ/νση Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής του Δήμου, υπεύθυνος κ. Παπαστεργίου Αστέριος.

Ο Δήμαρχος                                                            

Εμμανουήλ Καρράς   



ARISTOIL: "Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου του ελαιολάδου μέσω της ανάπτυξης και εφαρμογής καινοτόμων μεθόδων παραγωγής και ελέγχου ποιότητας σχετικά με τις ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες του"
Η γεωγραφική ζώνη της Μεσογείου αποτελεί την κύρια περιοχή παραγωγής ελαιολάδου παγκοσμίως. Το 95% της παγκόσμιας παραγωγής προέρχεται από τη Μεσόγειο, όπου η Ελλάδα έχει δεσπόζουσα θέση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου να παράγει το 65% της εθνικής παραγωγής, Επίσης βασικές ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Μεσογείου είναι η Ιταλία και κυρίως οι περιφέρειες της Σικελίας, Καλαβρίας και Πούλιας και η Ισπανία με βασική ελαιοπαραγωγική Περιφέρεια την Ανδαλουσία. Η Ισπανία αποτελεί την μεγαλύτερη χώρα ελαιοκαλλιέργειας παγκοσμίως. 
Η κύρια και κοινή πρόκληση για όλες τις συμμετέχουσες στο πρόγραμμα χώρες είναι πως η μέση τιμή του ελαιολάδου είναι χαμηλή σε σχέση με το κόστος παραγωγής και επίσης υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός με τις μη-Μεσογειακές ελαιοπαραγωγικές χώρες. Οι παραγωγοί της Μεσογείου πιέζονται είτε να μειώσουν το κόστος παραγωγής, είτε να αυξήσουν την αξία ή τη ζήτηση του ελαιολάδου στη διεθνή αγορά για να διατηρήσουν την βιωσιμότητα των ελαιοκαλλιεργειών και της ελαιοπαραγωγής.
Ο κύριος στόχος του ARISTOIL είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου του ελαιολάδου στη Μεσόγειο μέσα από την ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων παραγωγής και ελέγχου ποιότητας οι οποίες οδηγούν σε παραγωγή ελαιολάδου με ενισχυμένες προστατευτικές ιδιότητες υγείας (σύμφωνα με τον κανονισμό 432/2012 της ΕΕ).
 Η ανάπτυξη α) ενός "cluster" Μεσογειακών ελαιοπαραγωγών και επιχειρήσεων σε συνδυασμό με την β) εξειδικευμένη εκπαίδευση για την ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων ανίχνευσης φαινολικών συστατικών στο ελαιόλαδο, καθώς και γ) την υποστήριξη των ελαιοπαραγωγών μέσω ειδικών πιστοποιητικών προϊόντων, αποτελούν το μείγμα αυτό που θα οδηγήσει επιτυχώς στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος.
Επικεφαλής Εταίρος
LP. ΕΟΕΣ Εύξεινη Πόλη, Ελλάδα/ Αττική
Εταίροι του Προγράμματος
PP1. Euro Mediterranean Center for the Sustainable Development, Italy/Sicilia
PP2. Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ελλάδα/ Aττική
PP3. Larnaca-Famagusta District Development Agency, Cyprus
PP4. Aristoleo - Cyprus
PP5. University of Split- Croatia /Jadranska
PP6. University of Cordoba- Spain/ Andalusia
PP7. Free Municipal Consortium of Ragusa, Italy/ Sicilia
PP8. Region of Peloponnese, Greece/Peloponnese
PP9. Kostelenos George Nurseries, Greece/ Attica (Associate Partner)
PP10. Oleocanthal Andalusian Society, Spain/ Andalusia
PP11. Puglia Region, Italy/ Puglia (Associate Partner)
PP12. Institute for Andriatic Crops and Karst Reclamation, Croatia /Jadranska (Associate Partner)
PP13. Association of Olive Growers Vela Luka, Croatia /Jadranska (Associate Partner)
PP14. Carcabuey Health Ventures, Spain/Andalusia (Associate Partner)
PP15. Panhellenic Union of Olive Mills, Greece/ Central Macedonia (Associate Partner)
PP16. American Farm School Post-Secondary Educational and Training Association, Greece/ Central Macedonia (Associate Partner)
Το έργο εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας Interreg Med και συγχρηματοδοτείται κατά 85% από το ΕΤΠΑ και 15% από Εθνικούς Πόρους.     
            
fb Aristoil