powered by Agones.gr - livescore

Σάββατο

Αυστραλία: Ανοίγουν τα σχολεία, αδειάζουν τα πορτοφόλια.

Γιάννης Βελεγρίνης:
 «Αποταμιεύστε από την ώρα που γεννιέται το παιδί σας
αν θέλετε να το στείλετε σε ιδιωτικό σχολείο»
13/01/17 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΥΓΕΝΙΑ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ neoskosmos.com
Η Αυστραλία είναι η δεύτερη ακριβότερη χώρα του κόσμου όσον αφορά το κόστος των σχολικών βιβλίων ενώ δίδακτρα και άλλα έξοδα οδηγούν πολλούς γονείς σε απόγνωση.
Πάνω από τις μισές οικογένειες της χώρας θα στείλουν φέτος τα παιδιά τους στα σχολεία με μεταχειρισμένα ρούχα και βιβλία, ενώ το 1/3 των γονιών που
έχουν παιδιά σχολικής ηλικίας δηλώνει ότι προκειμένου να αντεπεξέλθει στο υπερβολικό κόστος φοίτησής τους θα αναγκαστεί να περικόψει άλλες δαπάνες.
Και παρά το γεγονός ότι όσοι έχουν παιδιά σχολικής ηλικίας γνωρίζουν ότι κάθε χρόνο τέτοια εποχή είναι αναγκασμένοι να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη, νέα στοιχεία που ήρθαν στην δημοσιότητα, αποκαλύπτουν ότι φέτος θα πρέπει να το βάλουν ακόμα πιο βαθιά.
Όπως ανακοίνωσε χαρακτηριστικά ο Εμπορικός Σύλλογος Αυστραλίας, το κόστος των σχολικών βιβλίων έφτασε στα ύψη και η Αυστραλία είναι πλέον η δεύτερη ακριβότερη χώρα του κόσμου όσον αφορά το πιο απαραίτητο εκπαιδευτικό εργαλείο για την μόρφωση των παιδιών και εγγονιών μας.
Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός διευθυντής του Εμπορικού Συλλόγου της χώρας Russell Zimmerman, χαρακτήρισε το κόστος των σχολικών βιβλίων «φρικιαστικό», προσθέτοντας ότι όλο και περισσότεροι γονείς αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στο να ντύσουν και εξοπλίσουν τα παιδιά τους με τα απαραίτητα για τη νέα σχολική χρονιά.
Και τα «απαραίτητα» εκπαιδευτικά εργαλεία κάθε χρόνο δεν γίνονται μόνο ακριβότερα αλλά και περισσότερα. Ενώ μέχρι πριν λίγα χρόνια, τα πλέον «απαραίτητα» για να πάει ένα παιδί σχολείο ήταν τα βιβλία, η σχολική τσάντα, τα μολύβια και τα τετράδια, τώρα πλέον σ' αυτά προστέθηκε και η τεχνολογία, η οποία είναι και πανάκριβη.

Μεταξύ, δηλαδή, των σχολικών βιβλίων οι γονείς (και αναφερόμαστε σε δημόσια σχολεία) είναι υποχρεωμένοι να αγοράσουν στα παιδιά τους iPad ή ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οι τιμές των οποίων ξεκινούν στην καλύτερη των περιπτώσεων από τα $500. Μάλιστα, μερικά σχολεία ορίζουν όχι μόνο το είδος και την μάρκα του υπολογιστή αλλά και από πού θα τον αγοράσουν, κάτι που συνήθως σημαίνει ότι οι γονείς πληρώνουν ακόμα και το διπλάσιο ποσό (σε σχέση με την τιμή του στην τρέχουσα αγορά) για να εξοπλιστεί το παιδί τους με το συγκεκριμένο γκάτζετ.

Την ίδια στιγμή και οι τιμές των σχολικών στολών, που κατά κοινή ομολογία είναι ακριβότερες από παρόμοια ρούχα αλλά χωρίς το σήμα του σχολείου σε άλλα καταστήματα, αναμένεται φέτος να φτάσουν σε νέα ύψη. Κατά μέσο όρο η τιμή και της σχολικής στολής αυξάνεται γύρω στο $5,3% ετησίως.

Το ποσό που πρέπει να ξοδέψουν οι γονείς για να ντύσουν και να ποδέσουν το παιδί τους φέτος για το σχολείο θα κυμανθεί κατά μέσο όρο και υπολογίζοντας μόνο τα βασικά και απαραίτητα ρούχα, γύρω στα $500.

