powered by Agones.gr - livescore

ΠΕΝΤΕ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΠΑΡΑΠΕΜΦΘΕΙ ΣΕ ΔΙΚΗ. Διώκονται εδώ και 16 χρόνια, πρόλαβαν μέχρι και σύνταξη!

Έντυπη Έκδοση 

ΠΕΝΤΕ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΠΑΡΑΠΕΜΦΘΕΙ ΣΕ ΔΙΚΗ

Διώκονται εδώ και 16 χρόνια, πρόλαβαν μέχρι και σύνταξη!

Κατηγορούνται για παράνομη επιστροφή ΦΠΑ ύψους 1,5 εκατ. ευρώ κατά την περίοδο 1998 - 2000. Οι δύο συνταξιοδοτήθηκαν, οι άλλοι τρεις δεν έχουν καν τεθεί σε αργία!



Φαντάζει εξωφρενικό, αλλά φανερώνει ανάγλυφα την κακοδαιμονία και την ανεπάρκεια της κρατικής μηχανής. Δεκαέξι ολόκληρα χρόνια τρεις ανώτατοι εφοριακοί στην Εφορία Ν. Μουδανιών Χαλκιδικής παραμένουν στις θέσεις τους (άλλοι δύο συνταξιοδοτήθηκαν πρόσφατα) παρ' ότι εις βάρος τους έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις, ενώ βρέθηκαν υπόλογοι για σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα.


Του ΘΑΝΟΥ ΠΑΣΧΑΛΗ
Μάλιστα, ύστερα από πρόσφατο έλεγχο δύο οικονομικοί επιθεωρητές της Κεντρικής Μακεδονίας τούς καταλόγισαν και χρηματικά πρόστιμα με τις ανάλογες προσαυξήσεις που αντιστοιχούν σε περίοδο χρέωσης 16 ετών. Στους μεν τρεις -την προϊσταμένη της ΔΟΥ Μουδανιών, τον επόπτη ελέγχων και τον προϊστάμενο φορολογικής διαδικασίας- καταλογίστηκαν πρόστιμα 4,2 εκατ. ευρώ στον καθένα, ενώ στους άλλους δύο -ελεγκτή και υπάλληλο τμήματος ΦΠΑ- 81.640 ευρώ και 29.794 ευρώ αντίστοιχα.

Η παραγραφή
Πώς όμως οι πέντε εφοριακοί της Εφορίας Μουδανιών, παρ' ότι πέρασαν 16 χρόνια από τότε, δεν έχουν τεθεί ούτε καν σε αργία; Σύμφωνα με έγγραφο που υπογράφει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και απευθύνεται στο γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή, «οι παραπάνω υπάλληλοι δεν δύναται να παραπεμφθούν, καθώς τα αποδιδόμενα σε αυτούς πειθαρχικά παραπτώματα της βαριάς αμέλειας, της παράβασης καθήκοντος και της ατελούς ή μη έγκαιρης εκπλήρωσης των καθηκόντων είχαν ήδη υποπέσει στις περί παραγραφής διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 12 του Ν. 3528/2007 πριν από την υποβολή τής παραπάνω πορισματικής έκθεσης στην υπηρεσία μας».

Εδώ είναι η πρώτη πράξη της κωλυσιεργίας και κακοδαιμονίας που διαποτίζουν την κρατική μηχανή... Η καθυστέρηση πάνω από δύο χρόνια της σύνταξης πορίσματος για την υπόθεση από τους αρμόδιους επιθεωρητές και η απόδοση ευθυνών στους πέντε υπόλογους εφοριακούς είχε αποτέλεσμα τα πειθαρχικά τους παραπτώματα να παραγραφούν και οι ίδιοι να βγουν λάδι.

Ο τραγέλαφος όμως συνεχίζεται και με το ποινικό μέρος της υπόθεσης. Οι πέντε εφοριακοί διώκονται για απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος, αλλά και πάλι παραμένουν στην υπηρεσία τους γιατί μέχρι τον πρόσφατο νόμο Μανιτάκη απαιτούνταν αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση προκειμένου να απολυθούν ή να αθωωθούν.

Ομως και τώρα εξακολουθούν να παραμένουν στις θέσεις τους, γιατί παρ' ότι ο νόμος Μανιτάκη έχει εξαλείψει τη χρονοβόρο διαδικασία μιας αμετάκλητης απόφασης για την οριστική τύχη ενός υπαλλήλου, απαιτεί όμως να έχει τουλάχιστον παραπεμφθεί με βούλευμα σε δίκη.

