powered by Agones.gr - livescore

Κυριακή

Πόλος έλξης για τους τουρίστες μετά την αναγνώρισή τους ως ιαματική πηγή τα Λουτρά Αγίας Παρασκευής στη Κασσάνδρα.

  Μια σημαντική καμπή ήταν αυτή των τελευταίων ημερών για την περαιτέρω ανάπτυξη των Λουτρών της Αγίας Παρασκευής στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, αφού αποφασίστηκε από την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ της 4ης η αναγνώριση του φυσικού πόρου του νερού της πηγής ως ιαματικού.
Πρόκειται για μια υπόθεση που τοπικός δήμος διεκδικούσε εδώ και
αρκετό καιρό, αφού είναι ο διαχειριστής της εν λόγω λουτρόπολης μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου Κασσάνδρας.
«Το γεγονός ότι αναγνωρίστηκε η πηγή ως ιαματική με την ακριβή της τοποθεσία σημαίνει ότι ο δήμος μπορεί να το εκμεταλλευθεί ανάλογα», εξηγεί στην Thessnews ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Χάρης Κουκουβίνος. Όπως αναφέρει ο ίδιος, η προσπάθεια     του δήμου να αναγνωριστεί το συγκεκριμένο νερό ως ιαματικό αλλάζει το επίπεδο στη συγκεκριμένη λουτρόπολη της Χαλκιδικής, που βρίσκεται στο τέλος της χερσονήσου της Κασσάνδρας.
Πρόκειται για ένα επιστέγασμα προσπαθειών συνολικά πέντε ετών, όπου έγιναν όλες οι απαραίτητες μελέτες, ώστε να κατατεθεί το αίτημα στο υπουργείο Τουρισμού και να εγκριθεί το νερό ως ιαματικό.
Σύμφωνα με τον κ. Κουκουβίνο αυτό συνάδει και με τα έργα που έχουν γίνει στα Λουτρά, ώστε να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο Spa ευρωπαϊκών προδιαγραφών, ώστε να έλκει ιαματικό τουρισμό από την Ευρώπη και τον κόσμο.
Ήδη τα τελευταία χρόνια το ποσοστό ξένων επισκεπτών, κυρίως Ρώσων έχει αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, αγγίζοντας σε ορισμένες περιπτώσεις το 80%, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι έχει πέσει και ο μέσος όρος ηλικίας των επισκεπτών, σε αντίθεση με τα παλαιότερα χρόνια όπου οι περισσότεροι επισκέπτες των λουτρών ήταν ηλικιωμένοι και συνταξιούχοι.
Ο δήμος της Κασσάνδρας προχώρησε σε ανακαίνιση των εγκαταστάσεων προ διετίας που ολοκληρώθηκαν φέτος, ενώ η συνολική μορφή των Λουτρών άλλαξε το 2000 όταν και είχε ολοκληρωθεί η κατασκευή του σύγχρονου υδροθεραπευτηρίου.
Η είσοδος στο υδροθεραπευτήριο κοστίζει έξι ευρώ και παρέχεται πλήθος υπηρεσιών, όπως υδρομασάζ, χαμάμ και σάουνα.
Τα λουτρά βέβαια προϋπήρχαν σε μορφή παραπήγματος, όταν και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι κάτοικοι της περιοχής είχαν ανατινάξει με δυναμίτη το εν λόγω σημείο προκειμένου να αναβλύσει το νερό τη πηγής.
Τι αναφέρει το ΦΕΚ
Σύμφωνα με την απόφαση της Έλενας Κουντουρά όπως αυτή δημοσιεύεται στο ΦΕΚ, «ο φυσικός πόρος «νερό πηγής Αγίας Παρασκευής» Κασσάνδρα Χαλκιδικής, έχει θερμοκρασία 34.5 οC, ηλεκτρική αγωγιμότητα (μ.ο.) στους 25οC: 52630μS/cm, ενεργός οξύτητα (pH) 6,58(μ.ό.), ραδιενεργά στοιχεία:
ραδόνιο (Rn) 3,973±0,9 Bq/l (μ.ό.), ράδιο (Ra): 0,65 Bq/l (μ.ό.), ουράνιο (U) U234=0,35 Bq/l, U238=0,79 Bq/l, χημικά στοιχεία: Na+, Cl‐, K+, Br-, Β, Ca2+, Mg2+, As3+ και αέρια: διοξείδιο του άνθρακα (CO2),υδρόθειο (H2S). Η παροχή σε κυβικά μέτρα ανά ώρα: 25 m3/h. Ο φυσικός πόρος χαρακτηρίζεται και ταυτοποιείται ως: Υπόθερμος, χλωριονατριούχος, καλιούχος, βρωμιούχος, βοριούχος, ασθενώς ανθρακούχος, ισχυρά θειούχος, υπερτονική αλιπηγή Αγ. Παρασκευής, Κασσάνδρας Χαλκιδικής».
Όσον αφορά τις ιαματικές ιδιότητες αυτές είναι ευεργατικές για παθήσεις μυοσκελετικού συστήματος καθώς και ρευματικών και αυτοάνοσων παθήσεων και παθήσεων του καλυπτηρίου συστήματος και των βλενογόνων της μύτης και των παραρρίνιων κόλπων.
Επίσης επισημαίνεται βέβαια η λουτροθεραπεία αντενδείκνυται για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια οποιασδήποτε αιτιολογίας και ασθενείς με πρόσφατο έμφραγμα του μυοκαρδίου (< 6 μήνες). Επίσης αντενδεικνύεται για όσους εμφανίζουν αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας της πιθανής υπερκαπνίας που μπορεί να αναπτυχθεί κατά την εμβάπτιση ολόκληρου του σώματος σε νερό εμπλουτισμένο με CO2. Οι αγγειακές εγκεφαλικές διαταραχές θα πρέπει επίσης να συγκαταλέγονται στις αντενδείξεις της υδροθεραπείας με διοξείδιο του άνθρακα

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΖΑΒΛΙΑΡΗΣ






*φωτο απο διαδίκτυο