powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή

Γλυκό... νέκταρ από τη Νικήτη Χαλκιδικής.

Στο μεγαλύτερο μελισσοχώρι της Ευρώπης, τη Νικήτη Χαλκιδικής, 140 μελισσοκόμοι κάτω από τη «στέγη» του τοπικού αγροτικού συνεταιρισμού γράφουν τη δική τους ιστορία επιτυχίας, που φέρει τον τίτλο «Σίθων».
Καθένας από τους μελισσοκόμους της Νικήτης διαθέτει μεγάλες μελισσοκομικές μονάδες - 500 έως 1.600 κυψέλες, που
μεταφέρουν σε όλη την Ελλάδα. Παλιότερα οι μετακινήσεις των μελισσιών γίνονταν μέσα στη Χαλκιδική.
Πλέον ξεκινούν τη μελισσοκομική τους χρονιά τον Νοέμβριο από την Πελοπόννησο ή την Κεντρική Ελλάδα και την άνοιξη επιστρέφουν στη Μακεδονία.
Ο συνεταιρισμός στα 4.000 τ.μ. των εγκαταστάσεών του παράγει μια μεγάλη ποικιλία τύπων μελιού, κυρίως ανθόμελο και πευκόμελο, που ξεπερνά τους 1.000 τόνους, ισοδυναμώντας με το 10% περίπου της ετήσιας ελληνικής παραγωγής μελιού.
«Ο μελισσοκόμος είναι επάγγελμα με μεγάλες απαιτήσεις» επισημαίνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Νικήτης Χαλκιδικής, Αχιλλέας Παπαστεργίου.
Τα δύο «εργαλεία» για να γίνεις μελισσοκόμος
«Την τελευταία τριετία μειώθηκε η παραγωγή ακόμα και σε ποσοστό 60-70%. Οι άσχημες κλιματολογικές συνθήκες σε συνδυασμό με την απώλεια ζωικού κεφαλαίου -απόρροια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των φυτοφαρμάκων- περιόρισαν την καρποφορία.
Ο συνεταιρισμός, ένας από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη, ιδρύθηκε το 1952, αλλά εδώ και χρόνια έχει υιοθετήσει μια πολιτική καθετοποίησης.

«Η σπάνια μελισσοτροφική χλωρίδα, συνδυασμένη με το κατάλληλο κλίμα, είναι ο ένας βασικός λόγος που το μέλι ?Σίθων? βρίσκεται μεταξύ των καλύτερων μελιών της Ελλάδας και της Ευρώπης», αναφέρει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Αχιλλέας Παπαστεργίου. Ο άλλος λόγος είναι «οι σύγχρονες υποδομές, η τεχνογνωσία και η παράδοση στο μέλι».
Στα μέσα της δεκαετίας του ‘80, ο συνεταιρισμός κάνει ένα βήμα μπροστά, κατασκευάζοντας το δικό του συσκευαστήριο μελιού. Το 1987 το μέλι «Σίθων» ξεκινά την τυποποίησή του, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή.
Η τυποποίηση του μελιού ελέγχεται αποκλειστικά από τον συνεταιρισμό και το μέλι εξετάζεται συστηματικά από το οργανωμένο εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου που διαθέτουν.
14 προϊόντα
Τα προϊόντα του συνεταιρισμού είναι: Πευκόμελο Σίθων, Ανθόμελο Σίθων, Μέλι Ελάτης Σίθων, Μέλι Καστανιάς Σίθων, Δασόμελο Σίθων, Θυμαρίσιο μέλι Σίθων, Μέλι Πορτοκαλιάς Σίθων, Μέλι Σουσούρας Σίθων, Μέλι κασετίνα Σίθων, Μέλι HORECA Σίθων, Βασιλικός Πολτός, γύρη, πρόπολη και κερί.
Προ δύο ετών, οι μελισσοκόμοι του Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Νικήτης Χαλκιδικής επέλεξαν το πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας της Τράπεζας Πειραιώς, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ρευστότητας και να μην ανασταλούν τα επενδυτικά τους σχέδια, που αφορούν στη λειτουργία καταστημάτων πώλησης των προϊόντων τους.
«Το πρόγραμμα εξασφαλίζει ρευστότητα και άμεση πληρωμή για τον παραγωγό, ο οποίος πληρώνεται εντός μηνός. Με την ειδική κάρτα προμηθεύεται και τα εφόδιά του» επισημαίνει ο διευθυντής του συνεταιρισμού, Γιάννης Καραδήμος, για τον οποίο η τριγωνική σχέση μεταξύ παραγωγού, συνεταιρισμού και τράπεζας είναι «φαινόμενο υγείας».Το μέλι ξεχωρίζει για τις μοναδικές διατροφικές και θεραπευτικές ιδιότητες του. Το 70-80% του μελιού είναι σάκχαρα, κυρίως γλυκόζη και φρουκτόζη. Από τις θρεπτικές ουσίες που περιέχει έχουν αναγνωριστεί 180. Περιέχει νερό σε ποσοστό 16%, 18 οργανικά οξέα, πρωτεΐνες και αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία -όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο κ.ά.- ένζυμα, συμπλέγματα πρωτεϊνών, βιταμίνες, φυσικές αρωματικές ουσίες κ.ά.
Η Ελλάδα, μια χώρα με πλούσια πανίδα, προσφέρεται για την παραγωγή μελιού. Αλλωστε έχει την πιο πυκνοκατοικημένη μελισσοκομία μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με 1,6 εκατομμύρια μελίσσια, σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ.
Το νέκταρ των μελισσών το συλλέγουν οι μελισσοκόμοι. Και υπ’ αριθμόν ένας παράγοντας για την παραγωγή του καλύτερου μελιού είναι οι ιδιαίτερες σχέσεις που έχουν οι μελισσοκόμοι με τα μελίσσια τους.
Στην Ελλάδα υπάρχουν 19.000 μελισσοκόμοι, οι οποίοι ταξιδεύουν ανά τη χώρα «κυνηγώντας» τις διαδοχικές ανθοφορίες των λουλουδιών - πλην του χειμώνα, λόγω καιρικών συνθηκών, που τους προσφέρουν έτοιμη τροφή, καθώς οι μέλισσες αδυνατούν να πετάξουν.
Κάθε χρόνο παράγονται κατά μέσο όρο 15.000 τόνοι μελιού εκτός από τα 600 κιλά βασιλικού πολτού από τις περίπου 2.500 μελισσοκομικές μονάδες.
Η κατά κεφαλή κατανάλωση στη χώρα μας είναι από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως, με 1.300 γραμμάρια ετησίως, όταν στις ΗΠΑ είναι μόλις 400 γραμμάρια.
ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