powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη

Ειδική επιτροπή για τους των δασικούς χάρτες απο το συμβούλιο Κεν.Μακεδονίας. Δηλώσεις του Π.Σ. κ. Τζηρίτη.

Τη σύσταση ειδικής επιτροπής που θα ασχοληθεί με το θέμα των δασικών χαρτών, σε συνεργασία με το αγροτοσυνεταιριστικό κίνημα, τους παραγωγικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση, αποφάσισε το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας.
Όπως εξήγησε στη σημερινή συνεδρίαση ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Τζηρίτης, μέχρι το τέλος του 2016
αναμένεται να αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες που συντάχθηκαν στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με βάση την αεροφωτογραφία του 1945 για τον χαρακτηρισμό και τη χρήση γης μιας έκτασης.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η αεροφωτογραφία του ’45 έδειχνε το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας δασοκαλυμμένο, επειδή έμεινε για χρόνια ακαλλιέργητο λόγω πολέμου. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η εν λόγω φωτογραφία κατέγραφε τη δασοκάλυψη στο 65% της επικράτειας, ενώ πρόσφατες φωτογραφίες δείχνουν δασοκάλυψη 25% περίπου. «Αν ισχύσει η αεροφωτογραφία, τότε το μεγαλύτερο μέρος της καλλιεργήσιμης γης θα σταματήσει να καλλιεργείται με ολέθρια αποτελέσματα για την εθνική μας οικονομία και την κοινωνική συνοχή» τόνισε και διευκρίνισε ότι για να προληφθεί η αναμενόμενη κοινωνική αντίδραση, η πολιτεία ψήφισε νόμους που προβλέπουν την καλλιέργεια εκτάσεων έναντι τιμήματος για τους καλλιεργητές, οι οποίοι όμως επειδή ήταν πολύ υψηλό, δεν ανταποκρίθηκαν στις διαδικασίες.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τζηρίτης επισήμανε, ότι δεν μπορεί μεν να ανασταλεί η ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών, εφόσον αυτό επιτάσσει ο νόμος 4389/2016 με καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης της διαδικασίας τον Αύγουστο του 2018, ωστόσο «μπορεί να απλουστευτεί η διαδικασία εξαγοράς και να οριστεί ελάχιστο συμβολικό τίμημα, μαχητό για τους καλλιεργητές και να κλείσει γρήγορα και ουσιαστικά αυτή η πληγή».

ΑΠΕ-ΜΠΕ Μακεδονία Θρακη