powered by Agones.gr - livescore

Σάββατο

Δελτίο τύπου του Δήμου Αριστοτέλη σχετικά με την αντιμετώπιση του χιονιά από τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (pics).

Για τρίτη φορά σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης πολιτικής προστασίας ο Δήμος Αριστοτέλη. Σε πλήρη ετοιμότητα ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.
      Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω
παγετού και σφοδρής χιονόπτωσης κηρύχθηκε από τις 07 Ιανουαρίου ο Δήμος Αριστοτέλη, μαζί με τους λοιπούς Δήμους της Χαλκιδικής με Απόφαση Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Η ένταση της χιονόπτωσης σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, που έφτασαν κατά περίπτωση τους -16 βαθμούς Κελσίου στα ορεινά και -9 στα παραλιακά, πλήττοντας και τα δεκαέξι χωριά του Δήμου ταυτόχρονα, σημείωσαν ρεκόρ δεκαπενταετίας δημιουργώντας πρωτόγνωρες καταστάσεις.

      Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η τρίτη φορά στη διάρκεια της τρέχουσας Δημοτικής Περιόδου, που ο Δήμος Αριστοτέλη κηρύσσεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης πολιτικής προστασίας. Η πρώτη κήρυξη αφορούσε τις πλημμύρες και διάρκεσε από τον Οκτώβριο του 2014 μέχρι τον Ιούνιο του 2016, αφού ο Δήμος ήταν ο μοναδικός στο Νομό Χαλκιδικής που υπέστη τόσο σοβαρές ζημιές, λόγω σοβαρών ελλείψεων στις αντιπλημμυρικές του υποδομές. Η δεύτερη κήρυξη αφορούσε την αντιμετώπιση πυρκαγιάς στα όρια του Δήμου με το Άγιο Όρος και διάρκεσε έναν μήνα το καλοκαίρι του 2016.

      Με έγκαιρη προετοιμασία και σωστό επιχειρησιακό σχεδιασμό, αμέσως μετά την πληροφόρηση της επερχόμενης κακοκαιρίας από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), αντιμετωπίστηκαν από το μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αριστοτέλη, τα έντονα καιρικά φαινόμενα. 
Σε ετοιμότητα και με δύο Κέντρα Επιχειρήσεων, ένα στην Ιερισσό και ένα στην Αρναία, λειτούργησε ο μηχανισμός του Δήμου και το αντίστοιχο Γραφείο Πολιτικής Προστασίας ήδη από τα ξημερώματα της Πέμπτης 5 Ιανουαρίου για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας. Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, κ.Δημήτριος Ψιλιάγκος, και το μέλος Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, Δημοτικός Σύμβουλος Βαρβάρας, κ.Γιώργος Κωτάκης συντόνισαν αποτελεσματικά τις επιχειρήσεις, σε συνεχή επικοινωνία με τους Προέδρους των δεκαέξι χωριών και σε συνεργασία με το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και την Αστυνομία.

       Συγκεκριμένα, επιστρατεύτηκε όλος ο μηχανολογικός εξοπλισμός του Δήμου, και το αντίστοιχο στελεχιακό δυναμικό της Υπηρεσίας, το οποίο επιχείρησε με αυτοθυσία και αίσθημα ευθύνης σε όλο το εύρος του οδικού δικτύου αρμοδιότητας του Δήμου, που είναι η εσωτερική οδοποιία των οικισμών και το επαρχιακό δίκτυο πέριξ του οικισμού Βαρβάρας, προβαίνοντας στον συνεχή αποχιονισμό και τη ρίψη άλατος. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος φέτος προμηθεύτηκε εγκαίρως πολλαπλάσιες ποσότητες άλατος αποχιονισμού, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, οι οποίες έγκαιρα κατανεμήθηκαν στα δύο κέντρα επιχειρήσεων και στις επιμέρους Κοινότητες ανάλογα με τις ανάγκες, την ιδιαιτερότητα του οδικού τους δικτύου και το υψόμετρο της περιοχής, ενώ ατομικές ποσότητες άλατος διανεμήθηκαν και στους κατοίκους όλων των Κοινοτήτων. Ταυτόχρονα, ο Δήμος πρόσφερε την αρωγή του στην ΠΕ Χαλκιδικής, για τους δρόμους αρμοδιότητας της, δηλαδή τους κεντρικούς εθνικούς και επαρχιακούς άξονες, όπου του ζητήθηκε ή κρίθηκε απαραίτητο από τις περιστάσεις, όπως στο επαρχιακό δίκτυο Σταγείρων – Στρατονίκης, στο επαρχιακό δίκτυο Τρυπητής – Ουρανούπολης και στο επαρχιακό δίκτυο Παλαιοχωρίου – Μ.Παναγίας.