Πάνω σε όλα αυτά τα έξοδα, οι γονείς θα πρέπει να προσθέσουν και τις «εθελοντικές» εισφορές που ορίζει το κάθε δημόσιο σχολείο, οι οποίες είναι κάθε άλλο παρά εθελοντικές.

Τα ποσά των «εθελοντικών» εισφορών είναι διαφορετικά ανά σχολείο και ανά επίπεδο και ξεκινούν, για τα δημόσια σχολεία, από $100, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν έως και τις $2,000.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έρχεται και η κυβέρνηση, στην προκειμένη περίπτωση της Βικτώριας, η οποία με αφορμή τον μεγάλο αριθμό πνιγμών που αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο, ανακοίνωσε ότι μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να κάνει υποχρεωτικά τα μαθήματα κολύμβησης, χωρίς εντούτοις να αναφέρει ποιος θα καλύψει το κόστος αυτών των μαθημάτων, που μέχρι τώρα ήταν προαιρετικά και καλύπτονταν και πάλι από τους γονείς.

ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΗ Η ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΙΔΝΕΪ ΓΙΑ ΟΣΑ ΠΑΙΔΙΑ ΦΟΙΤΟΥΝ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού Australian Scholaships Group (ASG), του οποίου ηγείται ο ομογενής Γιάννης Βελεγρίνης, το κόστος φοίτησης ενός παιδιού σε δημόσιο σχολείο της Μελβούρνης, είναι ακριβότερο από το κόστος φοίτησης οποιουδήποτε άλλου παιδιού σε δημόσιο σχολείο μεγαλουπόλεων άλλων πολιτειών.

Η έκθεση συντάχθηκε μετά από σχετική έρευνα στην οποία συμμετείχαν 12.500 οικογένειες από κάθε γωνιά της Αυστραλίας.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ κατά μέσο όρο το κόστος φοίτησης ενός παιδιού για τα 12 χρόνια της βασικής του εκπαίδευσης φτάνει τις $66,000, οι γονείς των οποίων τα παιδιά τους φοιτούν σε δημόσια σχολεία της Μελβούρνης κατά το ίδιο χρονικό διάστημα θα πληρώσουν πάνω $75.000 για να τους παράσχουν την βασική εκπαίδευση.

Ο κ. Βελεγρίνης, αναφερόμενος στο πόσο κοστίζει να στείλουν οι γονείς τα παιδιά τους σε ιδιωτικό σχολείο και βάσει της σχετικής έκθεσης του οργανισμού, επισήμανε ότι η ακριβότερη πόλη είναι το Σίδνεϊ ενώ η φθηνότερη η Βρισβάνη.

Και αν σήμερα εσείς ή τα παιδιά σας νοιώθουν τυχεροί που λόγω της προσχολικής ηλικίας των παιδιών τους, δεν χρειάζεται τέτοια εποχή να μπουν σε υπερβολικά έξοδα, σας προειδοποιούμε ότι δεν θα το χαρείτε για πολύ καιρό ακόμα αφού κάθε χρόνο τα πράγματα δεν γίνονται ευκολότερα αλλά πολύ πιο δύσκολα.

Η έκθεση του ASG αναφέρει ότι η αύξηση στο κόστος της βασικής εκπαίδευσης των παιδιών σας εντός των επομένων χρόνων θα ξεπεράσει το σημερινό 5% ενώ ενδεικτικά αν κάποιος αποφασίσει να στείλει το παιδί του σε ιδιωτικό σχολείο, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος εντός των 12 ετών φοίτησής του να πληρώσει αν ζει στην Μελβούρνη έως και μισό εκατομμύριο, και αν ζει στο Σίδνεϊ γύρω στις $50,000 παραπάνω.

Και όπως πολύ καλά δηλώνει ο κ. Βελεγρίνης, η απόφαση να στείλει κάποιος το παιδί του σε ιδιωτικό σχολείο κοστίζει όσο και η απόφασή του να αγοράσει ένα σπίτι, συνεπώς και προκειμένου να μη βρεθεί προ απροόπτου θα πρέπει να αρχίσει να κάνει οικονομίες από την ώρα που θα φέρει αυτό το παιδί στον κόσμο.

«Των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» λοιπόν για τους γονείς και καλή πρόοδο για τα παιδιά μας.