powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη

'ΑΘΩΣ-ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ' φωτογραφική έκθεση στον Τεχνοχώρο Αποθήκη Νικήτης του Στράτου Καλαφάτη 1/7-30/9/17


 Ο Δήμος Σιθωνίας, με ιδιαίτερη χαρά και τιμή παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας «ΑΘΩΣ - ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ» του Στράτου Καλαφάτη, ένα μοναδικό εικαστικό ταξίδι στη μοναστική κοινότητα του Αγίου Όρους.

Η έκθεση είναι συμπαραγωγή του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας και παρουσιάζεται μετά από μια σπουδαία περιοδεία στην ελληνική επικράτεια αλλά και στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις, με
τελευταίο σταθμό το μουσείο Manege στην Αγία Πετρούπολη. 



Η εργασία θα φιλοξενηθεί από τη 1 Ιουλίου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου στον Τεχνοχώρο ΑΠΟΘΗΚΗ στην παραλία της Νικήτης και θα είναι εμπλουτισμένη με νέες εικόνες από το πρόσφατο ταξίδι του καλλιτέχνη στην Αθωνική πολιτεία.

Τα έργα της έκθεσης είναι αποτέλεσμα ενός φωτογραφικού οδοιπορικού πέντε ετών με αλλεπάλληλες αποστολές στο Άγιον Όρος από το 2008 μέχρι το 2013. Στο διάστημα αυτό, ο καλλιτέχνης επιχείρησε να σκιαγραφήσει το νοερό πρόσωπο του αθέατου, του απόλυτου και του ιερού, πρισματικές όψεις της χριστιανικής και βυζαντινής παράδοσης που ακτινοβολεί ακόμα, πίσω από ασκητικές μορφές και δοκιμαζόμενες υπάρξεις, μοναστήρια και σκήτες, σκληρά τοπία και οργιώδεις λόχμες.



Με πλεούμενα, μουλάρια και σκληρές πεζοπορίες, σε μονές, κελιά, σπηλιές και μικρά ησυχαστήρια, ο καλλιτέχνης εισχώρησε στο παρασκήνιο μιας χιλιόχρονης καθημερινότητας και μετείχε μυητικά στις ιεροπραξίες μιας άφθαρτης και ζώσας παράδοσης. Οι εικόνες του διαπερνούν το προφανές, γλιστρούν πίσω από τα μετωπικά πορτραίτα, πέρα από τις ευρυγώνιες λήψεις και τα νυχτερινά τοπία και αγγίζουν θραυσματικά τη νυν και αεί ουσία του Ενός.

 Ο Καλαφάτης, “Αναζητά την «ψίχα» και το «μεδούλι» προσώπων και πραγμάτων κάτω από την επιφάνεια του κορεσμένου χρώματος και του σκληρού contrast που παράγει ένα σχεδόν αναγεννησιακό chiaroscuro, αποκαλύπτοντας τον πλούτο των χρωμάτων μέσα  από το αυστηρό μαύρο των μοναχών. Η ρήξη της αληθοφάνειας μέσα από μια ιδιαίτερη ποπ  φωτογραφική γλώσσα, συνάδει με τη σύνθεση των αντιθέτων που συναντά κανείς στην  Αθωνική Πολιτεία: ευαισθησία και αυστηρότητα, έσω πλούτος και υλική πενία, αγάπη και νόμος, ψηφίδες μιας πατερικής διδασκαλίας που οδηγεί εν τέλει τους πιστούς της στην κατάκτηση της μερίδας του λέοντος, το ελάχιστον”.


Βιογραφικό του καλλιτέχνη

Ο Στράτος Καλαφάτης γεννήθηκε στην Καβάλα το 1966.

Μέλος της εθνικής ομάδας στίβου, αποφοίτησε από το τμήμα φυσικής αγωγής και αθλητισμού του Α.Π.Θ. το 1987. Παρακολούθησε μαθήματα φωτογραφίας στο Ινστιτούτο Τέχνης της Φιλαδέλφειας στις ΗΠΑ, τα έτη 1990 – 1992. Σήμερα ζει στη Θεσσαλονίκη, φωτογραφίζει, διδάσκει και οργανώνει δράσεις που αφορούν τη δημιουργική φωτογραφία. Έχει ολοκληρώσει μακροχρόνιες φωτογραφικές εργασίες όπως, οι Αρχέτυπες Εικόνες, το Ημερολόγιο 1998-2002, η Saga , το Αρχιπέλαγος, ο Άθως - Τα χρώματα της πίστης.
Έχει εκδώσει τέσσερα βιβλία με τις εκδόσεις Άγρα και εκπροσωπείται από την αίθουσα τέχνης Bernier / Eliades.

 INFO

Έκθεση φωτογραφίας

«Άθως / τα χρώματα της πίστης»
του Στράτου Καλαφάτη

Επιμέλεια  Στράτος Καλαφάτης και Μιχάλης Μουστάκας
Χώρος  Τεχνοχώρος Αποθήκη, Παραλία Νικήτης
Διάρκεια   1 Ιουλίου – 30 Σεπτεμβρίου

Εγκαίνια Σάββατο 1 Ιουλίου 21:00  2017

Ωράριο λειτουργίας Καθημερινά 20:00 – 24:00


Πληροφορίες:
Stratos_kalafatis@yahoo.com και sithoniact@gmail.com  
























     Άθως - Τα χρώματα της Πίστης Άθως - Τα χρώματα της Πίστης Άθως - Τα χρώματα της Πίστης Άθως - Τα χρώματα της Πίστης Άθως - Τα χρώματα της Πίστης Άθως - Τα χρώματα της Πίστης Άθως - Τα χρώματα της Πίστης Άθως - Τα χρώματα της Πίστης Άθως - Τα χρώματα της Πίστης - Η Μονή Εσφιγμένου φωτογραφημένη από το ταχύπλοο της γραμμής. Άθως - Τα χρώματα της Πίστης - Η Μονή Εσφιγμένου φωτογραφημένη από το ταχύπλοο της γραμμής. Άθως - Τα χρώματα της Πίστης Άθως - Τα χρώματα της Πίστης Άθως - Τα χρώματα της Πίστης Άθως - Τα χρώματα της Πίστης Άθως - Τα χρώματα της Πίστης Άθως - Τα χρώματα της Πίστης Άθως - Τα χρώματα της Πίστης Άθως - Τα χρώματα της Πίστης Άθως - Τα χρώματα της Πίστης Άθως - Τα χρώματα της Πίστης Άθως - Τα χρώματα της Πίστης Άθως - Τα χρώματα της Πίστης Πηγή: www.lifo.gr