powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα

Πλήρωσαν ... ακριβά τους αχινούς που έπιασαν (φωτο)

Αντιμέτωποι με πρόστιμα που τους επέβαλε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου ήρθαν την Παρασκευή (28/4) και το Σάββατο (29/4) τρεις άνδρες οι οποίοι επέλεξαν να βουτήξουν και να πιάσουν αχινούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη του ΚΛΗ εντόπισαν την Παρασκευή 2 άνδρες σε παραλίες της Αμμουδάρας και του Ανισσαρά αντίστοιχα, να επιδίδονται σε ερασιτεχνική αλιεία έχοντας στην κατοχή τους ποσότητα με το συγκεκριμένο αλίευμα. Ο ένας από αυτούς είχε στην κατοχή του 310 αχινούς ενώ ο άλλος 100. Επιπλεόν το
Σάββατο, οι Λιμενικοί εντόπισαν έναν ακόμη ερασιτέχνη ψαρά, πάλ την παραλία της Αμμουδάρας έχοντας στην κατοχή του 100 αχινούς. Και στους τρεις επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα ενώ οι περισσότεροι από τους αχινούς που βρέθηκαν στην κατοχή τους, επέστρεψαν στο φυσικό τους περιβάλλον.
Στις φωτογραφίες η ποσότητα αχινού που
 εντόπισαν οι Λιμενικοί 
Όπως τονίζεται από το ΚΛΗ, τα κοινά πρόσιμα για ερασιτεχνική αλιεία ξεκινούν από 300 ευρώ ενώ αν το ίδιο άτομο εντοπιστεί ξανά, τότε το πρόστιμο διπλασιάζεται. Επίσης, η ποσότητα αχινού που επιτρέπεται να αλιεύεται είναι τα 20 τεμάχια.
Να σημειωθεί ότι η περίοδος κατά την οποία επιτρέπεται το μάζεμα του αχινού είναι οι μήνες Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος, Ιούλιος, Αύγουστος και Δεκέμβριος, αρκεί  η ποσότητα του συγκεκριμένου αλιεύματος να μην ξεπερνά τα 30 τεμάχια. 
Μέχρι και το 2014, η αλιεία του αχινού απαγορεύονταν εντελώς ενώ όταν γίνεται από σκάφος, συνολικά το όριο το οποίο δεν θα πρέπει να υπερβεί ο ερασιτέχνης ψαράς, είναι τα 30 τεμάχια. 
Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου εφιστά την προσοχή και τονίζει ότι από την Πρωτομαγιά, τίθεται σε ισχύ και η απαγόρευση της αλιείας με ψαροντούφεκο. 

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ι. Παπαδάκης
ekriti.gr


Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ


Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ενημερώνει τους αλιείς του Νομού Χανίων ότι δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως ΠΔ (ΦΕΚ108Α/6-5-2014) για τη λήψη ρυθμιστικών μέτρων για την αλιεία του αχινού του είδους Paracentrotus lividus.

Για την αλίευση αχινών, οι επαγγελματίες αλιείς οι οποίοι διαθέτουν αλιευτική άδεια,

σύμφωνα με τις διατάξεις του β.δ. 666/1966 (Α΄160) και του π.δ. 261/1991 (Α΄98), πρέπει να διαθέτουν και τη σχετική άδεια αλίευσης αχινών , η οποία εκδίδεται από τις κατά τόπο αρμόδιες, για την έκδοση αλιευτικών αδειών αρχές, μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου.


Η αλίευση αχινών διενεργείται με επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη τα οποία διαθέτουν αλιευτική άδεια για αχινούς και επιτρέπεται μόνο:

α) κατά τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Δεκέμβριο
κάθε έτους,
β) μία ώρα μετά την ανατολή έως και μία ώρα πριν από τη δύση του ηλίου,
γ) σε θαλάσσιες περιοχές εκτός των λιμένων, των όρμων με μόνιμα αγκυροβόλια πλοίων, ως και ναυαγίων, ναρκοπεδίων, της γραμμής πορείας πλοίων, εναλίων αρχαιοτήτων,
δ) σε απόσταση μεγαλύτερη των 150 μέτρων από τα όρια υδατοκαλλιεργητικών μονάδων και 500 μέτρων ακτινοειδώς από θυννεία και δημόσια ιχθυοτροφεία.

Απαγορεύεται στις ειδικά απαγορευμένες περιοχές αλιείας, όπως καθορίζονται από τις εκάστοτε ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις.
Επίσης τροποποιήθηκαν και οι διατάξεις του ΠΔ 373/85 που αφορούν την ερασιτεχνική αλιεία: επιτρέπεται η αλίευση μέχρι είκοσι (20) άτομα αχινών ανά ημέρα ανά ερασιτέχνη αλιέα και τριάντα (30) άτομα αχινών ανά ημέρα συνολικά ανά ερασιτεχνικό σκάφος, με τα εργαλεία πιρούνα ή χέρα, με χειρισμό με το χέρι χωρίς τη βοήθεια οποιουδήποτε μηχανικού μέσου, καθώς και με ελεύθερη κατάδυση, για την αλιεία αχινών.
Υπενθυμίζουμε ότι Απαγορεύεται η πώληση και γενικά η εμπορία αλιευτικών προϊόντων, που προέρχονται από ερασιτεχνική αλιεία.
Οι επιτρεπόμενες περίοδοι και περιοχές αλιείας αχινών που ισχύουν για τα επαγγελματικά σκάφη, ισχύουν κατά αναλογία και για την άσκηση της ερασιτεχνικής αλιείας.
Τα άτομα αχινού, προϊόντα επαγγελματικής και ερασιτεχνικής αλιείας, πρέπει να έχουν μέγεθος μεγαλύτερο των 5 εκατοστών κατά τη διάμετρο, χωρίς αγκάθια .