powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα

Συγκεντρώσεις και πορείες για την Εργατική Πρωτομαγιά στη Θεσσαλονίκη.

foto Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια
 στην εξόρυξη χρυσού
“ Η Πρωτομαγιά μας βρίσκει ακόμα περισσότερο φέτος, στην κρίση, στη φτώχεια, στην ανεργία, στην εξαθλίωση”, δήλωσε ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, στην απεργιακή συγκέντρωση του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ.
Πρόσθεσε, δε, ότι “η Θεσσαλονίκη,με βάση τα τελευταία στοιχεία είναι η πρωταθλήτρια της ανεργίας”. Σύμφωνα με τα στοιχεία του
ΕΚΘ, η πραγματική ανεργία είναι πάνω από 30% και των νέων πάνω από 50%. Αναφέρθηκε, ακόμη στην πανελλαδική απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ, στις 17 Μαίου, ενόψει της ψήφισης των μέτρων και κάλεσε τον κόσμο να αντιδράσει.
Σε εξέλιξη είναι η πορεία του ΠΑΜΕ, η οποία θα καταλήξει στη συμβολή των οδών Εγνατία με Βενιζέλου, όπου θα γίνει η κατάθεση στεφάνων.

Πορεία σε κεντρικούς δρόμους πραγματοποιούν μέλη φορέων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, που ξεκινήσαν από την Καμάρα.

Με συγκεντρώσεις και πορείες οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης τίμησαν τους αγώνες των εργαζομένων και τη θυσία τους στην επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς και διαδήλωσαν ενάντια στη φτώχεια, την ανεργία, τις πολιτικές λιτότητας, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες δουλειάς, αξιοπρεπείς αποδοχές, κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
«Να σταματήσει ο κατήφορος και οι μνημονιακές πολιτικές» τόνισε ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης των ΕΚΘ- ΕΔΟΘ, που έγινε μπροστά στο ΕΚΘ, το μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ και εργαζόμενος της ΕΛΒΟ, Θεόδωρος Αλιόγκας. «Λέμε ακόμη μια φορά πως είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή ξεπουλήματος. Της ΕΛΒΟ, της ΔΕΗ, του ΟΣΕ, των ΕΛΤΑ, της ΕΒΖ, των λιμανιών και της ΕΥΑΘ» συνέχισε και ζήτησε κατάργηση «αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων» στα εργασιακά, μέτρα ανακούφισης των ανέργων, πολιτικές ανάπτυξης, διασφάλιση της βιωσιμότητας της κοινωνικής ασφάλισης, επαναφορά των συντάξεων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης, κ.ά.
«Οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο όπλο, παρά τις τεκμηριωμένες θέσεις τους και τις κινητοποιήσεις» τόνισε, σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, καλώντας σε αγωνιστική ετοιμότητα το επόμενο δεκαπενθήμερο, ενόψει της επικείμενης απεργιακής κινητοποίησης «για να μπλοκάρουμε όσο γίνεται περισσότερο τα μνημόνια και της επιλογές του κουαρτέτου και της κυβέρνησης». 
Χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη «πρωταθλήτρια» σε ό,τι αφορά το ύψος της ανεργίας, τονίζοντας ότι «η πραγματική ανεργία «κινείται στο 30%, τουλάχιστον πέντε μονάδες πάνω από τα επίσημα στοιχεία» και η νεανική ανεργία «λίγο πάνω από το 50%», διευκρινίζοντας ότι σε αυτό επιδρά και η μαζικότητα του φαινόμενου της νεανικής μετανάστευσης στο εξωτερικό.
«Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο σε κοινό βηματισμό με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, με τους ανέργους και τους συνταξιούχους, προχωράμε με ψηλά το κεφάλι, να συνεχίσουμε τον αγώνα, μέχρι την ανατροπή των αντεργατικών πολιτικών», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ, Πέτρος Κετικίδης.
Το ψήφισμα του ΕΚΘ ανέγνωσε το μέλος της διοίκησης, Παύλος Σαββουλίδης. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Εργάτη, μπροστά στο ΕΚΘ και ενός λεπτού σιγή.
Συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ. 
Στην κεντρική του ομιλία το μέλος της Εκτλεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ Λεωνίδας Στολτίδης αναφέρθηκε στις επιδιώξεις του ξένου και του «εγχώριου κεφαλαίου» και των πολιτικών εκφραστών του και τους «ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς» δημιουργούν φτώχεια, πολέμους και δυστυχία στην ευρύτερη περιοχή και κάλεσε τους εργαζόμενους να πλαισιώσουν τα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ. 
«Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη των σωματείων μας για όσους αγωνίζονται αλλά και για όσους υποφέρουν. Τους πρόσφυγες που μένουν εγκλωβισμένοι κάτω από άθλιες συνθήκες, τους ανέργους, τους απλήρωτους τους φτωχούς στις γειτονιές», τόνισε ο κ. Στολτίδης και προσέθεσε: «Θα υπερασπίσουμε τα συμφέροντα των εργαζομένων στη δουλειά, στο μισθό, τη σύνταξη, την υγεία, την πρόνοια, την παιδεία, τον πολιτισμό και την ειρήνη, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες».
Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατάληξη στο εργοτάξιο στη  συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου (παλιά θέση του Μνημείου του Εργάτη).
Συγκέντρωση στην Καμάρα πραγματοποίησαν τα «πρωτοβάθμια σωματεία του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα», κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κ.α.), συλλογικότητες, κ.τ.λ. 
Μέλη της ΛΑΕ που είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα στην πλατεία Αγίας Σοφίας ενώθηκαν και συμπορεύτηκαν με τους διαδηλωτές που ξεκίνησαν από την Καμάρα την πορεία τους, η οποία πέρασε από τους κεντρικούς δρόμους και κατέληξε στο Μνημείο του Εργάτη, μπροστά στο ΕΚΘ.

Φάνης Γρηγοριάδης
ΑΠΕ-ΜΠΕ Μακεδονία Θράκη




Πρωτομαγιά 2017, μπλοκ της Επιτροπής Αγώνα Θεσσαλονίκης