powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή

Σήμερα οι οριστικές αποφάσεις της συντονιστικής επιτροπής αγροτών Κεντρικής Μακεδονίας

Στη Χαλκιδική συνεχίζεται η συγκέντρωση τρακτέρ στους Μύλους Ευγενίου στην Τρίγλια και απόφασή τους είναι να κινηθούν με βάση τις αποφάσεις που θα ληφθούν στη συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας.
Ανοικτό το ενδεχόμενο να κινηθούν ακόμη και αιφνιδιαστικά προς το μεθοριακό σταθμό Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αφήνουν οι αγρότες των Σερρών, που χθες Πέμπτη, για
δεύτερη ημέρα επιχείρησαν να κατευθυνθούν στο τελωνείο, αλλά παρεμποδίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται
στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα. "Έχουμε εναλλακτικά σχέδια και θα φτάσουμε στο τελωνείο του Προμαχώνα", διεμήνυσαν μέλη της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου του Προμαχώνα.
Υπενθυμίζεται, ότι στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου έξω από τον Λευκώνα, βρίσκονται παρατεταγμένα περισσότερα απο 100 τρακτέρ, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις αγροτών στο ΑΠΕ - ΜΠΕ πολλά είναι αυτά που δεν κατόρθωσαν να φτάσουν στο σημείο, είτε επειδή δεν έπαιρναν μπροστά λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας, είτε γιατί εμποδίζεται η προσέλευσή τους από αστυνομικές δυνάμεις.

Σήμερα οι οριστικές αποφάσεις της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας

Σε γραμμή εκκίνησης έθεσαν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες στην Κεντρική Μακεδονία και σήμερα το απόγευμα στην προγραμματισμένη τους σύσκεψη στο Πολύκαστρο του νομού Κιλκίς αναμένεται να δώσουν το τελικό σύνθημα για το στήσιμο των μπλόκων τους. Πληροφορίες κάνουν λόγο για ενδεχόμενο κλείσιμο του τελωνείου των Ευζώνων, στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, και ένα ισχυρό μπλόκο στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Σε ετοιμότητα -και πιο άρτια συντονισμένοι- φαίνεται ότι είναι οι αγρότες σε περιοχές των Χαλκιδικής, Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας και Χαλκηδόνας, ενώ ακολουθούν Μάλγαρα, Χαλάστρα, Κιλκίς, Λαγκαδάς και Δερβένι.

Από 30/1 στήνονται μπλόκα στη Δυτική Μακεδονία

Για δυναμικές κινητοποιήσεις ετοιμάζονται οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη Δυτική Μακεδονία και τα μπλόκα θα στηθούν τη Δευτέρα 30/1, αφού πρώτα οριστούν τα ακριβή σημεία στην ευρεία σύσκεψη που θα γίνει το προσεχές Σάββατο στις 19:30, όπως είπε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του νομού, Δημήτρης Μόσχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην προχθεσινή τους συνέλευση, αποφάσισαν να στήσουν το μπλόκο τους, τη Δευτέρα 30/1 στις 12 το μεσημέρι, στο 'Αργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στο δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία.

Κλειστή στο ρεύμα προς Αθήνα η εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης στη Νίκαια για όσο διαρκούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις

Κλειστή επ' αόριστον και μέχρι να λυθούν τα αγροτικά μπλόκα, θα παραμένει η εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης στο ύψος της Νίκαιας και με κατεύθυνση προς την Αθήνα.

Να σημειωθεί, πως στο σημείο βρίσκονται από το μεσημέρι της Πέμπτης τρακτέρ και αγρότες από τη Λάρισα, τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα, οι οποίοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις μετά το κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων.Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, η κυκλοφορία όλων των οχημάτων διεξάγεται από παρακαμπτήριες οδούς.


