powered by Agones.gr - livescore

Σάββατο

Νέα ρύθμιση για μικρή παραμονή των συμβασιούχων

Σχέδιο για νέες ολιγόμηνες συμβάσεις για τους συμβασιούχους στους δήμους και όχι παρατάσεις επεξεργάζεται η κυβέρνηση όπως είπε ο Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη.
Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει το ενδεχόμενο να γίνουν νέες συμβάσεις ως λύση γέφυρα ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε
μεταξύ άλλων ότι "δυνατότητα παράτασης δεν υπάρχει, ουδέποτε από τον Νοέμβριο που είμαι υπουργός Εσωτερικών έχω αφήσει την υπόνοια ότι αυτοί οι άνθρωποι στις 31/12 που ήξεραν ότι λήγει η σύμβαση τους θα γινόντουσαν μόνιμοι... Εμείς θέλοντας να αντιμετωπίσουμε το έκτακτο της κατάστασης που δημιουργήθηκε με την απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου και όχι της κυβέρνησης, προσπαθούμε να βρούμε μία ρύθμιση όπου μέχρι να βγουν οι νέες μόνιμες προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην καθαριότητα μέσω ΑΣΕΠ, που είναι μία διαδικασία που θέλει 6 με 8 μήνες περίπου, έχουμε διάφορα εργαλεία στα χέρια μας για να καλύψουμε τις ανάγκες της αυτοδιοίκησης... Επιχειρούμε να βρούμε μία λύση που να δίνει τη δυνατότητα στους μέχρι τώρα εργαζόμενους να απασχοληθούν σε αυτό το μεσοδιάστημα. Αυτή είναι η προσπάθεια μας, εκεί έχουμε βάλει όλα τα νομικά εργαλεία που διαθέτουμε έτσι ώστε να έχουμε μία θωρακισμένη λύση" και πρόσθεσε:
"Υπάρχουν άλλες λύσεις που μπορούν να μας ξεμπλοκάρουν στο θέμα της αποκομιδής αλλά όμως δεν θα απαντούν στο κοινωνικό πρόβλημα της βίαιης διακοπής της εργασιακής σχέσης αυτών των ανθρώπων".
Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε μεταξύ άλλων ότι "αυτήν τη στιγμή δεν μπορώ να πω την τελική μορφή της πρότασης μας, ενδεχομένως και σήμερα ή αύριο, μέσα στο Σαββατοκύριακο να είμαστε σε θέση να την παρουσιάσουμε"
enikos.gr

30 χρόνια κρατά αυτή η …κολόνια

Μια ιστορία, που σχεδόν κάθε δέκα χρόνια επαναλαμβάνεται είναι η υπόθεση της μονιμοποίησης των συμβασιούχων. Το Δημόσιο προσλαμβάνει συμβασιούχους για να καλύψει βασικές του ανάγκες ξεκινώντας από τους καθηγητές και δασκάλους μέχρι και εργαζόμενους στην καθαριότητα των δήμων, καθώς του είναι πιο φτηνοί και με ελαστικές σχέσεις εργασίας σε σχέση με τους μονίμους.
Ωστόσο, επειδή η πολιτική πρόσληψης των συμβασιούχων μετατράπηκε σε πελατειακή σχέση μεταξύ κομμάτων και πολιτών ο αριθμός των συμβασιούχων έφτανε σε τέτοιο ύψος που οι εκάστοτε κυβερνήσεις έπρεπε να βρουν λύσεις γι αυτόν τον κόσμο, για μην χάσουν την εκλογική τους πελατεία, για να μπορεί να λειτουργήσει το κράτος και επιπλέον για να μπορούν να δείχνουν αξιόπιστες απέναντι στην κοινή γνώμη.
Η πρώτη προσπάθεια μονιμοποίησης συμβασιούχων έγινε από ΠΑΣΟΚ με τους τότε υπουργούς Βάσω Παπανδρέου και Κώστα Σκανδαλίδη, στο τέλος της δεκαετίας του ‘90. Μονιμοποιήθηκαν περίπου 30.000 συμβασιούχοι με νόμο αλλά και με μοριοδότηση με τον περίφημο νόμο 2839/2000. Ωστόσο, μετά ήρθε το αναθεωρημένο Σύνταγμα και πράγματα ήταν πιο δύσκολα καθώς στο προσκήνιο ήρθαν και οι άγνωστες μέχρι τότε κοινοτικές οδηγίες.
Το 2005 με το περίφημο Προεδρικό Διάταγμα του Προκόπη Παυλόπουλου 164/2004 δόθηκε μια δεύτερη ευκαίρια μονιμοποίησης συμβασιούχων. Τότε, στην διαδικασία έλαβαν μέρος 72.000 συμβασιούχοι εκ των οποίων οι 32.000 οι συμβάσεις τους από ορισμένου χρόνου μετατράπηκαν σε αορίστου υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ και την έγκριση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Σήμερα, εν έτει 2017 η κυβέρνηση εξαγγέλλει μια νέα προσπάθεια μονιμοποίησης συμβασιούχων. Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης δηλώνουν ότι το νέο εγχείρημα θα είναι μια νομική σύνθεση μεταξύ Συντάγματος και Κοινοτικού Δικαίου, το οποίο θα προβλέπει την «τακτοποίηση» των συμβασιούχων που έχουν τουλάχιστον πέντε χρόνια προϋπηρεσία στο Δημόσιο (το ΠΔ Παυλόπουλου έβαζε όριο τα δύο χρόνια), καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και καταχρηστικά εργάζονται κάτω από τις συνθήκες που απασχολούνται σήμερα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, συμβασιούχοι αυτών των κατηγοριών είναι περίπου 30.000 από τους 72.000, που απασχολούνται στο Δημόσιο. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα τακτοποιηθούν όλοι, καθώς ακόμη και η κυβέρνηση δεν γνωρίζει την τελική μορφή του νόμου επιλογής τους.

Σε αυτό το θέμα ο νομικός κόσμος είναι διχασμένος. Εργατολόγοι – καθηγητές εκτιμούν ότι η καλύτερη λύση είναι ένα Προεδρικό Διάταγμα καρμπόν του 164/2004. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι που εκτιμούν ότι με νόμο με αντικειμενικά κριτήρια θα μπορούσε να γίνει η μετατροπή των συμβάσεων τους φτάνει το ίδιο το κράτος να παραδεχτεί ότι απασχολούσε καταχρηστικά όλον αυτόν τον κόσμο για όλα αυτά τα χρόνια. Υπάρχει βέβαια και μια μικρή ομάδα νομικών που θεωρούν ότι πλέον είναι σχεδόν ανέφικτο να μετατραπούν οι συμβάσεις από ορισμένου χρόνου σε αορίστου και ο νόμος θα καταπέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας
http://www.athina984.gr