powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη

Προχωράει σταδιακά η επένδυση του ομίλου Σαββίδη στο Ξενία στο Παλιούρι με την έγκριση της αρχιτεκτονικής προμελέτης

H υλοποίηση της επένδυσης έχει ήδη αντιμετωπίσει καθυστερήσεις καθώς μεταξύ άλλων μεγάλο μέρος της έκτασης είναι δασική.
Ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην αποκατάσταση του Ξενία Παλιουρίου έρχεται ο όμιλος του Ι. Σαββίδη μετά το «πράσινο φως» που άναψε το υπουργείο Πολιτισμού, εγκρίνοντας την αρχιτεκτονική προμελέτη και προκαταρκτική στατική μελέτη προδιαγραφών και κατευθύνσεων για την επισκευή και ανακαίνιση του χαρακτηρισμένου ως
μνημείου, συγκροτήματος.
Η σχετική απόφαση δημοσιεύεται στη «Διαύγεια» και φέρει την υπογραφή της αρμοδίας υπουργού κ. Λυδίας Κονιόρδου. Όπως επισημαίνεται στην απόφαση, σε επόμενη φάση θα υποβληθεί «οριστική αρχιτεκτονική, στατική και Η/Μ μελέτη με τα απαραίτητα στοιχεία τεκμηρίωσης, παθολογίας και προτάσεις επεμβάσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ για την κατά νόμο γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων, στις οποίες θα πρέπει να διατηρείται ο λιτός και απέριττος χαρακτήρας και η μορφολογία του συγκροτήματος, στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους». 
Στους όρους, που θέτει η απόφαση του υπουργείου είναι να επανεξεταστεί η θέση και το σχήμα των κολυμβητικών δεξαμενών, εφόσον επιτρέπεται η κατασκευή τους από πλευράς ισχυουσών διατάξεων. «Οι προτάσεις χωροθέτησης των νέων κατασκευών πλησίον του συγκροτήματος μοτέλ «Ξενία», που εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχεδιασμό για την περιοχή, θα εξεταστούν όταν θα υποβληθούν, σε δεύτερη φάση». Οι μελετητές, αφού συμπληρώσουν τις μελέτες σύμφωνα με τους παραπάνω όρους, οφείλουν να προσκομίσουν τρεις σειρές προς έλεγχο και θεώρηση στη Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων.

Ο αρχικός προϋπολογισμός της επένδυσης, η οποία έχει παρουσιάσει, κατά τη συνήθη ελληνική πρακτική μεγάλες καθυστερήσεις, αντιμετωπίζοντας, μεταξύ άλλων και δασικά ζητήματα, αφορά κεφάλαια περί τα 80 εκατ. ευρώ από τον όμιλο Σαββίδη. 
Ο τελευταίος ήταν και ο μοναδικός επενδυτής που είχε καταθέσει προσφορά, ύψους 14 εκατ. ευρώ, και αναδείχθηκε πλειοδότης, προ τριετίας, στο διαγωνισμό του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου για την αξιοποίηση συνολικής επιφάνειας περίπου 322 στρεμμάτων του ακινήτου στην περιοχή του Παλιουρίου, σε ένα σύνολο δημόσιας έκτασης άνω των 2.000 στρεμμάτων. 
Τα κεφάλαια της επένδυσης αφορούν στην ανάπτυξη κατοικιών και ξενοδοχειακών υποδομών, μεταξύ των οποίων και η ανακαίνιση και λειτουργία του «Ξενία» Παλιουρίου, που παραχωρείται για 99 έτη στον επενδυτή, κατοικίες, υποδομές για μαρίνες κ.τ.λ.. Σημειωτέον το Ξενία Παλιουρίου έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής και παραμένει κενό για πάνω από 20 χρόνια, έχοντας υποστεί ουκ ολίγους βανδαλισμούς.
Της Στεφανίας Σούκη