powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα

Ευνοϊκές συνθήκες για την επιτραπέζια ελιά στη Χαλκιδική

Αποφασισμένοι να αξιοποιήσουν τις ευνοϊκές συνθήκες που καταγράφονται φέτος για την παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς στο Νομό Χαλκιδικής -ύστερα από μια διετία ατυχίας λόγω και των καιρικών συνθηκών- δηλώνουν στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, παραγωγοί της περιοχής.
Οι παραγωγοί, οι οποίοι έναν μήνα πριν από την έναρξη της
συγκομιδής (αρχίζει στις 15/9) και με τα αποθέματα στις δεξαμενές να είναι μηδενικά, φρόντισαν ήδη να προβούν σε όλες εκείνες τις κινήσεις, που θα τους εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους, τουλάχιστον για του χρόνου.
Πάντως, εάν και φέτος πάρουν χαμηλές τιμές και αναγκαστούν για ακόμη μια χρονιά να βάλουν...το χέρι στην τσέπη ή απλώς να «ισοφαρίσουν» τα έξοδά τους, τότε, όπως λένε χαρακτηριστικά, δεν αποκλείεται το 2018, είτε να στραφούν στην παραγωγή ελαιολάδου, είτε να παράξουν προϊόν χαμηλότερης ποιότητας, λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων. Μια τέτοια εξέλιξη, όπως επισημαίνουν, θα επηρεάσει «και τις δουλειές των εμπόρων και των μεταποιητών στη συνεργασία με τους πελάτες τους, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων».
Στο +50% η φετινή παραγωγή. Έντονο το ενδιαφέρον των ξένων
Αυξημένη σε ποσοστό άνω του 50% αναμένεται η φετινή παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς στο Νομό Χαλκιδικής, έναντι του 2016 και με τα σημερινά δεδομένα υπολογίζεται να κυμανθεί από 80.000-100.000 τόνους, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πολυγύρου, Ευάγγελος Ευαγγελινός, προσθέτοντας πως «στα περισσότερα χωράφια, τα δέντρα έχουν καρπό και οι ζημιές φέτος, λόγω καιρικών συνθηκών, είναι πολύ μικρής κλίμακας».
Υπενθυμίζεται ότι μια καλή χρονιά στη Χαλκιδική, στην οποία παράγεται το 55% της επιτραπέζιας ελιάς στην Ελλάδα, η παραγωγή φτάνει έως και τους 120.000 τόνους, ενώ υπήρξαν και χρονιές που ξεπέρασε και τους 140.000 τόνους, εξέλιξη που ωστόσο που είχε αρνητική επίδραση στις τιμές.
Πάντως, με δεδομένη την καλή παραγωγή τη φετινή χρονιά, αλλά και «τα μηδενικά αποθέματα στις δεξαμενές» όπως επισήμανε ο κ. Ευαγγελινός, οι παραγωγοί προσβλέπουν σε καλύτερες τιμές φέτος, έναντι των περσινών, οπότε κυμαίνονταν από 0,30- 0,80 λεπτά/κιλό.
«Οι παραγωγοί, τα τελευταία χρόνια δεν παίρνουν τις τιμές που θα έπρεπε και αυτό δημιουργεί πρόβλημα, δεδομένων και των αυξημένων υποχρεώσεων» τόνισε και πρόσθεσε πως «πολλοί εγκαταλείπουν τα κτήματά τους, αφού η ενασχόλησή τους μ΄ αυτά, και δεν τους αποδίδει σχεδόν τίποτα στον οικογενειακό προϋπολογισμό και τους αφήνει περισσή κούραση και ταλαιπωρία».
Πάντως, το τι μέλλει γενέσθαι θα φανεί μετά τις 20/9, οπότε αναμένεται να ξεκαθαρίσουν οι τιμές, ενώ, όπως σημείωσε ο κ. Ευαγγελινός, «καλό θα ήταν οι έμποροι να λένε τις τιμές νωρίτερα, αλλά δεν το κάνουν, φοβούμενοι ότι δεν θα διαθέσουμε το προϊόν και θα το κάνουμε ελαιόλαοδο».
Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές της επιτραπέζιας ελιάς του Νομού Χαλκιδικής, ο κ. Ευαγγελινός ανέφερε, πως ύστερα από μια διετία εξασθενημένης δυναμικής, φέτος το ενδιαφέρον καταγράφεται έντονο και προέρχεται από Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία.
Αναφορικά με τους εργάτες γης, ο κ. Ευαγγελινός σημείωσε, ότι στην περιοχή, την περίοδο της συγκομιδής ελιάς, απασχολούνται περισσότεροι από 3.000 αλλοδαποί εργάτες, ωστόσο κάθε χρόνο γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη η ανεύρεσή τους και η απασχόλησή τους με νόμιμο τρόπο. «Θα πρέπει το κράτος να επιτρέψει την πρότερη κατάσταση, βάσει της οποίας τους πληρώναμε με εργόσημο μέσω τράπεζας» σημείωσε.
Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πολυγύρου επισήμανε, ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τους όρους, τα κριτήρια και τους χρόνους, με βάση τα οποία «τρέχει» προγράμματα για τον αγροτικό χώρο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η ύπαιθρος γερνάει και εάν το κράτος δεν προσφέρει πιο δελεαστικά κίνητρα στους νέους για να εισέλθουν στον πρωτογενή τομέα, τότε αυτός θα σβήσει στα επόμενα χρόνια».
Πρόταση παραγωγών σε εμπόρους και μεταποιητές για 1,10-1,20 ευρώ/κιλό
Στο μεταξύ, να αγοράσουν το προϊόν τους σε τιμές 1,10-1,20 ευρώ/κιλό, είναι αποφασισμένοι να προτείνουν στους εμπόρους και μεταποιητές οι περισσότεροι εκ των 2.500 παραγωγών του Νομού Χαλκιδικής, που εκπροσωπούνται από τους 14 αγροτικούς συνεταιρισμούς -από την Ορμύλια μέχρι το Βάβδο, την Τρίγλια και τα Φλογητά- όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγίου Μάμαντος, Ελπιδοφόρος Καραθανασόπουλος.
Πρόσθεσε δε, ότι η παραπάνω πρόταση, όπως και αυτή που αφορά την υπογραφή, μεταξύ των δύο πλευρών, πολυετών συμβολαίων με σταθερές τιμές, θα πέσει στη διάρκεια συνάντησης των δύο πλευρών, που ορίστηκε για το βράδυ της 21ης Αυγούστου (ακόμη δεν ορίστηκαν η ακριβής ώρα και η τοποθεσία), ύστερα από σχετική έγγραφη πρόταση που απέστειλαν σε εμπόρους και μεταποιητές οι εκπρόσωποι των 14 Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Έλενα Αλεξιάδου
AΠΕ-ΜΠΕ