Αυτό όμως δεν έχει ακόμη γίνει για τους συγκεκριμένους για να τεθούν τουλάχιστον σε αυτοδίκαιη αργία... Από την άλλη, δύο από τους πέντε εφοριακούς έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί (προϊσταμένη και ελεκτής της ΔΟΥ Μουδανιών) και το μόνο που μπορεί να τους ζητηθεί από το Δημόσιο είναι να ξεπληρώσουν μέσω της σύνταξής τους ή με κατάσχεση περιουσιακών τους στοιχείων τα επιβαλλόμενα πρόστιμα ύψους 4,2 εκατ. ευρώ, 81.640 ευρώ και 29.794 ευρώ αντίστοιχα.

Οι υπόλοιποι δύο από τους τρεις εφοριακούς που παραμένουν ενεργοί (άγνωστο αν έχουν τουλάχιστον μετατεθεί σε άλλη εφορία), αντιλαμβανόμενοι τις εις βάρος τους συνέπειες -έστω και με καθυστέρηση 16 χρόνων- υπέβαλαν αιτήσεις παραίτησης, οι οποίες όμως δεν έγιναν δεκτές.

Βαρύτατες ευθύνες, ξεχωριστά για τον καθένα από τους πέντε εφοριακούς, αποδίδουν σε συμπληρωματικό τους πόρισμα οι δύο οικονομικοί επιθεωρητές, οι οποίοι ανέλαβαν -έστω με καθυστέρηση- να διασώσουν ό,τι μπορεί να διασωθεί και να πληρώσουν οι επίορκοι τα οφειλόμενα στο Δημόσιο για πράξεις και παραλείψεις τους.

Για την πρώην προϊσταμένη της ΔΟΥ Μουδανιών και σήμερα συνταξιούχο Α.Κ., αναφέρουν ότι από τη θέση της και κατά το χρονικό διάστημα 1998-2000 «δεν προέβη σε κανέναν έλεγχο στην επιχείρηση "THEOTEXTIL ΜΟΝ.ΕΠΕ", ενώ διενεργούσε σε αυτήν κάθε μήνα τεράστιες παράνομες επιστροφές ΦΠΑ. Ενώ είχε στα χέρια της περί τα 200 ύποπτα, ως εικονικά, τιμολόγια αγορών της επιχείρησης, επέστρεψε αχρεωστήτως προς αυτήν ΦΠΑ συνολικού ύψους 523.081.771 δρχ. ή 1.535.089 ευρώ προκαλώντας έτσι ισόποσο έλλειμμα στη διαχείριση της ΔΟΥ Μουδανιών, για το οποίο ευθύνεται ως δημόσιος υπόλογος».
Ο... έλεγχος

Για τον τότε επόπτη ελέγχων της Εφορίας, Π.Σ., και ενεργό σήμερα εφοριακό οι οικονομικοί επιθεωρητές σημειώνουν ότι «δεν συντόνισε κανέναν ουσιαστικό έλεγχο της ΔΟΥ εν όψει των συνεχιζόμενων κάθε μήνα τεράστιων επιστροφών ΦΠΑ προς την εν λόγω επιχείρηση. Αντίθετα, όταν του δόθηκε η ευκαιρία για έλεγχο, συστηματικά και "τεχνηέντως" τον απέφυγε».

Ο Χ.Χ., τότε προϊστάμενος διαδικασίας της ΔΟΥ (κεφάλαιο-εισόδημα-ΦΠΑ), «δεν άσκησε -αναφέρεται στο συμπληρωματικό πόρισμα- τη δέουσα εποπτεία και επίβλεψη στο τμήμα ΦΠΑ εν όψει των τεράστιων επιστροφών ΦΠΑ στην επιχείρηση, παρ' ότι η τελευταία εμφάνιζε συνεχώς πλήθος παραλείψεων, παρατυπιών και παραβάσεων».

Για τον συνταξιούχο σήμερα και πρώην ελεγκτή Κ.Π., υπογραμμίζεται ότι «συνέταξε έκθεση ελέγχου για την επιστροφή του υπόλοιπου 10% ΦΠΑ έτους 1998 προς την επιχείρηση "THEOTEXTIL ΜΟΝ ΕΠΕ" έπειτα από σχετική "χρέωση" της υπόθεσης στο όνομά του από τον επόπτη ελέγχου κ. Σ.Π.»...

Τέλος, για τον τότε υπάλληλο Ε.Σ. του τμήματος ΦΠΑ της ΔΟΥ αναφέρεται ότι δεν έκανε συστηματικό έλεγχο στην επιχείρηση (θεώρηση βιβλίων και διασταυρωτικό έλεγχο των τιμολογίων της επιχείρησης) και συνέταξε ύστερα από προφορική εντολή της προϊσταμένης του ελλιπή έκθεση ελέγχου...