Τονίζεται ότι το Σάββατο 28/1, λίγο μετά τις 11 το πρωί, πρόκειται να στηθεί το μπλόκο στα διόδια Μαλγάρων, ενώ το ακριβές χρονοδιάγραμμα κινητοποίησης θα καθοριστεί σε γενική συνέλευση που θα γίνει την ίδια ημέρα, αφού πρώτα παραταχθούν τα τρακτέρ, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Κώστας Ανεστίδης, αγρότης και μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Β΄ Χαλάστρας, Αχιλλέας Καμπούρης, που πέρυσι ηγείτο του μπλόκου στα Μάλγαρα και συμμετέχει και φέτος ως ένας εκ των δύο επικεφαλής, ενώ είναι και μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, διευκρίνισε ότι «πέραν των όσων ήδη γνωστοποιήθηκαν, το μπλόκο των Μαλγάρων θα συμμετέχει σήμερα στη σύσκεψη στο Πολύκαστρο». Πρόσθεσε δε: «Μπορεί μεν να στήνεται το μπλόκο στα διόδια Μαλγάρων, αλλά δεν αποκλείεται πέραν της όποιας χιλιομετρικής απόστασης μας χωρίζει απο ένα άλλο, να μεταβούν δυνάμεις σε αυτό, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο».

Στη γενική τους συνέλευση στην Πέλλα, οι συμμετέχοντες αποφάσισαν ομόφωνα συντεταγμένα να ακολουθήσουν τις αποφάσεις της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ στο Κιλκίς, όπου έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα απο 60 τρακτέρ έξω απο το κτίριο της αντιπεριφέρειας, φαίνεται σε ότι σε πρώτη φάση θα στηθεί το γνωστό μπλόκο στην είσοδο της πόλης και σε δεύτερο χρόνο αναμένεται να μεταβούν σε άλλο σημείο.

Από την πλευρά τους οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της ανατολικής Θεσσαλονίκης, γνωστοί ως «το μπλόκο στα πράσινα φανάρια» (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο Μακεδονία), έχουν προγραμματίσει νέα συνάντηση την προσεχή Κυριακή στις 18.00.

Στη Χαλκιδική συνεχίζεται η συγκέντρωση τρακτέρ στους Μύλους Ευγενίου στην Τρίγλια και απόφασή τους είναι να κινηθούν με βάση τις αποφάσεις που θα ληφθούν στη συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα τρακτέρ τους έχουν παρατάξει στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της ευρύτερης περιοχής -που βρίσκεται στην Εγνατία οδό, στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας και δεν εμποδίζουν τη διέλευση των οχημάτων.

Επισημαίνεται ότι οι συντασσόμενοι με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, αναμένεται να μαζευτούν ξανά πιθανόν το τρέχον Σαββατοκύριακο για να συζητήσουν τα αποτελέσματα των γενικών συνελεύσεων που κάνουν ή θα κάνουν την τρέχουσα εβδομάδα. Αυτό που φαίνεται να προκρίνεται -σύμφωνα με αποτελέσματα γενικών συνελεύσεων σε περιοχές των Σερρών, Παγγαίου και Δράμας και Ελευθερούπολη και περιοχές των Σερρών, όπως Αχινού, Μαυροθάλασσας και Δήμου Νέας Ζίχνης- είναι η διοργάνωση ενός συλλαλητηρίου στη 10η Διεθνή Έκθεση Κτηνοτοροφίας και Πτηνοτροφίας "Ζοοtechnia" που ανοίγει τις πύλες της στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης στις 2/2. Άλλωστε, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «ναι σε δυναμικές κινητοποιήσεις, αλλά χωρίς το κλείσιμο δρόμων».

Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότεροι γεωργοί και κτηνοτρόφοι σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, έχουν αποφασίσει να τηρήσουν στάση αναμονής, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσουν συνάντηση, προκειμένου να σταθμίσουν την κατάσταση και να δουν πώς θα κινηθούν.


Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2017
AΠΕ-ΜΠΕ  Μακεδονίας Θράκης