powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη

Προεξοφλούν θετική απόφαση διαιτησίας για την Ελληνικός Χρυσός

Η αναβολή της  εκδίκασης της υπόθεσης της Ελληνικός Χρυσός από το ΣτΕ και μία αινιγματική ανάρτηση στο μπλοκ του ΠαρατηρητηρίουΜεταλλευτικώνΔραστηριοτήτων που εναντιώνεται για χρόνια στην εκμετάλλευση χρυσού στην Χαλκιδική, φούντωσε τις τελευταίες μέρες την συζήτηση για την επένδυση των Καναδών που θεωρείται απόλυτα συνδεδεμένη με την απόφαση της διαιτησίας.
 Στη λύση αυτή είχε καταφύγει προ μηνών ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, για να ξεπεράσει τις διαφωνίες με την εταιρεία για τη μέθοδο μεταλλουργίας και την παραγωγή καθαρού χρυσού που έχει προτείνει η Ελληνικός Χρυσός (flash smelting).
Πρόσφατο δημοσίευμα της Αυγής αναφέρεται στην αναβολή της υπόθεσης στο ΣτΕ, η οποία στρεφόταν κατά αποφάσεων της διοίκησης. Πρόκειται για 5 εκκρεμείς υποθέσεις με κυριότερη την αίτηση ακύρωσης που είχε καταθέσει η εταιρεία, με την οποία ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση Σκουρλέτη που απέρριπτε την τεχνική μελέτη της μεταλλουργίας για τη μονάδα χρυσού, χαλκού και θειικού οξέος στο Μαντέμ Λάκκος. Η μετάθεση της υπόθεσης για τις 5 Δεκεμβρίου του 2018, φαίνεται να ταυτίζεται με την ολοκλήρωση της διαιτησίας, με την σημείωση στο δημοσίευμα ότι η αναβολή δεν είναι τυχαία καθώς έως «τότε το πιο πιθανό είναι ότι θα έχει καταργηθεί η δίκη» αφού θα έχει μεσολαβήσει η απόφαση της διαιτησίας.
Το Παρατηρητήριο αναφέρει ότι «αν εκδικαζόταν η υπόθεση στο ΣτΕ στις 21 Μαρτίου, το διαιτητικό δικαστήριο θα ήταν υποχρεωμένο να ακολουθήσει την κρίση του ανωτάτου δικαστηρίου η οποία σε κάθε περίπτωση κατισχύει». Εκτιμάται δε ότι η απόφαση της διαιτησίας θα βγει νωρίτερα από τις 6 Απριλίου που είχε οριστεί ως καταληκτική ημερομηνία. «Οι ταλαιπωρημένοι μέτοχοι της Eldorado Gold αδημονούν για θετικές ειδήσεις. Κάποιοι insiders μάλιστα που έχουν έγκαιρη πληροφόρηση για αυτή τη δρομολογημένη εξέλιξη ή που είναι σε θέση να την υπαγορεύσουν, θα μπορούσαν και να επωφεληθούν …παίζοντας στο χρηματιστήριο του Τορόντο ή της Νέας Υόρκης…» αναφέρει  η ανάρτηση.





 Στο πλαίσιο αυτό, οι επιτροπές αγώνα Θεσσαλονίκης –Χαλκιδικής έχουν προγραμματισμένο συλλαλητήριο στις 27 Μαρτίου, με κεντρικό μήνυμα ότι όποια και αν είναι η απόφαση, θα βγουν στο δρόμο μέχρι να φύγει η εταιρεία.









Της Μαριάννας Τζάννε