     Σε ανάλογη ετοιμότητα βρέθηκαν και οι δομές παροχής κοινωνικής μέριμνας του Δήμου, οι οποίες προχώρησαν σε καταγραφή και χαρτογράφηση των ευπαθών συνδημοτών μας, που αντιμετωπίζουν προβλήματα νεφρικής ανεπάρκειας, οι οποίοι και ενημερώθηκαν προσωπικά, για την κατά προτεραιότητα εξυπηρέτησή τους προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση τους στο νοσοκομείο του Πολυγύρου, ενώ και η «Κοινωνική Κουζίνα», που απαρτίζεται αποκλειστικά από εθελόντριες της Ιερισσού, συνέχισε το έργο της καθ’ όλη τη διάρκεια των ακραίων καιρικών φαινομένων.

    Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, κ.Γεώργιος Ζουμπάς, ο οποίος βρέθηκε και στα δύο κέντρα επιχειρήσεων και είχε συνεχή επικοινωνία με όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, Δήμου, Περιφέρειας και Κεντρικού Κράτους, δήλωσε σχετικά μετά την πρώτη ανάσχεση του κύματος κακοκαιρίας και ενόψει του επερχόμενου δεύτερου κύματος που ανακοινώθηκε:  «Ο Δήμος Αριστοτέλη και όλος ο Νομός Χαλκιδικής δοκιμάζονται ακόμη μια φορά στη διάρκεια αυτής της αυτοδιοικητικής περιόδου, αυτή τη φορά από τον παγετό και τη σφοδρή χιονόπτωση. 
Η αλλαγή του κλίματος και η επίδραση που έχει στα τοπικά καιρικά φαινόμενα, αλλά και η αποψίλωση του φυσικού προστάτη της περιοχής, του ορεινού όγκου του Κακάβου, μας υποχρεώνει να υλοποιήσουμε κατά προτεραιότητα τις δράσεις πολιτικής προστασίας του Δήμου μας, όπως αυτές προβλέπονται στο Επιχειρησιακό μας Σχέδιο αναζητώντας κάθε δυνατή χρηματοδότηση.

     Η συνεργασία με όλους τους Φορείς ήταν άψογη και μαζί θα δώσουμε τη μάχη και στα επερχόμενα κύματα κακοκαιρίας. Ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω ωστόσο τα στελέχη του Δήμου μας, Δημοτικούς Συμβούλους, Προέδρους και υπαλλήλους, αλλά και τους ιδιώτες συνεργάτες του Δήμου και κάθε εθελοντή, οι οποίοι με αυταπάρνηση και ξεπερνώντας εαυτόν, ένωσαν τις δυνάμεις τους και επιχείρησαν όλες αυτές τις μέρες στα χωριά μας, με γνώμονα την ασφάλεια και την προστασία των δημοτών μας. Προσπάθειες μικροπολιτικής εκμετάλλευσης του θέματος από διάφορους κύκλους, δείχνουν πολιτική ανωριμότητα και καθόλου δεν πτοούν το έργο της παρούσας Δημοτικής Αρχής, που θα συνεχίσει αμείωτα να δίνει με ενότητα, όραμα και πρόγραμμα τη μάχη στο σύνολο της περιοχής αρμοδιότητάς της. »

     Ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αριστοτέλη θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε διαρκή κινητοποίηση και επιφυλακή και τις επόμενες ημέρες, μέχρι την πλήρη εκτόνωση των φαινομένων, αναλόγως των προβλέψεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Γραφείο Επικοινωνίας & Δ. Σχέσεων
Δήμου Αριστοτέλη